Pénzügy

Csoport-coaching

Sok szervezetben olyan helyzet van, hogy egy egész csoport vezetőt célszerű coacholni. Ilyenkor érdemes meggondolni a csoport-coaching lehetőségét.

A csoport coaching választ, megoldást, segítséget nyújthat azokban a helyzetekben, mikor tulajdonos-váltás, radikális piacváltozás vagy összeolvadás miatt alapvetően változik az adott szervezet kultúrája, politikája, vagy az adott részleg helyzete változik lényegesen, illetve az érintettek vezetője személyében történik a csoportra ható nagy változás.


A csoportos coaching az egyénre szabott, személyes fejlesztést ötvözi a csoport egészében rejlő tudások, tapasztalatok értékesítésével. Konkrét, valós helyzetek feldolgozása történik a közös tanulás lehetőségével.



Csoport-coaching 1


A csoport coaching azért olyan hatékony, mert a résztvevők egymástól és a coachtól is tanulnak, miközben egyéni témájukon gondolkodhatnak támogató közegben. Ha nem támogató, akkor a coach segítségével éppen azt tanulják, hogyan tudjanak ilyen környezetben is eredményesek lenni. A coach által irányított, a többiektől kapott visszajelzések segítik az önismeret fejlesztését, a másokra tett hatások megértését és kezelését, és tudatosabb magatartási minták kialakítását.

Nemcsak az egyéni magatartás fejlesztésére alkalmazható, hanem csoport-építésre is. Segít a szervezetben olyan kapcsolatokat kiépíteni, amelyek időnként jól hasznosíthatóak. Az előzetes munkák tartalmazhatják a helyzet és témák feltérképezését, a folyamat megtervezését. Ezek megalapozzák a bizalmat a coach iránt, lelkesítik a résztvevőket, valamint elősegítik, hogy a megfelelő személyek kerüljenek a csoportba, és eredményes legyen a csoport-coaching.

A csoport-coaching folytatható konferencia-hívás révén is, ha a bevontak nem egy helyen dolgoznak. A coach díjazása nagyjából a tréning-díjazásnak felel meg. Havi egy-két alkalommal érdemes csoport coachingot tartani. Hogy hány megbeszélésből álljon a sorozat, azt az adott helyzet alapján dönti el a coach és a megrendelő közösen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik