Nagyvilág

Négykeréken demonstráltak a tiszta választásokért Moszkvában

Több ezer autós vett részt a tiszta választásokért jelszóval megrendezett vasárnapi akción az orosz fővárosban.

A “fehér gyűrű” elnevezéssel meghirdetett akcióval a szervezők az oroszországi választások tisztaságáért jövő szombatra meghirdetett moszkvai ellenzéki tüntetés melletti szimpátiájukat fejezték ki.

Az orosz főváros egyik legfontosabb közlekedési útvonalán, a Szadovoje kolcónak nevezett belső körgyűrű egy sávjában haladtak az autósok. Mindegyik járművön fehér szalag vagy zászló volt, de az akció résztvevői fehér színű léggömbökkel is díszítették autóikat, valamint tisztességes választást követelő, vagy “ellopták a szavazatomat” feliratú matricákat ragasztottak járműveikre.

A fehér szín a békés tiltakozás jelképe Moszkvában a 2011. december 4-i parlamenti választások óta. Az első, december 10-én tartott több tízezres tüntetésen fehér virágokkal és szalagokkal a kabátjukon tiltakoztak az emberek a választási csalások ellen.

A neves közéleti személyiségek által január 18-án alapított Választók Ligája társadalmi szervezet is ezt a színt választotta jelképének. A szervezet egyik képviselője, Ilja Varlamov a Krími rakparton a Központi Művészek Házánál meghirdette a “legötletesebb autós dekoráció” versenyt.

A vasárnapi akció így nem csak békésen, de karneváli hangulatban is zajlott. A résztvevők között több különleges, régi autó is volt, mint egy, a múlt század hetvenes években készült púpos ZAZ-965-ös Zaporozsec, vagy a két kék vödörrel a tetején felvonuló dzsip is, amelyet tanknak “öltözettek”, lövegtoronnyal a tetején. Az egyik külföldi márkájú autó tetejére fehér esernyőt rögzítettek, egy másikra fehér plüss lovat. A szervezők egy Land Rovert fehér papírlapokkal fedtek be, amelyekre bárki üzenetet írhatott az ország vezetőinek.

Az autós felvonulást szervező “Kék vödröcskék” elnevezésű társaság koordinátora Pjotr Skumatov cáfolta a rendőrség állítását, amely szerint csupán 300 autó vett volna részt a felvonuláson. Ők több mint háromezer autót számoltak össze, az interneten legalább ötezren jelezték előre részvételi szándékukat, hogy kifejezzék támogatásukat a “tisztességes választásokért” küzdő társadalmi mozgalomnak.

Az autós tiltakozó felvonulás incidensek nélkül zajlott. A Taganka alagútnál volt egy kisebb koccanás és néhány résztvevőt megbírságolt a rendőrség dudálásért, vagy mert nem volt olvasható az autójuk rendszáma a dekoráció miatt.

Moszkvában a parlamenti ellenzéki pártok és mozgalmak újabb, nagyszabású tüntetése február 4-én lesz, de a hatalompárti mozgalmak is terveznek ellentüntetést erre a napra.

Az elnökválasztást március 4-én tartják Oroszországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik