Pénzügy

Igaz, nem csak valódi – a mélyinterjú

Nem elégszünk meg a szokásos kérdésekre adott válaszokkal egy interjú során? Kiemelten fontos számunkra, hogy az adott jelentkező mélyebb indítékait is megismerhessük? A mélyinterjú technikája épp e célt szolgálja.

A mélyinterjú olyan eljárás, amelynek segítségével a legegyénibb és legmélyebb indítékok szintjeiről nyerhetők kvalitatív adatok. Célja, hogy a megkérdezett egyedi élettörténetéből, szemléletéből minél többet és mélyebbet megtudhasson az interjúztató az éppen adott kérdéskörrel kapcsolatosan. Egyénileg végezzük tehát éppen azért, hogy kizárjuk a csoportos interjúk során kialakuló csoportdinamikai hatásokat, melyek jelen esetben nem segítenék, hanem hátráltatnák a folyamatot.


Akkor készítünk mélyinterjút, amikor a szóban forgó témában a személy egyéni viselkedése jobban megközelíthető a személyes kapcsolat, mélyinterjús beszélgetés által, mint pl. egy kérdőív felhasználásával. Formája szerint megkülönböztetünk egyéni és szakértői interjúkat.


Egyéni mélyinterjú


Szélesebb területeket vizsgál, de van kiemelt témája, melyhez strukturált kérdéslista alapján gyűjti az információkat.
45–90 perces hosszú beszélgetésről van tehát szó, ám az időszükséglet természetesen erősen függ az adott témától, valamint az egyéntől, hiszen minden interjúalanynak más és más a tempója, továbbá eltérőek lehetnek a személyes szükségletei is, ami az időt és a módszert (stílust) illeti.


Az interjú az alany számára komfortos, lehetőleg megszokott környezetben zajlik annak érdekében, hogy a potenciális zavaró tényezők közül a lehető legtöbbet kizárhassuk. A folyamatban (a jegyzeteken kívül) készülhet audio- és/vagy videófelvétel is, ami költségesebbé és időigényesebbé teszi a feldolgozást, ám pontosabb kép nyerhető ezen eszközök alkalmazásával.


Olyankor választjuk ezt a formát, amikor kiemelt szempontok alapján választunk ki interjúalanyokat. Az interjút magas szinten képzett pszichológus vagy szociológus végzettségű szakértő vezeti.


Szakértői egyéni mélyinterjú


Akkor alkalmazzuk, amikor maga a téma kimondottan szakmai kérdésekre vonatkozik, esetleg célorientáltabb kutatást igényel. Éppen ezért célirányosabb az egyéni mélyinterjúnál, ezért a szakértő levezetőtől még alaposabb felkészülést kíván meg. Az interjúalany e tekintetben mindig az adott terület egyik fontos szakértője.


Ezt a formát választjuk olyankor is, amikor meg kell értenünk a személy pszichés folyamatait: élményeket, értékeket, érzelmeket, motivációkat, az egyén pszichés fejlődési folyamatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik