Pénzügy

Milyen a jó motivációs levél?

Egy alaposan átgondolt motivációs levél javíthatja az álláskereső esélyeit. Meg kell vizsgálnunk azonban, hogy a munkaadó szempontjából hol vannak az erős és gyenge pontjaink – javasolja Herczku Mónika, a Profession.hu karrier-tanácsadója.

A motivációs levélnek több célja is van, először is fel kell, hogy keltse az olvasó – a HR-es vagy a fejvadász – érdeklődését, hogy behívja a pályázót egy személyes beszélgetésre. Másik célja, hogy az önéletrajzban felsorolt száraz, tényszerű információkat kiegészítve mindenki jobban megmutathatja saját magát is, röviden elmondhatja, hogy milyen motivációi és céljai vannak, illetve miért lenne alkalmas az adott munkakörre.

A pályázók sokszor (helyesen) nagy gondot fordítanak a szakmai önéletrajz elkészítésére és ennek a megírásában annyira elfáradnak, hogy nem marad erejük egy alapos és személyes motivációs levelet írni, ezt csak összecsapják néhány sorban, és már küldik is – sorolta a tapasztalatait Herczku Mónika a Profession.hu cikkében. A motivációs levél és az önéletrajz szorosan összetartoznak. Változó, hogy a HR-esek és a fejvadászok melyiket olvassák el először, de tény, hogy egy meggyőző és egyedi motivációs levél támogatja az önéletrajzot.

A motivációs levél írása előtt érdemes végiggondolni, hogy a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetben minden állásra több tucat jelentkező küldi el az anyagát. Épp ezért egyedivé, meggyőzővé és hatásossá kell tenni a saját anyagunkat. A jó önéletrajz világosan megmutatja, hogy a jelentkező milyen tapasztalatokkal rendelkezik, mihez ért, amely a cégnek hasznos lehet. A jó motivációs levél azt az érzetet kelti a cég képviselőjében, hogy a levél írója ismeri a cége hátterét és megvan benne a kellő motiváció, hogy az eddig szerzett szakmai tapasztalataival a cég problémáira és a kihívásokra is tud hasznosítható megoldást kínálni.

És hogy miből áll egy jó motivációs levél? A Profession.hu cikkére kattintva megtudhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik