Nagyvilág

Tűzparancs New Orleansban

Anarchiába süllyedt a mentés és az evakuálás az árvíz dúlta New Orleansban, ahova az Irakból visszatért amerikai katonák azzal a felhatalmazással érkeztek, hogy tüzet nyithatnak a fosztogatókra.

Külföldi segítség

Olaszország már csütörtökön segélyt ajánlott fel az Egyesült Államoknak. Fel is készített két katonai szállítógépet, amelyek felszereléseket és szakembereket juttathatnak el a katasztrófa sújtotta övezetekbe. A japán kormány félmillió dolláros segélyt nyújt az Egyesült Államoknak a Katrina hurrikán következményeinek felszámolásához: kétszázezer dollárt ad az amerikai vöröskeresztnek, további háromszázezer dollár értékben pedig sátrakat, takarókat és áramfejlesztőket küld. Kofi Annan ENSZ-főtitkár felajánlotta Washingtonnak a világszervezet segítségét, tapasztalatát a hurrikán áldozatainak ellátásában.

A városban a fékevesztett tömeg üzleteket fosztogat, banditák autókat rabolnak, az utcákon holttestek hevernek és a mentést végző helikopterekre és rendfenntartókra is tüzet nyitottak fegyveres randalírozók. Ezért Kathleen Blanco Louisiana állam kormányzója bejelentette, hogy tűzparancsot kaptak a katonák.

New Orleansban nemzeti gárdisták járőröznek és ideiglenes fogdát állítottak fel a bűncselekményeken rajtakapott emberek őrzésére. Michael Chertoff belbiztonsági miniszter csütörtökön bejelentette, hogy 1400 nemzeti gárdistát vezényelnek New Orleansba a már ott levő 2800 fő megerősítésére. A kiéhezett, elgyötört, elszállításra váró túlélők körében a sajtóbeszámolók szerint egyre erősebb a düh a segítség késlekedése miatt.

Ray Nagin polgármester kétségbeesett segélykiáltásnak nevezte a CNN televíziónak adott nyilatkozatát, amelyben közölte, hogy a kongresszusi központban elfogyott a víz is és az élelem is, és nincs elég busz, amely végre el tudná vinni a városból az embereket.


A sportstadionban, a Superdome-ban 20 ezer ember volt, amikor az evakuálás megkezdődött, helyi idő szerint csütörtök délutánra azonban 30 ezerre emelkedett a számuk: sokan ide tartanak a város más részeiből abban a reményben, hogy onnan lehet a leghamarabb kijutni New Orleansból.


Az evakuált emberek első csoportjait az 560 kilométerre levő texasi Houstonba vitték, az Astrodome fedett baseball-arénába. Az érkezők lezuhanyozhattak, meleg ételt kaptak, és lepihenhettek a légkondicionált sportcsarnokban. Csütörtök este azonban bejelentették, hogy az Astrodome nem fogad több menekültet, mert megtelt a sportlétesítmény.


Dana Allen, az amerikai vöröskereszt szóvivője elmondta, hogy elérték az a szintet, ameddig biztonságosan és megfelelően lehet embereket elszállásolni. A szóvivő felkérte a Katrina hurrikán miatt bajba jutott és hajlék nélkül maradt embereket, hogy legyenek türelmesek, végül mindenkit megfelelően elszállásolnak.


Buszokkal más térségbeli óvóhelyekre szállítják az újonnan érkezőket. Dél-Louisiana és Dél-Mississippi számos települését elárasztották a New Orleansból és máshonnan elmenekült emberek, akik szállodákban, útszéli motelekben vagy rokonoknál húzták meg magukat.


A rendkívüli helyzetek szövetségi hivatalának (FEMA) szervezésében légi úton élelmet és ivóvizet dobnak le Mississippi állam azon a körzeteiben, amelyek a pusztítás és a kidőlt fák miatt egyelőre megközelíthetetlenek.

George Bush amerikai elnök 10 milliárd dolláros összeget kért sürgősséggel a kongresszustól a FEMA költségeinek a fedezésére, amely már most naponta 500 millió dollárt költ a három déli államban a mentési munkálatokra. Bush elnök csütörtökön két volt elnököt, apját, idősebb George Busht és Bill Clintont kérte fel a magánadományok és segélygyűjtő akciók koordinálására. 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik