Gazdaság

Szolidárisabb lesz az NFT II.

A Brüsszelbe is megküldött dokumentum hétfőn lesz elérhető a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján. Brüsszel a jövő héten kezdi meg a dokumentum tárgyalását, mely akár több hónapig is elhúzódhat – mondta el Bajnai Gordon kormánybiztos. Közben folytatódik az operatív programok (op) vitája, mely várhatóan november végén zárul le, majd ezt követően küldik meg az EP-nek, ezt tavasszal fogják véglegesíteni.


Kétéves akcióterv

Ezt követően kerül sor a két évre szóló akcióterv kidolgozására, de Bajnai bízik abban, hogy januártól már egyes területeken nyílhatnak pályázati lehetőségek, természetesen a megfelelő felkészülési idő meghagyásával. A pályázatok nagy többsége a jövő év első félévében indul.

Három kiemelt ügy a korábban tervezettnél még nagyobb figyelmet kapott: a humánerőforrás-fejlesztés, a hátrányos helyzetű kistérségek felzárkóztatása és a kis- és középvállalatok (kkv) forráshoz jutása. Az oktatás és képzés, a foglalkoztatás, s az egészségügyi helyzet javítása a három fő cél a humánerőforrás területén.


A közlekedésé a legtöbb pénz

Az ÚMFT ágazati operatív programjai (op) közül a közlekedés (1721,74 milliárd) és a környezet és energia (1053,56 milliárd) op forrásainak összege messze kimagaslik a többi op közül. Ez azért alakult így, mert Magyarország az EU felé vállalt kötelezettségeknek (a normák elérésének) ezzel tesz eleget. Ezek a szennyvíz, a hulladék, a közútfejlesztés és a megújuló energia területeire vonatkoznak – közölte Bajnai.

Bajnai hangsúlyozta, hogy a hét magyarországi régió közül a legelmaradottabbak és legrászorulóbbak kapták a legtöbbet. Az észak-alföldi op az ezermilliárdos keretből közel 270 milliárdhoz jut hozzá a hét év alatt. A legkevesebbet 128 milliárd forintot a nyugat-dunántúli op fog kapni.


Becsült összegek

A kormánybiztos ismertette a három kedvezményezett terület ágazati és régiós forrásainak becsült összegét is. A közlekedésfejlesztésre közel 2000, a humánfejlesztésekre 1600, a gazdaságfejlesztésre 1300 milliárd, a környezetvédelemre pedig 1100 milliárd forint jut megközelítőleg.

Az ÚMFT segítségével megvalósítható egyfajta kultúraváltás a magyar társadalomban. Ezt a paradigmaváltást az öngondoskodás megvalósításával (pályázati úton), szigorúbb normakövetéssel (ez ma Magyarországon túl alacsony), az egyéni teljesítmények sikerével, és a szolidaritással lehet elérni – mondta el Bajnai.


Előtérben a kkv-k

Bajnai kiemelte, hogy a kkv-k forráshoz jutását a k+f erősítésével, a tudáspólusok, az üzleti környezet fejlesztésével, és a közvetlen vállalkozásfejlesztéssel próbálják majd orvosolni. Az igényelhető pénzeket visszatérítendő (hitel-, tőke-, és garanciaprogramok), és vissza nem térítendő, pályázati úton elnyerhető rendszer formájában lehet majd igényelni.


Az ÚMFT-re az EU 6000 milliárd forintot ad, ehhez a magyar államnak 15 százaléknyi saját tőkét kell társítani, így összesen 7000 milliárd forint jut a programok megvalósítására. További 1000 milliárd forint áll rendelkezésre a Vidékfejlesztési Terv keretén belül, mely szintén 2007-2013-ig tartó időszakra vonatkozik. Ezt az összeget nem az ÚMFT kezeli, hanem a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) – közölte a FigyelőNet kérdésére Fadgyas Gábor, az NFÜ sajtótitkára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik