Pénzügy

Így dolgozhat az Egyesült Királyságban

Így dolgozhat az Egyesült Királyságban 1

Egy nővér 10-16 fontot (2900-4640 forintot) keres óránként Nagy-Britanniában, aki pedig orvosi diplomával próbál szerencsét, 5200 fontos, azaz körülbelül 1 millió 500 ezer forintos havi bruttó fizetésre számíthat. Egy mérnök az Egyesült Királyságban 4200-at (forintra átszámítva nagyjából 1,2 milliót) kap egy hónapra. Gondnokként 6,77 fontot kereshetünk óránként, pincérként 240-320 fontot egy hét alatt, de egy takarító is hasonló összeget zsebelhet be.

Az Egyesült Királyság csaknem 550 ezer álláshelyet hirdet az EURES honlapján. A szakmunkásoktól a diplomásokig a legkülönfélébb munkakörökbe keresnek jelentkezőket. Többek között mérnököket, orvosokat és egészségügyi dolgozókat, építő- és vendéglátó-ipari szakmunkásokat, illetve fémipari, mezőgazdasági munkásokat várnak.

Egy tavalyi – nem hivatalos – adat szerint az EU-csatlakozásunk óta több mint húszezer magyar dolgozott a szigetországban. Persze ebben azok a munkások is benne vannak, akik azóta már visszatértek. A feketemunkások számáról pedig semmit nem lehet tudni, de akár húszezren is lehetnek – nyilatkozta korábban a FigyelőNetnek Kovács Géza, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal nemzetközi és migrációs főosztályának vezetője.

A magyar állampolgárok nemcsak magánvállalatoknál, hanem az állami szektorban is elhelyezkedhetnek – közölte az EURES. Ám kínálnak olyan állásajánlatokat is az európai munkaerő-közvetítő portálon, amelyeket kizárólag brit állampolgárok tölthetnek be. Ezek mellett nem szerepel az uniós zászlócska a listában.

Az országban több mint ezer Job Centre – a munkaügyi központ brit megfelelője – áll az álláskeresők rendelkezésére. Ezen keresztül azonban csak referenciával, korábbi brit munkahelyről származó igazolással lehet könnyen munkát találni.

—-Kisokos a brit munkához és élethez—-

Az Egyesült Királyságban…

… kell regisztrálni a beutazáskor?

A brit jogszabályok szerint az Egyesült Királyságban az uniós állampolgároknak nem szükséges tartózkodási igazolást igényelniük vagy bejelentkezniük a rendőrségen. Ám ha azt igénylik, hogy megerősítsék tartózkodáshoz való jogukat – például tanulók esetében –, akkor kérelmezhetik a regisztrációs igazolás (Registration Certificate) kiállítását. Az EEA1 formanyomtatvány letölthető az internetről.
A brit bevándorlási hatóság honlapján pedig még több információ olvasható.

… engedélyhez kötött a munkavállalás?

Hazánk EU-csatlakozása óta – 2004. május 1-jétől – a magyar állampolgárok számára is szabaddá vált a munkavállalás és a beutazás Nagy-Britanniába.

… kell regisztrálni valamilyen külföldi munkásokkal foglalkozó hivatalnál?

Az új tagországok állampolgárainak 30 napon belül, postai úton regisztráltatniuk kell magukat a Home Office-nál (a helyi Belügyminisztériumnál), ahonnan a megfelelő űrlap letölthető. Az illeték összege 90 font.

… mennyi lehet a fizetés?

Jelenleg a minimálbér 5,52 font/óra, azaz körülbelül 2000 forint. Ez 2008. október 1-jétől bruttó 5,73 fontra (nettó 4,80 font) emelkedik. Az átlagfizetés évi 24 000 font.

… határozott vagy határozatlan idejű a munka?

Gyakori a határozott idejű szerződés, ugyanis a rugalmas munkaerő-piaci elvek miatt a brit munkaadók általában rövid távra, néhány hónapra kötnek csak szerződést a dolgozókkal.

… kell-e honosítani a diplomát, bizonyítványt?

A brit munkaerőpiacon a bizonyítványok egy részét automatikusan elfogadják. Az egyetemi vagy főiskolai képzettséget igénylő szakmákban a brit hatóságok jelenleg mintegy 100 szakma gyakorlását kötik engedélyeztetéshez. A lista itt olvasható. A szakipari végzettség elismertetésére vonatkozó információk pedig itt olvashatók. Az okmányokat minden esetben hitelesen le kell fordíttatni. Az engedély kiadása díjköteles lehet.

… van-e betegbiztosítás?

A munkavállalóknak az adózás és társadalombiztosítási jogosultság miatt be kell szerezniük az úgynevezett „National Insurance” (NI) számot. Ezt az adóhivatal adja ki egy interjú alapján, amelyben felmérik a kérelmező szociális hátterét. A NI számmal a társadalombiztosítási irodák (Social Security Office) hálózata foglalkozik.

Az NI szám megszerzéséhez az interjúra akkor lehet menni, ha
valakinek már van munkája, vagy valahogy igazolja, hogy aktívan keres. Lehet enélkül is dolgozni, csak emergency tax kódja lesz az illetőnek, azaz többet fog adózni. A különbözet az NI szám megszerzése után visszaigényelhető – jelezte a FigyelőNetnek egy angliában élő olvasónk.

… hogyan kell adózni?

Nagy-Britanniában a személyi jövedelemadó-rendszer kétkulcsos: az adó progresszívan növekvő, azaz csak a magasabb kategóriába eső bér után kell nagyobb adókulccsal adózni. Ha az éves jövedelem 36 ezer font alatti, akkor a 20 százalékát kell befizetni az államnak, ha viszont túlnő ezen a határon, akkor 40 százalékát. A brit adóhatóság honlapja.

Lézetik egy bizonyos “council tax” nevű adó, ezt a lakásokra kell fizetni. Angliai olvasónk például 109 fontot fizet havonta. Az Egyesült Királyságban van tévéadó is, ami éves szinten most valahol 140 font körüli összeget jelent lakásonként.

… milyen szálláslehetőségek vannak?

Nem könnyű lakást vagy albérletet találni az Egyesült Királyságban, ezért érdemes már a kiutazás előtt lefoglalni a szállást. Az albérlet Londonban jóval drágább, mint más városokban. Egy egyágyas szoba 75–100, a kétágyas 55–80 fontba kerül egy hétre fejenként. Általában egy- vagy kéthavi kauciót kell fizetni. Az ingatlanközvetítő ügynökség díja általában 10-20 font. Az áram- és a gázdíj 25 font egy hónapban, a vízért pedig 20 fontot kell fizetni.

A megélhetés költségei a szerint változnak, hogy a fővárosban, más nagy¬városban, vagy vidéken szeretne valaki elhelyezkedni. Általánosságban elmondható azonban, hogy drágább az élet, mint itthon. Egy éttermi ebéd 15 fontba, míg egy gyorséttermi menü 4 fontba, egy csésze kávé 2-3 fontba, egy mozijegy 6 fontba kerül. Egy kiló kenyér vagy 4 pint (körülbelül 2,2 liter) tej is több mint 1 fontba kerül. A bevásárlóközpontokban, hipermarketekben olcsóbban lehet vásárolni, és a legtöbb városban van piac is, ahol a legegzotikusabb gyümölcsöket, fűszereket is meg lehet venni. Ennek az az oka, hogy a nagyvárosokban rendkívül sokszínű a népesség, Londonban többek között például rengeteg indiai és pakisztáni él.

Piac Londonban (fotó: sxc.hu)

Piac Londonban (fotó: sxc.hu)

… milyen tömegközlekedési lehetőségek vannak? Megfelelő a távolsági közlekedés?

Az Egyesült Királyságban a többi európai országtól eltérően a baloldali közlekedés szabályai érvényesek. Ezt nemcsak autósként, de gyalogosként is ajánlatos figyelembe venni. A metró- és buszhálózat London jelentős területét lefedi. A jegyek – amelyek körülbelül 1,5 fontba kerülnek – nem egy vonalra, hanem zónákra érvényesek, a zónán belüli átszállás lehetőségével. A londoni tömegközlekedési vállalat honlapja.

A brit vasúthálózat fejlett, a National Rail vonalai behálózzák az egész szigetet. Ahová viszont mégsem jutnak el a vonatok, ott a National Express távolsági buszai járnak.

… mennyibe kerül az oda-vissza utazás? (repülő, busz, vonat)

Repülővel Londonba 48 000–98 000 forintért juthatunk el (ha retúrjegyet váltunk), de elővételben, szezonon kívüli időszakban – például januárban jóval olcsóbban is utazhatunk. Ha valaki inkább busszal indul el, akkor a Budapest–London útvonalat 25 óra alatt teheti meg, a jegy oda-vissza 44 000 forintba kerül. Vonattal csak bécsi, majd párizsi átszállással oldható meg az utazás, és az ára körülbelül ugyanannyi, mint a repülőé.

… kell-e nyelvismeret a munkavállaláshoz?

Az Egyesült Királyságban megkövetelik az angol nyelv megfelelő ismeretét. A cégeknek nincs egységes politikájuk erre, az egyes munkahelyek maguk határozzák meg az állásokkal kapcsolatos követelményszintet. Aki a nyelvtudását külföldön szeretné tökéletesíteni, a British Council által elfogadott nyelviskolák listájából a www.educationuk.org vagy a www.englishinbritain.co.uk honlapokon válogathat.

A britekre nem jellemző, hogy több idegen nyelven beszéljenek, ezért a munkát kereső külföldieknek elengedhetetlen a jó angol tudás.

… ha a munkavállaló bajba jut, milyen hivatalt kereshet fel?

Magyarország Londoni Nagykövetsége
Címe: 35 Eaton Place London SW1X 8BY.
Telefonszáma: +44-20-7235-52-18.
E-mail címe: office.lon@kum.hu vagy office@huemblon.org.uk.
Web: www.mfa.gov.hu/emb/london.

A magyar konzuli hivatal
Címe: 35/B. Eaton Place London SW1X 8BY.
Telefonszáma: +44-20-7235-26-64.
E-mail címe: konz.lon@kum.hu.
Ügyfélfogadás: munkanapokon 9.30-12.00 óra között.

—-A munkatársakhoz „használati utasítás” kell—-

A munkatársak közötti viszony Nagy-Britanniában teljesen más, mint itthon. Nem „haverkodnak” egymással, a munkát és a magánéletet sokkal szigorúbban elválasztják, és bár a munka utáni közös sörözés nem ritka, a házibuli és a mély barátság a kollégák között már annál inkább. A britek rendszerint visszafogottak, kerülik a direkt szemrehányást vagy kérést. Nem kérdeznek, és elvárják, hogy a munkatárs se legyen kíváncsi a magánéletükre – mondta a FigyelőNetnek Orosz Etelka, Londonban élő és dolgozó ápolónő.

A brit társadalom széttagolt, az „osztályok” között alig lehet átjárni, és általában nagyon hagyománytisztelők. Ennek megfelelően például az üzleti világban a jólöltözöttség, a jó modor és felkészültség elengedhetetlen. A magyarok körében pedig szokatlan lehet az üzleti tárgyalás közben is megjelenő öniróniájuk, az „angol humor”.

Hasznos Linkek

Nagy-Britannia és Észak-Írország Budapesti Nagykövetsége, e-mail írása.

Home Office (Belügyminisztérium), e-mail írása

Border and Immigration Agency (Bevándorlási Hivatal)

European Casework Group – tartózkodási engedélyek és okmányok letöltése

Workers Registration Team, Home Office (Munkavállalási Regisztrációs Iroda)

Job Centre Plus (munkaközvetítő és társadalombiztosítási irodák)

HM Revenue and Customs (Adóhivatal)

Szakképzettség elismertetése

UK National Reference Point for Vocational Qualifications (Szakipari végzettség elismertetése)

National Health Service (Egészségbiztosítási Hivatal), e-mail írása

(Az adatok forrása a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal nemzetközi és migrációs főosztálya, a magyarországi EURES-hálózat és az EUvonal.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik