Pénzügy

Állásbörzék válságban

A válság miatt az egyik legnagyobb tudományegyetem az idén nem szervez állásbörzét. Hiába próbáltak kiállítókat keresni, a cégek nem tudtak állásokat ajánlani, így lemondtak a részvételről. Más intézményeknek ugyan sikerül a rendezvényt „nyélbe ütni”, ám ők is panaszkodnak: a vállalatok igen kevés munkalehetőséget kínálnak a látogatóknak.

Jóval nehezebb megszólítani a vállalatokat a válság miatt. Amelyek biztosan eljönnek az állásbörzére, azok is kisebb standokat, kevesebb extra szolgáltatást igényeltek – mondta a FigyelőNetnek Tábori Edina, a Pécsi Tudományegyetem Központi Hallgatói Szolgáltató Irodájának munkatársa, a campus állásbörzéjének szervezője. „Vannak persze érdeklődők, viszont csak akkor fogadjuk el a jelentkezésüket, ha legalább egy állásajánlatot és egy gyakorlati helyet hoznak.”

Miskolcon sem rózsás a helyzet: a karriervásáron korábban főként a gyártó és az ipari vállalkozások vadásztak a frissdiplomásokra – hiszen a korábbi nehézipari és műszaki egyetem még mindig ezen képzések egyik fellegvára. „A válság miatt sajnos pont ezek a szektorok dőlnek be, így egyre kevesebb a lehetőség. Rengeteg cég a létszámstop miatt nem is keres frissdiplomásokat, így nincs is értelme részt venniük egy egyetemi rendezvényen” – mondta Hugli Zsolt, a Miskolci Egyetem Diákirodájának munkatársa.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) is érezhető a válság, az idén harmadával csökkent a kiállítók száma. Tavaly még csaknem kétszáz vállalkozás vett részt az eseményen, most azonban várhatóan 130 cég lesz jelen.

Az ELTE feladta, Kecskemét dübörög

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen összevont állásbörzét tartottak volna az idén is, ám ez a válság miatt nem valósulhat meg. A Karrierközpont munkatársa a FigyelőNetnek elmondta: nem sikerült elegendő kiállítót, céget megszólítaniuk, a recesszióban nem motiváltak a cégek arra, hogy fiatalokat – sőt bárkit is – felvegyenek. A kari börzéket azonban nem érintette olyan erősen a válság: az ELTE jogi kara továbbra is megtartja Jogi Fórum Jogerő 2009 című állásbörzéjét.

A Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karának állásbörzéjén az érdeklődők műszaki – gépészmérnök, informatikus, műszaki menedzser, anyagmérnök, illetve mérnöktanár – vonalon találnak majd ajánlatokat. A főiskolásokat már teszteli a Daimler AG, a legjobb hallgatókkal akár szorosabb kapcsolatot is kialakíthat a cég. A többi vállalkozást valószínűleg meggyőzte az, hogy a városban létesül a Mercedes-gyár: ez emelte a kecskeméti képzés elismertségét.

Rohamra számítanak

Kevesebb a pályakezdő

Az Állami Foglalkoztatási Hivatal legutóbbi adatai szerint a január végi zárónapon 41 700 pályakezdő szerepelt a nyilvántartásukban, azaz az összes álláskereső több mint nyolc százaléka még soha nem dolgozott.

Ez a szezonális változásoknak tudható be: ugyanis az év első hónapjában sem a köz-, sem a felsőoktatásban nem végeznek fiatalok, így nem is regisztrálnak tömegesen a munkaügyi központokban. A nyári és a kora őszi időszakban veszik fel a legtöbben a kapcsolatot a hivatallal – ők azok, akik néhány hónapja hiába keresnek állást.

Szinte minden megkérdezett rohamra számít: a válság miatt állásukat vesztett emberek is a börzén próbálnak munkát találni. Szabó Mária, a Műegyetemi Ifjúsági Szolgáltató Kht. kommunikációs és értékesítési tanácsadója szerint nemcsak a látogatószám fog nőni, hanem a korosztály is „kiszélesedik”, egyre több gyakorlattal rendelkező munkanélküli is pályázhat a frissdiplomások mellett.

A Műegyetemi Állásbörzén rendszerint a műszaki, a gazdasági, a pénzügyi, az informatikai, a logisztikai és a természettudományi végzettségű álláskeresőket célozzák meg az ajánlatokkal. „A látogatók közel fele már nem műegyetemista, hanem más felsőoktatási intézmény végzős hallgatója” – mondta Szabó Mária.

Állásbörzék válságban 1

Új programok a válság jegyében

A legtöbb felsőoktatási intézmény az állásbörze előtt felkészítő napokat rendez. Ezek során az álláskeresők vagy a hallgatók részt vehetnek próbainterjúkon, grafológiai elemzésen, teszteken, illetve segítséget kaphatnak az önéletrajz elkészítésében vagy az állásinterjúra való öltözék kiválasztásában. A BME rendezvényén a szervezők az ősz óta begyűrűző válság miatt ezek mellett újdonságokkal is készülnek: többek között karrier- és protokoll-tanácsadások, a jövőkép-tervezési technikák, bértárgyalási és önismereti foglalkozások várják az érdeklődőket.

„Felértékelődik a cégekkel való személyes találkozás. Az állásbörze két napján a látogatók olyan interaktív vállalati prezentációkon is részt vehetnek, amelyek vitafórum jellegük miatt részletes betekintést nyújtanak a kiállítók cégkultúrájába” – tette hozzá Szabó Mária.

A munkaerő-kölcsönzők száma nem csökken

Pécsett és a Miskolci Egyetemen a személyzeti tanácsadó és munkaerő-közvetítő cégek száma nem csökkent. „Vannak olyanok, akik az idén nem érdeklődtek, de helyettük jöttek új partnerek” – mondta Hugli Zsolt. Mindkét intézmény összegyetemi börzét szervez, a munkaerőpiacon nem annyira kelendő végzettségű bölcsész-, jogász vagy gazdászhallgatók önéletrajzait általában csak az efféle cégek „gyűjtik be”.

A műszaki és a természettudományi végzettségű diplomások könnyebben találnak állást, még a válság miatt sem csökkent a kereslet. „Munkaerőtöbblet jellemzően a gazdasági, jogi és bölcsész szakmáknál figyelhető meg” – erősítette meg a Műegyetemi Állásbörze szervezője is. A BME mustrájának az az egyik különlegessége, hogy az állások közel 95 százaléka közvetlen ajánlat. Tehát náluk eddig is kevés volt a fejvadászcégek aránya. Az eddig lezárult regisztrációk szerint közel annyian lesznek, mint korábban.

2009 tavaszi állásbörzéi

március 5.: Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola – Cégek Napja
március 7.: CCUSA – Camp Program amerikai állásbörze (Budapest, Westend Hilton)
március 11.: Szegedi Tudományegyetem
március 11.: Károly Róbert Főiskola (Gyöngyös)
március 17.: Pannon Egyetem (Veszprém)
március 24.: Budapesti Műszaki Főiskola
március 25.: Miskolci Egyetemi Állásbörze
március 26-27.: HVG Állásbörze – Országos Képzési és Karriernapok (Budapest, Syma csarnok)
március 31.: Nyíregyházi Főiskola
április 1.: Eötvös József Főiskola – III. EJF Állásbörze (Baja)
április 1-2.: Jogi Fórum – Jogerő 2009 Állásbörze (Budapest, ELTE ÁJK)
április 1-2.: Budapesti Corvinus Egyetem – KarrierExpo
április 8-9.: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – Műegyetemi Állásbörze (
április 8-9.: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
április 15.: Pécsi Tudományegyetem
április 15.: Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar (Piliscsaba)
április 21.: Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar
április 23.: Szent István Egyetem (Gödöllő)
április 24.: Zsigmond Király Főiskola (Budapest)
április 28.: Dunaújvárosi Főiskola – KarrierNapok
április 28.: Eszterházy Károly Főiskola – Regionális Állásbörze (Eger)
április 29.: Széchenyi István Egyetem – XV. Győri Állásbörze
május 5.: Modern Üzleti Tudományok Főiskolája (Tatabánya)
május 6.: Általános Vállalkozási Főiskola (Budapest)
május 13.: Debreceni Universitas Állásbörze

Ajánlott videó

Olvasói sztorik