Üzleti tippek

A tíz legjobb üzlet Magyarországon

Tudja meg, melyik üzletágban lehet a legnagyobb hozamot elérni! A toplista közel 300 ezer társas vállalkozás 2006. évi pénzügyi beszámolói alapján készült, a céginformáció-szolgáltató Opten Kft. statisztikái alapján.

Aki valaha is elgondolkodott egy vállalkozás elindításán, az átérzi annak nehézségét, mennyire bajos egy-egy ágazat jövedelemtermelő-képességének megbecsülése. Az ismerősök ilyenkor általában annyit mondanak: kocsmát kell nyitni, arra mindig van kereslet. Ha mindenki megfogadná a tanácsot, alighanem már lépni se lehetne a kocsmáktól.

Aki már unja ezt a tanácsot, most áttanulmányozhatja a FigyelőNet és az Opten Kft. közös profitabilitási toplistáját, ami a vállalkozások adózás előtti eredménye és a sajáttőkének a hányadosa alapján készült.

1. Üzletviteli tanácsadás

Itt a legmagasabb az adózott eredmény a befektetett tőkéhez viszonyítva. Az ember azt gondolná, hogy azok a cégek, amelyek olyannyira mesésen képesek megfizetni tanácsadóikat, valójában nem is szorulhatnak tanácsra. Ám ez tévedés.

Gyanítható, hogy a kimagasló profitabilitási adat nem a kkv-szektorban tevékenykedő tanácsadóknak köszönhető. Így aki ebből akar meggazdagodni, az jobb, ha először megfelelő kapcsolatokat gyűjt. Arról se feledkezzünk meg, hogy üzletviteli tanácsadás címen szokás más tranzakciókat is elleplezni, így hát nem minden tanácsadó gazdag tanácsadó.

2. Mérnöki tevékenység, tanácsadás

Újabb bizonyíték, hogy a tudástársadalom kifejezés több puszta lózungnál – bár a fogalom politikusok általi puszta emlegetése persze nem nagyon emeli meg az aktivitási rátát. Tudásigényes ágazat: nem kell gyár, csak humán tőke.

3. Számviteli, adószakértői tevékenység

Dobogós helyezést értek el az adószakértő, könyvelő cégek. Mint Keynes megjegyezte, az adóelkerülés az egyetlen olyan intellektuális időtöltés, amely némi haszonnal jár. Mint látható, nem is kevéssel – tegyük hozzá persze, a cégek többsége a legális adóelkerülésben segít. Adminisztrálni pedig minden vállalkozónak kell, a kereslet biztosított. Ez a tevékenység a messzi Amerikában is nagyon nyereséges üzletnek számít, a Forbes profitabilitási lista első helyén áll.

4. Járóbeteg-ellátás

Az egészség megfizethetetlen kincs, így nem is csoda, ha drága, amikor meg kell fizetni a helyreállítását. A magánegészségügy területén vállalkozni kiváló üzlet, még ha ennek a tevékenységnek be is kell érnie most a lista negyedik helyével.

5. Szoftver szaktanácsadás, -ellátás

Hiába, a politikusok mégiscsak tudnak valamit: tudástársadalom vagyunk már a javából. Vagy éppen a megrendelők tudásából van kevés, azért lehet ilyen tisztes hasznot elérni? Mielőtt belevágnánk az üzletbe, azért számoljunk azzal, hogy itt sem a kkv-k jelentik az igazi piacot.

6. Gyógyszer-kiskereskedelem

Jó üzlet orvosságot árulni – legalábbis ha az átlagos nyereségességet tekintjük (amint a többi tevékenységnél is). Igaz, a lista hatodik helyére a 2006-os adatok alapján került a tevékenység, a liberalizáció azóta ronthatta a jövedelmezőséget. Így tán ma már nem is annyira jó üzlet. Annyi azért biztos, hogy a patikák idén sem folytatnak önpusztító árversenyt, mint a lista harmincadik helyén álló élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedők, s jellemzően akciós újságokra sem sokat költenek.

7. Alkotó és előadóművészet

Ebben az üzletágban is szép pénzeket lehet keresni, mint az köztudott, persze nem mindenkinek.

Nem minden vállalkozó él meg jól azért ebben az üzletágban sem, a kiugró jövedelmek erőteljesen fölhúzzák az átlagot. Tőke gyakorlatilag nem szükséges. Olykor a humántőke minősége sem elengedhetetlen feltétel, ez néha puszta exhibicionizmussal helyettesíthető.

8. Felnőtt- és egyéb oktatás

A felnőttképzési üzlet olyan, mint a kozmetikai ipar: reményt ad el. Reményt a jobb munkára, a magasabb fizetésre, a jobb életre. A céges tréningek meg a cégvezetőket töltik el megújuló, majd kihunyó reményekkel. A keresletet a foglalkoztatáspolitika is növeli.
Nagy a piac, sok a szereplő és nagy a verseny, az átlagos jövedelmezőség mégis elegendő volt a nyolcadik helyre.

9. Titkári, fordítói tevékenység

Aki már próbált fordító szoftvert használni, jól tudja, hogy ezen a területen az emberi munka egyelőre nem pótolható. A fordítói piac nagyon sokszínű, óriási árszínvonalbeli különbségekkel. A jövedelmezőségi átlag mindenesetre elég jónak mondható.

10. Padló- és falburkolás

Az adatok még a tavalyi építőipari recesszió előttről származnak, aktuálisan valószínűleg nem ennyire kedvező a helyzet. Tudástársadalom ide vagy oda, azért lehet még fizikai tevékenységekkel is pénzt keresni.

Visszatérve az ismerősök tanácsaihoz: a bárjellegű vendéglátás is szerepel az első húszban, az étkezőhelyi vendéglátással együtt. Benne van még az első húszban egyébként a rádió-, televízió-műsorszolgáltatás is, ami azért túl nagy falat lenne egy kezdő vállalkozónak.

Meglehetősen jövedelmező üzletek még viszonylag alacsony belépési korláttal: fodrászat és szépségápolás, nyomozási és biztonsági tevékenység, víz-, gáz-, fűtésszerelés, s bár az ágazatban vállalkozók a kíméletlen árversenyre panaszkodnak, a statisztikák alapján jó üzletnek tűnik a takarítás is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik