Nagyvilág

Kabátja miatt távozott a bolíviai miniszter

Evo Morales bolíviai elnök leváltotta kedden védelmi miniszterét, mert az a Bolívia és Chile közti tengeri vitára utaló kabátot viselt.

Chile északi részében humanitárius segélyt osztott az áradások áldozatainak, Jorge Ledezma itt provokálta a kabátjával az embereket, írja az MTI.

Bolívia a 19. század végén egy háborúban elvesztette tengeri kijáratát, és két évvel ezelőtt a hágai székhelyű Nemzetközi Bírósághoz fordult, hogy visszaszerezze azt Chilétől.

Ledezma dzsekijén a “Bolíviának is van tengere” felirat volt olvasható, miközben a Santiagótól 800 kilométerre északra fekvő, chilei Copiapo térségében személyesen is részt vett 13 tonnányi bolíviai élelmiszersegély szétosztásában.

Súlyos ár egy kabátért

A miniszter azt mondta, azért vette fel azt a kabátot, mert fázott, és nem akadt más ruhadarab a kezébe.

Morales elnök Ledezma leváltását bejelentve úgy fogalmazott, hogy minisztere súlyos hibát követett el, és bármennyire is sajnálja a döntést, nem lát más lehetőséget.

 Evo Morales kiadja minisztere útját
Kép: Europress Fotóügynökség 

Egyúttal bocsánatot kért a chilei vezetéstől, és hangoztatta, hogy a chilei segély ügyét Bolíviában nem kívánják választási célokra használni.

Heraldo Munoz chilei külügyminiszter előzőleg azzal vádolta a bolíviai kormányzatot, hogy az észak-chilei katasztrófahelyzetet politikai célokra próbálja használni a választási kampány idején. Bolíviában a múlt hét végén helyhatósági választásokat tartottak.

Ledezma visszautasította a kampányvádakat, és azt mondta, hogy csak a segélyosztás céljából tartózkodott Chilében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik