Pénzügy

Fenyegetővé válhat a szakmunkáshiány

Növekedést várnak a magyar munkaadók 2011. második negyedévére, főként a gyártás területén bizakodóak – derül ki egy friss felmérésből. Az optimizmus azonban igencsak óvatos: míg a vállalkozások 11 százaléka számol létszámbővítéssel, addig 8 százalékuk leépítést tervez. Bővülhet a munkaerőpiac, ám félő, hogy a cégek nem találnak elég szakképzett embert.

A magyar álláskeresők lehetőségei javulhatnak a következő három hónapban. Az áprilistól júliusig tartó időszakban a munkaadók 11 százaléka számolt be arról, hogy bővíteni kívánja a munkavállalói létszámot, és 8 százalékuk vár csökkenést. Eközben a munkáltatók 78 százaléka tervezi azt, hogy szinten tartja a dolgozói számát – ami Kiss Judit, a felmérést készítő cég magyarországi vezetője szerint a magyar munkaerőpiac stabilitását jelenti. A Manpower munkaerő-piaci mutatója 2011 második negyedévére +3 százalékon áll. (Ezt a mutatót úgy számítják ki, hogy a bővülésre számító vállalatok százalékának értékéből kivonják azokat a cégeket, amelyek elbocsátást terveznek.)

2011 első negyedévéhez hasonlóan most is az ipari termelésben a legpozitívabbak a munkáltatók várakozásai (+12 százalék). A gyártó szektorban mérhető pozitív várakozások a szállítmányozásra, míg a második negyedévben a pénzügyi szektorra lehetnek jó hatással. A munkaadók összességében kilencből 6 szektorban erősödő foglalkoztatási szándékról számoltak be a második három hónapra vonatkozóan, ami mindenképpen optimistább az egy évvel vagy az egy negyedével korábbi várakozásokhoz képest.

Egy százalékkal nőtt az optimista munkáltatók száma, az előző negyedévi 10 százalék helyett most 11 százalék gondolkozik új munkaerő felvételén, és csökkent azoknak a száma is, akik elbocsátást terveznek, az előző negyedévi 9-ről 8 százalékra. Negyedéves összehasonlításban pedig az látható, hogy több területen – így a szállítmányozás és kereskedelem területén – stagnálás várható.

Regionális bontásban a nyolc magyar régió közül hatban pozitívabbak a munkaadók várakozásai a január-márciusi adatokhoz képest. Éves összehasonlításban az előző év azonos időszakához viszonyítva az álláskeresők lehetőségei szinte mindenhol javultak, kivételt csak a Dél-Dunántúl mutat. Az arányok a legpozitívabbak az Észak-Magyarország régióban, itt egy év alatt 23 százalékpontot nőtt a mutató, és a legutóbbi negyedévhez képest is 5-tel emelkedett.

Nem lesz elég szakember?

Kiss Judit szerint a munkaerőpiacokon várható növekedés legalább akkora problémát fog okozni a következő negyedévekben, mint a válság kirobbanását követően a csökkenés.

„Akkor a munkaadóknak válságkezelésből, most pedig növekedés-kezelésből kell majd vizsgázniuk. 2008-ban azzal a problémával találták magukat szembe a munkaadók, hogy nem tudnak munkát adni, mert nincs megrendelés – vagyis el kell bocsátani. Most az okozhat majd problémát, hogy a hirtelen fellépő igényeket és ennek következtében az üres álláshelyeket nem tudják majd feltölteni megfelelően képzett szakemberekkel” – hívta fel a figyelmet.

Egyre több helyen pozitív

Közel 64 ezer munkaadót kérdeztek meg összesen 39 országban, hogy felmérjék a munkáltatók várakozásait a 2011. áprilisi-júniusi időszakra. A vizsgált országok közül 35-ben tervezik a munkaerő-állomány bővítését a munkaadók a következő három hónapban. A felmérésből egyértelműen kiderül, hogy igazán komoly nehézségekkel Európa és azon belül is az euro zóna országai küzdenek.

A Manpower adatai szerint az EMEA régióban, a 21 vizsgált országból 17-ben optimisták a munkaadók várakozásai a második negyedévre. Az újonnan vizsgált országok közül Törökországban továbbra is nagyon dinamikus fejlődéssel számolnak a munkaadók, 34 százalékon áll a mutatójuk. A régióban a legpesszimistább előrejelzést még mindig Görögország (-10 százalék) munkaadói adták, mellette Olaszországban, Görögországban, Spanyolországban és Írországban negatívak még a várakozások.

A világgazdasági növekedést még mindig a távol-keleti és a dél-amerikai piacok optimizmusa hajtja. Indiában például a gyáriparban a mutató meghaladja a +60 százalékot.

Nem lehet kiszállni

A Manpower létrehozott egy mutatót, amely a munkaerő „mozgását”, az aktuális trendeket láttatja – már közel fél évszázada. A kutatás a munkaerő mozgásának az irányát, nem pedig a létszámát méri. Ugyanis ha egy országban egyszerre sok kis cég tervez egy-két fős munkaerő-felvételt, ám néhány multi több száz embertől megválik, a mutató végeredménye pozitív lesz, hiába emelkedik a munkanélküliek mennyisége. Az előrejelzés ennek ellenére hasznos, hiszen a segítségével a sok évtizedes adatok összehasonlíthatók, és megismerhetők a foglalkoztatási trendek.

Közel 64 ezer munkaadót kérdeztek meg összesen 39 országban (Magyarországon 770 céget), hogy felmérjék a munkáltatók várakozásait. Ha egyszer egy ország csatlakozott a felméréshez, akkor többé nem szállhat ki belőle. A kezdetektől mindig ugyanazt az egy kérdést teszik fel a kutatók: Hogyan látja az Ön vállalatánál/szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását a következő három hónap során a jelenlegi negyedévhez képest? Négy válaszlehetőség van: csökken, nő, stagnál, de a cég el is háríthatja a nyilatkozatot a „nem tudom” válasz megjelölésével.

A mutató értékét úgy számítják ki, hogy a munkaerő-felvételt tervezők százalékos arányából kivonják azokat, akik leépítést hajtanak végre. Így az eredmény, azaz a „Manpower Munkaerő-piaci Mutató” lehet pozitív, negatív, de akár nulla is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik