Pénzügy

TÉR a teljesítmény értékelésére

Teljesítmény! Teljesítmény! Teljesítmény! Régről ismert szavak, elvárások a munkavállalókkal szemben. A mai üzleti világban szerencsére ezek már nem üres szavak, hanem komoly rendszerekkel megtámogatott folyamatokról tudunk beszélni.

Mindannyian eredményesebben és hatékonyabban működő szervezetet szeretnénk létrehozni. Ehhez elengedhetetlenül szükséges, hogy az egyes munkatársak is mind eredményesebben és hatékonyabban tudjanak dolgozni. De milyen irányba is kéne nekik ehhez változniuk? Miben is kéne nekik ennek megvalósítása érdekében fejlődniük? Hogy tudom megítélni, hogy ki mennyit tett egy időszak alatt a közös célok érdekében? Mi alapján jutalmazom a munkatársakat? Milyen alapon osztom szét a jövő évi bértömeget? Ismerős kérdések, dilemmák? Egy megfelelő, testre-szabott teljesítményértékelési rendszer bevezetése megadja a választ az összes fenti kérdésünkre.


A TÉR bevezetésének előzményei


Egy teljesítményértékelései rendszer (TÉR) bevezetése jelentős előkészülést igényel a szervezet részéről, mivel a rendszert a cégszintű tervezési folyamattal, illetve az összes többi HR folyamattal össze kell tudnunk illeszteni. Bármely modell vagy saját módszertan alapján tervezi meg egy szervezet az éves céljait, a TÉR-t ehhez a rendszerhez szükséges szorosan kapcsolni, hiszen az itt kialakított célokat fogja a TÉR lebontani egészen egyéni szintig a célkitűzési fázisban.



TÉR a teljesítmény értékelésére 1

A teljesítményértékelési folyamat.



Amennyiben használ a szervezet kompetencia rendszert és/vagy karriermenedzsment rendszert, a TÉR-t ezekkel a folyamatokkal és rendszerekkel is összhangba kell hozni, akár integrálni mindet egy folyamatban, akár egymást pontosan követő, kiegészítő folyamatokká összeszervezni. E folyamatok együttesen adják meg az inputot a céges képzési terv összeállításához is. Végül, de nem utolsósorban azt a döntést is még az elején kell meghozni, hogy milyen következményei lesznek a TÉR értékelésének, azaz ilyen kompenzációs és/vagy promóciós hatása van.


Vezetői szerep, feladat a folyamatban


Mint a legtöbb HR rendszer esetében, itt is elmondható, hogy a folyamat kidolgozása és bevezetése még önmagától nem működteti a rendszert. Ahhoz, hogy egy TÉR jól működjön, beváltsa a hozzá fűzött célokat, ahhoz a vezetőknek szükséges az egész év során a folyamatra figyelni, valamint elegendő időt és energiát szánni az egyes fázisok végrehajtására.

Legtöbbünk számára az értékelés fázisa okozza a legnagyobb kihívást. Ez az a találkozó, amire évente legalább egyszer, leginkább év végén kerítünk sort. Ilyenkor a vezető leül beosztottjával, hogy átnézzék az év elején kitűzött célok mennyiben és hogyan valósultak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik