Pénzügy

Ahol 460 ezer forint a minimálbér

Már három éve megnyitotta a munkaerőpiacát a kelet-európai EU-tagállamok polgárai előtt, ám nagyon kevés álláslehetőséget kínál Luxemburg. Most mégis Magyarországon toboroz a miniállam: vendéglátó-ipari és szállodai szakembereket keresnek. Egész Európában a luxemburgi minimálbér a legmagasabb, ám az élet is náluk a legdrágább.

Luxemburg területe körülbelül akkora, mint Nógrád megye, és félmillióan lakják. Az itt élők csaknem fele (216 ezer fő) külföldi: a legnagyobb arányban portugálok, franciák, olaszok és belgák. Az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálja (EURES) adatai szerint a munkanélküliségi ráta 5,7 százalékos volt tavaly az országban, és egy év alatt csak 0,3 százalékkal emelkedett, a válság hatására. 2010 első negyedévében viszont megállt a növekedés.

Az EURES álláskereső rovatában Luxemburg területére összesen 390 olyan szabad pozíció szerepel, amelyre uniós polgárok jelentkezését is várják a munkaadók. Ezért is meglepő, hogy a magyar Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál 25 szállodai és vendéglátós álláshelyet hirdetett meg az Adecco Luxembourg.

3 főszakács (chef de cuisine), 7 szakács (chef de partie), 3 cukrász, 7 pincér (chef de rang), 3 étteremvezető és 2 recepciós állást kínálnak. Az összes munkához kötelező a kiváló francia nyelvtudás, a felszolgálóknak és az étteremvezetőknek beszélniük kell angolul, a recepciósoknak pedig ezeken túl még egy nyelven. A legalább ötéves, négycsillagos szállodában szerzett gyakorlat is feltétele a jelentkezésnek.

Rajtuk kívül más, az elvárásoknak megfelelő vendéglátó-ipari szakemberek is jelentkezhetnek (például szállodai értékesítési munkatársak), akik érdeklődnek Luxemburg iránt. A meghallgatás 2011. január végén lesz, Budapesten.

Egyébként az EURES honlapján a leggyakrabban pénzügyi és értékesítési ügyintézőket, szakácsokat, értékesítési és marketing részegység vezetőket, IT-szakembereket, mezőgazdasági szakembereket, műszaki és kereskedelmi értékesítőket, vegyészmérnököket, építészeket, illetve szerszámkészítőket keresnek a luxemburgi munkáltatók.

Itt a legmagasabb a minimálbér

Az Európai Unióban a legmagasabb kötelező minimálbért Luxemburgban fizetik, 1682,76 eurót (körülbelül 463 ezer forintot).

Ám nemcsak a fizetések magasak, hanem az élet is jóval drágább, mint Európában bárhol. Luxemburgban egy lakás átlagára 475 ezer euró (kábé 130 millió forint). Egy egy- vagy kétszobás, 30-60 négyzetméteres lakás havi bérleti díja 650-1000 euró (178-275 ezer forint) között mozog.

Egy szendvics 3 euróba (825 forint), egy 65 dekás kenyér pedig 1,85 euróba (510 forint) kerül. Mozijegyet 9 euróért vásárolhatunk, azaz – ha 275 forintos euróárfolyammal számolunk – 2475 forintba kerül. Szórakozóhelyen egy pohár kóla másfél, egy csésze kávé pedig 2 euró (413, illetve 550 forint).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik