Nagyvilág

Srí Lanka új elnöke tárgyalna a tamilokkal

Srí Lanka új elnöke az ország északi részén lakó tamil kisebbséggel való megbékélést sürgeti. Az elnök szerint a régóta tartó konfliktus megoldását egy egységes állam megteremtése jelentené, ellentétben a tamilok függetlenedési követelésével.

Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) évtizedek óta harcol a szingaléz többségtől való elszakadásért, önálló tamil állam létrehozásáért. Radzsapaksze, aki szoros küzdelemben győzte le az elnökválasztáson fő vetélytársát, Ranil Vikremaszinghét, a kampányban kemény fellépést helyezett kilátásba a tamilokkal szemben.


Az országnak olyan új békefolyamatra van szüksége, mely nem tolerálja a terrorizmust. A tárgyalások holtponton vannak, és a 2002-ben megkötött fegyverszünet egyre törékenyebb, ezért nincs helye kompromisszumnak a tamil kisebbséggel – mondta az elnök, Mahinda Radzsapakszek, aki a múlt héten tette le az esküt és lépett hivatalba.

A fegyverszüneti megegyezést ki kell egészíteni azzal a megjegyzéssel, hogy a terrorcselekmények is elfogadhatatlanok. Nyílt és kiegyensúlyozott békefolyamatot szeretnék, mely az emberi jogokat tiszteletben tartja – mondta első parlamenti felszólalásában az elnök.

Srí Lanka az itt élő malájok, tamilok és muszlimok számára is tradicionális otthon lesz – jelentette ki, majd tárgyalásra hívta a lázadókat. Elemzők szerint azonban nem valószínű, hogy élni fognak a felkínált lehetőséggel. A tamil kisebbség nem vett részt a november 17-én megtartott elnökválasztásokon sem – írja a BBC.

A 2002-ben norvég közvetítéssel megkötött fegyverszüneti szerződés több mint 20 év polgárháborúnak vetett véget, melynek során 60 ezren vesztették életüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik