Pénzügy

Újabb sztrájkok lesznek június 29-én

Újabb szakszervezetek jelezték pénteken: tiltakoznak a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj megszüntetése ellen, és csatlakoznak a mozdonyvezetők és a BKV járművezetőinek, illetve a dél-dunántúli Volán-buszvezetők június 29-ére kilátásba helyezett sztrájkjához.

Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ) és a Bánya-, Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) – amelyek közös sztrájkbizottságot hoztak létre -, illetve a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) levélben is megkeresték Orbán Viktor miniszterelnököt.

Gál Rezső, az EVDSZ elnöke pénteken közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az EVDSZ és BDSZ együtt kíván fellépni a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj megszüntése ellen. Mint írta, ha az ágazati sztrájkbizottság nem jár sikerrel, és az egyeztetés során nem sikerül a kormányzat képviselőjével megállapodni a követelésekről, akkor 2011. június 29-én kétórás figyelmeztető sztrájkot szervez.

Lakossági fogyasztót nem érint

A figyelmeztető sztrájk alatt lakossági fogyasztót nem kívánnak kikapcsolni, az elégséges szolgáltatás kérdésében a sztrájkbizottság pénteken megkezdi a tárgyalást mind ágazati, mind munkahelyi szinten, ahol helyi sztrájkbizottságok jönnek létre – hívta fel a figyelmet a közleményben.

Az EVDSZ honlapján – ahol a miniszterelnöknek írt levél is olvasható – rögzítik: a sztrájkbizottság egyeztetéssel kívánja tisztázni, miként lehet megoldani, hogy a villamosenergia-ipari munkavállalók számára továbbra is biztosított legyen az ágazati kollektív szerződésben lévő, és ott speciálisan szabályozott korengedményes, valamint továbbra is egyes szakmákban (bányász, illetve ionizációs sugárzásnak kitett munkakörök esetében) meglévő korkedvezményes nyugdíj.

A kormányfőnek írt levélben a sztrájkbizottság tájékoztatja Orbán Viktort, hogy a két szakszervezet ezen túlmenően támogatja a LIGA Szakszervezet és az MSZOSZ álláspontját a munka törvénykönyve tervezett, “jogellenes” módosítása és az országos érdekegyeztetés átalakítása kapcsán is.

A mérnökök is sztrájkra készek

Pénteken jutatta el a közleményét az MTI-hez az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörüléshez tartozó MTSZSZ is. A szakszervezet szintén levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, ebben kérte a kollektív munkaügyi vita kezdeményezését a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj rendszerének átalakítása, illetve megszüntetése, valamint az országos érdekegyeztetési rendszer átalakítása kapcsán. Az MTSZSZ jelezte, ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, nem zárja ki, hogy június 29-re sztrájkot hirdet.

Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj megszüntetése ellen tiltakozó demonstráción, csütörtökön a Kossuth téren bejelentette: szervezetük június 29-én és július 7-én 9 órától 11 óráig sztrájkot tart, ha a kormány nem tárgyal érdemben követeléseikről.

A bejelentéshez csatlakozott a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége is, Gulyás Attila elnök bejelentette, hogy június 29-én üzemkezdettől két órás figyelmeztető sztrájkot tartanak a BKV-nál dolgozó járművezetők, és ha ez eredménytelen lesz, akkor július 7-én folytatják a munkabeszüntetést.

A mozdonyvezetőkkel egy időben tart sztrájkot a Volán-társaságok dolgozóit tömörítő dél-dunántúli Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (AKSZSZ) is – mondta Dobi István, a szervezet vezetője csütörtökön.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik