Nagyvilág

Angela Merkel, fizikus

Egy olyan asszony lehet Németország első női kancellárja, akire vélhetően kevesen fogadtak volna akkor, amikor átvette fizikusi diplomáját.

A keletnémet kötődésű kancellárjelölt Hamburgban született, a Berlintől északra fekvő Templinben nőtt fel, ahová azért kellett átköltözniük, hogy édesapja, aki protestáns pap volt, átvegye az ottani parókia irányítását. Merkel a lipcsei egyetemen szerezte meg fizikusi diplomáját, politikai pályafutását – a kereszténydemokrata pártban – a rendszerváltás után kezdte. A kommunista rendszer összeomlása után előbb Kelet-Németország első szabad kormányának szóvivőhelyetteseként tevékenykedett, majd röviddel később Helmuth Kohl kancellár kinevezte a Női és Ifjúsági Ügyek Minisztériumának élére.

A „Kohls Mädchen”-nek is becézett hölgy valóban Kohlnak köszönheti csúcsratörését. A CDU korábbi pártelnöke egymillió márkányi támogatást fogadott el, mellyel évekkel később nem tudott elszámolni. Az emiatt kirobbanó botrány következtében Kohl 2000-ben lemondott pártvezetői posztjáról, és a tagok az akkor 45 éves Angela Merkelt választották meg, akiről akkoriban kevesen gondolták, hogy kancellárjelölt lesz belőle. A legutóbbi országgyűlési választásokon, 2002-ben, még udvariasan átengedte a kancellárjelöltséget a CDU testvérpártjaként számon tartott CSU vezetőjének, Edmund Stoibernek, aki azonban hajszálnyi különbséggel alulmaradt az iraki háború ellenzésével az utolsó pillanatban fordító Schröderrel szemben.

A politikusasszony személye máig vitatott, amit a CDU honlapján indított, a kancellárjelöltről szóló fórumban található megjegyzések is bizonyítanak. Az utóbbi években pártjából is sokan támadták, és egy évvel ezelőtt már-már úgy tűnt, nem sikerül megőriznie pozícióját. Többek között azzal vívta ki sokak ellenszenvét, hogy az iraki háború elindításában egyértelműen Busht támogatta.

Merkel gyermek nélkül él második férjével, aki elismert kémikus. Az evangélikus politikus többször beszélt arról, milyen fontosnak tartja keresztény gyökereit, mely kötődés elmondása szerint még erősebb amiatt, hogy Kelet-Németországban nőtt fel. „Nem hiszem, hogy figyelmen kívül hagyhatjuk azt, hogy kontinensünk fejlődésében igen jelentős szerepet játszott a keresztény-zsidó kultúrkör. Az egész Európát átjáró felvilágosodás fontos szakasz a kereszténység fejlődésében, amely nem lehet közömbös számunkra. Mi másból vezethetnénk le értékeinket?” – nyilatkozta nemrég. A származás ugyanakkor nem csupán vallási értelemben bír számára kiemelt fontossággal. Egy másik alkalommal a szülőföld szerepét méltatta. „Roppant fontosnak tartom egy politikus számára, még ha kormányzati politikusról van is szó, hogy legyen mögötte egy olyan választókerület, ahol az emberek másként tekintenek rá, mintha csak átutazna azon a környéken” – mondta Merkel.

Az első női kancellár címére pályázó politkusasszony nem igazi médiapolitkus, ellenfelével szemben sokkal kevésbé alkalmas a rövid üzenetekre építő, inkább a karizma mint a politikai ideológia továbbítására képes média fogyasztóinak meghódítására. A német Manager Magazin felmérése szerint, ha reklámpiacon kínált termékek közül kéne választani, Merkel bizonyára Volvo vagy Opel lenne, de mindenképpen kombi változatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik