Nagyvilág

Bush konzervatív bírót jelölt

Samuel Alito konzervatív bírát jelölte az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság új tagjának George Bush amerikai elnök. A poszt egy bíró nyugdíjazása miatt üresedett meg.

A Demokrata Párt szenátusi kisebbségi frakciójának a vezetője, Harry Reid és több más ellenzéki törvényhozó is jelezte, ellenezni fogja Alito megerősítését. Az elnök hétfői washingtoni bejelentésében “Amerika egyik legkiválóbb és legtiszteletreméltóbb bírájának” nevezte jelöltjét. Az 55 éves Samuel Alito olasz származású, a philadelphiai szövetségi fellebbviteli bíróság tagja.

Alito személyében Bush elnök már a második jelölttel rukkol elő a kilenctagú legfelsőbb szövetségi bíróságba, amelyben Sandra O’Connor mérsékelt konzervatív bírónő nyugalomba vonulásával üresedett meg egy hely. Az elsőként előterjesztett Harriet Miers visszalépett a megbízatástól, mivel megerősítése szívós ellenállásba ütközött a republikánus párti többségű szenátusban. A kormánypárt konzervatív értelmiségi hangadói élesen bírálták az ismeretlen, mindenféle bírói tapasztalatot nélkülöző fehér házi jogtanácsost és olyan neves és fajsúlyos személyiséget szerettek volna helyette, aki a testületben a liberális és konzervatív értékek hozzávetőleges egyensúlyában az utóbbi felé billenti ki a mérleg nyelvét.

Bush elnök “brilliánsnak” nevezte a Yale egyetem jogi fakultásán végzett Alitót, aki szavai szerint az utóbbi hetven év legnagyobb bírói tapasztalatával rendelkező jelöltje a szövetségi legfelsőbb bíróságba. Alito az igazságügyi minisztériumban is szolgált Ronald Reagan elnöksége alatt. A jelölt bíróként az abortusz jogának és az állam és egyház elválasztásának kényes kérdéseiben állásfoglalásaival elnyerte a konzervatív körök tetszését.

Alito jelölését a konzervatív tábor helyesléssel fogadja, a baloldali liberális szervezetek viszont várhatóan kampányt indítanak megerősítése ellen. Egyelőre még nem tudni, hogy a demokrata párti szenátorok bevetik-e az obstrukciót Alito megerősítésének a megakadályozására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik