Pénzügy

Bekerítik a Parlamentet

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) és a Szakszervezetek Együttmûködési Fórumának (SZEF) elnökei szerdán sajtótájékoztatón hangsúlyozták: a “Ne tovább!” mottóval rendezett tüntetés békés, pártmentes demonstráció lesz, és mind a négy konföderáció szeretne részt venni a háromoldalú – vagyis a kormány, a szakszervezetek és a munkaadók közötti – egyeztetéseken is a munka törvénykönyvérõl.

Hol és mikor lesz az élõlánc?

Helyszín: Kossuth Lajos tér, a Parlament elõtti betonos terület.

Idõpont: 11.00-11.30 között lesz a gyülekezés a Parlament IX. kapujánál. 11.30-12.00: beszédek, majd 12.00 és 12.30 között az élõlánc kialakítása a Parlament épülete körül a virágládák és a lánckordon mentén. A résztvevõk egymás kezét megfogva alakítják ki az élõláncot, de a közlekedést nem akadályozzák. 12.30-kor átadják a petíciót a frakciók vezetõinek. Az élõlánc 14 óráig tart.

 

Kuti László, az ÉSZT elnöke elmondta: ez az elsõ figyelmeztetés, figyelemfelhívásnak szánják a demonstrációt, amellyel azt üzenik a képviselõknek, hogy õk felelõsek azokért a jogszabályokért, amelyeket elfogadnak.
A Kossuth térre tervezett élõlánc - A nagy képért kattintson!

A Kossuth térre tervezett élõlánc – A nagy képért kattintson!


A munka törvénykönyvének tervezete “az utolsó csepp a pohárban” – fogalmazott Varga László, a SZEF elnöke. Az élõlánccal arra szeretnék felhívni a képviselõk figyelmét, és azt üzenni a parlamentnek, hogy “ne tovább”, álljon helyre a normális párbeszéd, egyeztetés.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke attól tart, hogy egy olyan törvénykezési ciklus indul õsszel, amelyben olyan törvényeket szavaznak majd meg, amelyek hátrányosan érintik a munkavállalókat, például a jövedelmi helyzet is romlik. Az elnök szerint, ha ezt a “szellemet” viszi tovább a kormány a törvénykezésben, akkor szembemegy a magyar munkavállalók érdekeivel, és a képviselõk magukra hagyják azokat, “akik az országot építik nap mint nap”. Az élõlánccal erre szeretnék felhívni a képviselõk figyelmét – jelezte Pataky Péter.

Borsik János, az Autonómok elnöke hozzátette: a munkavállalók a kormányváltás óta rosszabb helyzetbe kerültek, a munkanélküliség továbbra is magas, a 16 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése pedig keresetcsökkenést hozott, a kormány ráadásul mellõzi a szociális párbeszédet. Hangsúlyozta: nagy a fenyegetettség a munka világában, a képviselõk felelõsséggel tartoznak választópolgáraiknak, az egyéni felelõsségük nagy, nem lehet a párt- vagy frakciófegyelem “mögé bújni”.

A szakszervezeti szövetségek továbbra is háromoldalú tárgyalásokat követelnek a készülõ munka törvénykönyvérõl.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik