Nagyvilág

Al-Kaida közeli szervezetek vállalták az egyiptomi merényletet

A merényleteket két, az al-Kaidához köthető társaság is magára vállalta - a közlemények hitelességét egyelőre nem erősítették meg.

A magát az al-Kaida szíriai és egyiptomi csoportjának nevező Abdullah Azzám Brigádok közölte, hogy “szent harcosai” vették célba a Ghazala Gardens szállodát és az óvárosi bazárt az egyiptomi üdülőhelyen. Az Abdullah Azzám Brigádok a tavaly október 7-én Tábában és Rász-Sitánban végrehajtott robbantások elkövetőjeként is jelentkezett, és az április végén Kairóban végrehajtott robbantást és egy turistabusz elleni fegyveres támadást ugyancsak magára vállalta. Mint közölték, “a mártír Abdullah Azzám Brigádok szent harcosainak sikerült megsemmisítő támadást mérni a keresztesekre, cionistákra és a hitehagyott egyiptomi rezsimre. (…) Megerősítjük, hogy ez a hadművelet válasz volt azokra a bűncselekményekre, amelyeket az Irakban, Afganisztánban és Csecsenföldön muzulmánok vérét ontó „nemzetközi gonosz” erői követnek el. Hangosan és világosan kijelentjük, hogy az egyiptomi kínvallatók ostorcsapásai nem fognak megfélemlíteni bennünket, és nem fogjuk eltűrni testvéreink sínai földjének megszentségtelenítését”.

A csoport névadója Oszama bin Laden mentora volt

A csoport névadója egy palesztin harcos, aki muzulmán fegyveresek parancsnoka volt Afganisztánban és az al-Kaidát irányító Oszama bin Laden egyik szellemi mentorának tartották. Halálát egy út mentén elásott pokolgép okozta 1989-ben.


Azzám iszlám teológiát tanult Egyiptomban, mielőtt Szaúd-Arábiába utazott volna, ahol iszlám jogot hallgatott. Afganisztán szovjet lerohanása idején Szaúd-Arábiától és más iszlám államoktól kapott pénzt arra, hogy hozzon létre táborokat muzulmán fegyveresek számára, akik csatlakoztak a szovjet csapatok ellen harcoló erőkhöz. 


Az Abdullah Azzám Brigádok mellett az „al-Kaida levantei és egyiptomi csoportja” is kiadott egy közleményt, melyben magukra vállalták az merényleteket. Egyik közlemény hitelességét se lehet ellenőrizni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik