Nagyvilág

Rengeteg nyom és kevés eredmény Londonban

A két héttel ezelőttihez hasonló módon és anyagokkal követték el a csütörtöki robbantásokat. Délután három metrószerelvényhez és egy buszhoz riasztották a londoni biztonsági erőket, miután kisebb robbanásokról és füstről számoltak be az utasok. A londoni rendőrfőnök közölte: sikertelen öngyilkosmerénylet-kísérletek történtek, és a terroristák által hátrahagyott nyomok rendkívül értékesek.
Helyszíni képriportunk

Al-Kaida-ultimátum Európának

Az al-Kaida július 16-án levélben megfenyegette Európát. A levél, amelyet „Az európai kormányoknak, a londoni támadás után” címmel tettek közzé, így fogalmaz: „Ez az utolsó levél az európai országokhoz. Egy hónapot adunk arra, hogy katonáik hazatérjenek Irakból. Utána nem lesz több figyelmeztető üzenet, csak tettek, tettek Európa szívében.”

Hajszát indított a Scotland Yard a csütörtöki merényletek elkövetői után. A brit rendőrség helyszíni rendőrőrsöket állított fel a robbantások közvetlen közelében. Sir Ian Blair, a Metropolitan Police vezetője kora esti sajtótájékoztatóján azt mondta, az elkövetők egészen biztosan gyilkolni akartak, nem csak ijesztgetni. A brit rendőri vezető szerint nagyon sokat segít a nyomozásban, hogy a pokolgépek nem robbantak fel. A besült bombák ugyanis rengeteg használható nyomot tartalmaznak – az elkövetők nem számoltak azzal, hogy a maradványok épségben átvészelik az akciót. Egy biztonsági szakértő szerint ez felér egy „lottóötössel”. Továbbá a szemtanúk is jobban meg tudták figyelni azokat a hátizsákos embereket, akiknek az arcán „halálfélelmet” láttak az utasok.


Mint arról beszámoltunk, napra pontosan két héttel a július hetedikei merényletsorozat után újabb robbanások történtek London belvárosában. Három metróállomást kiürítettek, a Transport for London jelentése szerint a Warren Street, az Oval és a Shepherd’s Bush megállókat; az utóbbi állomás melletti kórházban vészhelyzeti készültséget rendeltek el. A metrókon túl a Hackney Roadon, egy buszon is „incidenshez” riasztották a biztonsági erőket. A londoni közlekedési vállalat, a Transport for London közlése szerint 13 óra 26 perckor lezárták a Victoria, a Northern és a Hammersmith & City metróvonalakat is. Mindhárom metróvonalon és a buszon is öngyilkos merénylők próbáltak robbantani, de a detonátor után a robbanóanyag már nem robbant fel. A metrószerelvényeken pánik tört ki, az utasok füstről és égett szagról számoltak be, majd a legközelebbi állomásokon kimenekültek a kocsikból.


A buszjáratot üzemeltető StageCoach szóvivője elmondta, hogy a 26-os számú busz vezetője robbanást hallott az emeletes busz felső szintjéről, és amikor felment, látta, hogy kitört az összes ablak.


A BBC által idézett jelentés szerint elképzelhető, hogy a csütörtöki robbantások egyetlen sérültje az a férfi, akinek a hátizsákjában a detonátor felrobbant a Warren Street megállónál.

A rendőrség jól végezte a dolgát


Tony Blair brit miniszterelnök törölte délutáni programját, és magához hívatta a rendőrség és a titkosszolgálatok vezetőit. A kormányfő délutáni sajtótájékoztatóján a nyugalom megőrzésére szólította fel a lakosságot. Hangsúlyozta, hogy a brit rendőrség rendkívül jól végezte a dolgát. 


A koradélutáni események történései időrendben: (londoni idő szerint)


14 óra 31 perckor Tony Blair – miután lemondta délutáni programját az ausztrál miniszterelnökkel –  a katasztrófaelhárító Cobra alakulat vezetőjével találkozik a Downing Streeten.


14 óra 11 perckor a rendőrség körbezárja a University College Hospitalt.


13 óra 48 perckor evakuálják a Westminster állomást.


13 óra 42 perckor a rendőrség intézkedik a kelet-londoni buszjáratot ért incidens miatt.


13 óra 26 perckor a londoni közlekedési vállalat lezárja a három járatot.


13 óra 21 perckor a tűzoltóság jelenti a Warren Street-i metróállomáson a füstöt.


13 óra 20 perckor az angol font árfolyama esni kezd a hír hallatán. A londoni tőzsdeindexek is zuhannak.


13 óra 11 perckor jelentik a három metróállomáson az eseményeket. Szemtanúk beszámolója szerint füstöt éreztek a kocsikban.


Magyarországon nincs szükség extra biztonsági intézkedésekre


Az érintett titkosszolgálatok nem rendelkeznek olyan információkkal, amelyek indokolnák, hogy a jelenlegi biztonsági intézkedéseket kiegészítsék Magyarországon. Mint László Boglár  kormányszóvivő a csütörtöki eseményeket követően elmondta, a július 7-i londoni robbantásokat követően azonnal döntött a kormány a szükséges biztonsági intézkedésekről, azokat haladéktalanul be is vezette, és azóta folyamatosan érvényben vannak. Lamperth Mónika belügyminiszter akkor a rendőrségen fokozott szolgálatellátást rendelt el, a rendőrség pedig megerősítette Budapesten a brit nagykövetség, a pályaudvarok, a metrók és a repülőtér őrzését.


A jelenleg Vietnamban tartózkodó Gyurcsány Ferenc a történtek után hangsúlyozta: a demokratikus világ soha nem fogja megengedni, hogy az erőszak és a fenyegetés erősebb legyen az emberségnél és az észnél. A kormányfő hozzátette, Magyarország tudja, hogy hol a helye, és mindig azokkal lesz, akiket demokratikus hitében, meggyőződésében erőszakkal akarnak megsérteni.



Két hete 56-an haltak meg


Július 7-én, csütörtök reggel a brit fővárosban négy bomba robbant – három a metróban, egy pedig egy buszon. Az összehangolt merényletekben 56-an vesztették életüket, és több mint 700 ember sebesült meg. A Scotland Yard később közölte: feltehetően időzítőszerkezetes bombákat használtak a terroristák, a robbantások ugyanis a korábbi hírekkel ellentétben szinte pontosan egy időben történtek. Az eddigi legsúlyosabb, ilyen jellegű londoni incidens után teljesen leállt a forgalom a 400 kilométeres metróhálózat egészén; a parlamentet még aznap rendkívüli ülésre hívták össze, és Tony Blair brit kormányfő is azonnal a helyszínre utazott a G8-ak skóciai találkozójáról.


A robbantásokért még aznap az al-Kaida egyik szervezete („Titkos társaság – al-Kaida Európában”) vállalta a felelősséget. A Scotland Yard főparancsnoka a merényletek után egy héttel azt mondta: már bizonyosra vehető a merénylők al-Kaida-kapcsolata, és nem csökkent az újabb támadás veszélye. A brit rendőrség azóta közölte: a robbantásokat négy brit állampolgárságú, pakisztáni származású férfi követte el; a merénylők mind meghaltak a robbanások helyszínén. Július közepén Egyiptomban elfogták a londoni merényletek egyik fő gyanúsítottját, a 33 éves Magdi Mahmud al-Nashart, aki feltehetően kulcsszerepet játszott a busz- és metrórobbantásokban használt robbanóanyag elkészítésében. A robbantók közül a gyanú szerint többen Pakisztánban jártak a merényletek előtt. A pakisztáni rendőrség azóta több iszlám milicistát vett őrizetbe, köztük az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik magas rangú vezetőjét, akit azzal gyanúsítanak, hogy szoros kapcsolatban volt a londoni merényletek elkövetőivel. 


A Guardian nevű újságban megjelent felmérés szerint az angol lakosság kétharmada felelősnek érzi Tony Blair kormányfőt a robbantásokért. A közvélemény-kutatásba bevont több mint ezer ember 33 százaléka szerint jelentős, míg 31 százalékuk szerint csekély felelősség terheli a miniszterelnököt. Mindössze 28 százalék menti fel Blairt a merényletek kapcsán.


Sir Ian Blair, a londoni rendőrség első embere a BBC rádiónak azt mondta: valószínű, „sőt nem is kérdéses”, hogy London ellen újabb merényletet fognak megkísérelni, csak az nem tudható, hogy mikor. Sir Ian Blair szerint továbbra is London és New York a világ két kiemelt terrorista célpontja.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik