Pénzügy

A kreativitás tréning – hat gondolkodó kalap módszer

A gondolkodással az egyik nehézség a zavar – egyszerre túl sokat akarunk magunktól. Érzelmek, információ, logika, remény és kreativitás egyszerre nehezedik ránk. Ez olyan, mintha egyszerre túl sok labdával akarnánk zsonglőrködni.

A hatékony problémamegoldó, kreatív gondolkodás a cégek sikerének záloga a XXI. században. Edward de Bono, a gondolkodási képességek nemzetközileg is elismert szakértője, a „laterális gondolkodás” koncepciójának megfogalmazója, újszerű módszert javasol a kreativitás serkentésére. Hat különböző kalapot ír le, melynek mindegyike más színű, s ezeket rendeli hozzá a személyiség különböző aspektusaihoz.

Fontos, hogy például egy munkahelyi megbeszélésen kirángassuk az embereket a megszokott gondolkodásmódból. Ebben segít a „hat gondolkodó kalap” módszer, mely lehetővé teszi, hogy úgy irányítsuk a gondolkodásunkat, mintha egy karmester dirigálná azt. E módszerrel túl tudunk lépni a hagyományos negatív kritikai gondolkodás és eredménytelen vitatkozás szülte szűk kereteken és konstruktív, az együttműködés felé mutató, a meglévő szellemi tőkét jobban kiaknázó irányba tudunk haladni.


Érzelmi problémamegoldás


A problémák megoldása nem pusztán az értelem, a ráció dolga. Abban éppúgy helyet kap az érzelem, mint a benyomás. A hat kalap módszerrel a használói külön tudják választani az érzelmeket a logikától, az intuíciót a rációtól, a tényeket a benyomástól. Bármelyik kalapot is vesszük fel, az meghatározza a gondolkodásunkat.

A fehér kalap semleges és objektív, főként a tárgyszerű tényekkel és adatokkal foglalkozik, azok értelmezése és véleményezése nélkül. Olyan, mint a számítógép.

A vörös kalap érzelmi szemszögből nézi az ügyeket, és a személyes vélemény kimondását teszi lehetővé. Erős pozitív vagy negatív érzések élnek benne egy ötlettel kapcsolatban, az intuitív gondolkodásra képes.

A fekete kalap negatív hozzáállású. Ő foglalkozik mindazon gondolatokkal, amelyek azt mondják el, hogy miért nem lehet valamit megtenni. A hibákra és a nehézségekre hívja fel a figyelmet.

A sárga kalap derűs, pozitív gondolkodású, aki derűlátóan tekint az ügyek várható kimenetelére. Hozzáállása konstruktív és alkotó, egyszerre teszi lehetővé a logikus gondolkodást és az álmodozást is.

A zöld kalap a természetes bőséggel és fejlődéssel áll kapcsolatban. A kreativitás és az új gondolatok jele. Túllép az ismerten és nyilvánvalón – alternatív megoldásokat keres.

A kék kalap hűvös és messzebbről tekint a dolgokra. Főként a gondolati folyamatok – köztük a többi kalap irányításával és szervezésével foglalkozik. Meghatározza a témát és a célt, majd következtetéseket kér. Olyan, mint a zenekarban a karmester.


Együtt – egy cél érdekében


Fontos azonban megjegyezni, hogy egy igazán hatékony és körültekintő problémamegoldás esetében mind a hat kalap, azaz mind a hat szerep egyforma fontosságú! A fekete kalap szerepe nélkül például könnyen megfeledkezhetünk azokról a már jó előre detektálható veszélyekről, melyekre a fekete kalap felhívja a figyelmet, és így tovább…

A hat gondolkodó kalap módszere ott lehet különösen eredményes, ahol többen tevékenykednek együtt egy feladat megoldásán. Sok ember például az értekezleteket vagy a fejlesztő „meeting-eket” arra használja, hogy megmutassa, milyen okos. Képesek megnyerni a „vitát”, de közben szétrombolják az „ellenfelet”.

Manapság egy-egy döntésre sokkal kevesebb idő szánható, mint például 10 évvel ezelőtt, a „hat gondolkodó kalap” módszer alkalmazásával – semlegesítve az egóból fakadó, hátráltató vitatkozást – a terítéken lévő ügyre fókuszálva, jelentősen felgyorsítható a folyamat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik