Nagyvilág

A terrortámadások magyar áldozatai

Az egyiptomi Dahabban április 24-én elkövetett hármas pokolgépes merényletben meghalt egy 47 éves budapesti nő, 53 éves férje pedig súlyos égési sérüléseket szenvedett. Összeállítás a külföldön történt, magyar állampolgárokat ért merényletekről:

1985. december 27. – A bécsi Schwechat repülőtéren az izraeli fellépésre utazó előadóművész, Szegedi Molnár Géza arab terrortámadás kereszttüzébe került. Vétlen áldozatként gerinclövést kapott és deréktól lefelé megbénult.
1988. július 11. – Görögországban az Athéntől délre fekvő Éjina-sziget közelében terroristák támadást hajtottak végre a City of Poros kirándulóhajó ellen. A merényletben kilenc személy vesztette életét, köztük egy magyar házaspár is.
1988. december 21. – A skóciai Lockerbie felett – líbiai titkosügynökök – felrobbantották a Pan Am légitársaság 1747-es járatát. A földi áldozatokkal együtt 270-en haltak meg, köztük volt négy magyar állampolgár is.
1993. augusztus 18. – Az isztambuli Tanim hotel előtt parkoló Volán autóbusz mögött másfél méterrel pokolgép robbant. Az autóbuszba éppen beszálló magyar turisták közül könnyebb lábsérülést szenvedett a busz két vezetője és egy utas.
1995. augusztus 17. – Párizsban, az Étoile-Charles de Gaulle térnél egy újságárusító kioszk mellett szemetes tartályba rejtett pokolgép robbant. A detonáció következtében 16 személy sérült meg, köztük – könnyebben – egy négytagú magyar család, egy tíz és egy tizenegy éves gyerekkel.
1996. november 23. – Az etióp légitársaság Addisz-Abebától Abdijanba tartó gépét 180 utassal a fedélzetén légikalózok eltérítették, akik a robbanószerekkel Ausztráliába akarták kényszeríteni a repülőt. A gépen robbanás történt, és ezért az Indiai-óceánba zuhant. A katasztrófa áldozatai között volt Annus Antal, Magyarország kenyai és etiópiai nagykövete is.
2000. augusztus 12. – Az indiai Dzsammu és Kasmír állam fővárosában, Szrinagarban, a Hazratbal kegyhelynél szeparatisták robbantásos merényletet hajtottak végre, ahol két magyar turistanő is megsérült.
2004. február 18. – Irakban öngyilkos merénylők terrortámadást intéztek a Camp Charlie lengyel logisztikai támaszpont ellen, a támadásban megsebesült tíz magyar katona is, ketten közülük súlyosan.
2004. június 17. – Irakban az ivóvizet szállító magyar katonai konvoj járművei mellett felrobbanó pokolgép repesze megölt egy 27 éves szakaszvezetőt, a robbanásban egy másik magyar katona is megsebesült.
2005. július 7. – Összehangolt terrorcselekmény nyomán robbanássorozat történt a londoni metró négy pontján és egy londoni városi buszon. A metróban egy Londonban dolgozó fiatal magyar nő is könnyebben megsérült, aki nem abban a kocsiban utazott, amelyben a robbanás történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik