Pénzügy

Megírták a módosítókat a képviselők helyett

A munka törvénykönyvének 94 szakaszához készítettek módosító indítványokat a szakszervezetek. Az összes képviselőnek elküldik, hátha valaki benyújtja.

Még a héten be lehet nyújtani a munka törvénykönyvéhez (Mt.) módosító indítványokat, ezért négy szakszervezeti szövetség – az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) – elkészített közel száz tervet, amelyeket elküldenek az összes képviselőnek. Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke a konföderációk sajtótájékoztatóján elmondta: 3-4 mondatos indoklást írtak mindegyik ponthoz, és remélik, mindenki megérti, még a képviselők is, hogy mit akarnak.

A Parlament honlapján jelenleg 16 módosító indítvány látható, ezek közül 9 jobbikos képviselők munkája, a többi fideszes és KDNP-s. Az MSZP és az LMP csütörtökig egyet sem nyújtott be.


Fotó: Berecz Valter

Kevesen voltak kíváncsiak a vitára

Borsik János, az ASZSZ elnöke részt vett az Mt. szerdai általános vitáján: figyelte a képviselőket, és szerinte csak a 10 százalékuk volt jelen. „Volt olyan szituáció, amikor a kormány képviseletében senki nem tartózkodott a teremben, szólni kellett neki, hogy jöjjenek vissza” – mondta. Turi-Kovács Béla fideszes honatya felszólalásával viszont teljességgel egyetértett. A képviselő szerint ugyanis a szakszervezeteket nem ellenségnek, ellenfélnek kell tekinteni, hanem társnak.

A csekély részvétel miatt parlamenti képviselőknek szóló viselkedési kézikönyv összeállítását fontolgatja a Vegyipari, Energiaipari és Rokon szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ), hogy elmagyarázza, mit várnak a munkavállalók a képviselőktől – közölte az FN24-nek eljuttatott közleményében Székely Tamás, az érdekképviselet elnöke. Felháborítja ugyanis őket, hogy szinte üres teremben, esetenként nagyon gyenge szakmai hozzászólásokkal kezdődött meg az Mt. szerdai vitája. A könyv címe „Hogyan viselkedjünk a munkavállalókkal?” lenne – áll a közleményben.

Lyukas óvszer?

Ha csak a kormány megszólalóit, a szóvivőket hallgatjuk, mit mondanak az Mt.-ről, akkor azt gondolhatnánk, hogy nincs baj a törvénnyel – tette hozzá Pataky. A szakszervezetek úgy vélik, hogy a munkahelyteremtésre tényleg szükség lenne, ám a törvény szerintük nem alkalmas erre. Kuti László, az ÉSZT elnöke szerint kizárólag gazdasági előnyből teremtődik munkahely, nem pedig jogszabályokból. Pataky arra hívta fel a figyelmet, hogy az Mt. épp az új munkahelyek teremtése ellen van: ha a munkaadónak joga lesz egy dolgozót hosszabb munkaidőben foglalkoztatni, akkor kevesebb ember is el tudja majd látni ugyanazt a munkát. Szerinte inkább rövidebb munkaidővel lehetne elérni a kormány célját.


Borsik János, Kuti László, Pataky Péter és Varga László a Parlament előtti, szeptemberi tüntetésen (MTI)

Az Mt.-ben szereplő rugalmasítás valójában költségcsökkentés. Valójában az egész munkaerőpiac rugalmassá tétele jelentene versenyképességet – közölte az MSZOSZ elnöke, hozzátéve, hogy átképzésekre, támogatásokra, a munkanélküliekkel való foglalkozásra is szükség lenne. Kuti László emlékeztetett: az Európai Unió is a rugalmas munkaerőpiac megteremtése mellett áll, de ez a munkavállalók biztonsága nélkül nem lehet megvalósítani. A szakszervezeti vezető szerint a rugalmasság biztonság nélkül olyan, mint a lyukas óvszer: semmire sem jó.

Eredményesek voltak az akciók

A szakszervezeti akcióknak az eredménye az, hogy a júliusban napvilágot látott tervezethez képest sok helyütt a munkavállalók számára kedvezőbbé vált az Mt. – mondta Pataky Péter. Szerdán a szakszervezet megkapta a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) levelét, amelyben jelzik, mely pontokat kifogásolnak az új Mt.-ben. Kuti László pedig kitért arra is, hogy az ILO leginkább a háromoldalú megállapodás hiányát, az Országos Érdekegyeztető Tanács megszüntetését kifogásolta.

Varga László, a SZEF elnöke az érdemi vita hiányát említette. Szerdán ugyan összeült az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT), konzultáltak az önkormányzati törvényről, valamint az Mt.-ről, ám nem lettek okosabbak, hogy végül mit várhatnak a közszféra munkavállalói. Nem tudják, milyen változások lesznek, mi vonatkozik majd például az egészségügyi dolgozók túlórájára.

TÖBB EZER ÁLLÁSLEHETŐSÉG A PROFESSION.HU-N, KATT IDE!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik