Pénzügy

Start-kártyák kismamáknak, ötveneseknek

Július elsejétől az eredetileg pályakezdőkre szabott Start-programot újabb csoportokra terjesztette ki a kormányzat. A szülésről visszatérő kismamák, az 50 év felettiek, a tartósan munkanélküliek és az alacsony végzettségűek alkalmazása után is kaphatnak a cégek járulékkedvezményeket. A megtakarítás dolgozónként több százezer forint, ám a munkáltatóknál első helyen továbbra is a szakmai alkalmasság áll.

A Start Plusz-program keretében a gyes, a gyed és a gyet megszűnését követő egy éven belül ismét dolgozni akaró kismamák, a gyes mellett munkát vállalók, illetve az ápolási díj megszűnését követő egy éven belül a munkaerőpiacra visszatérni kívánó munkavállalók alkalmazásakor részesül a munkaadó járulékkedvezményben.

Ugyanilyen kedvezményre jogosítja fel a munkaadót, ha tartósan munkanélküli álláskeresőt alkalmaz, vagyis olyan jelentkezőt, aki a kedvezményre jogosító kártya igénylését megelőző 16 hónapon belül legalább 12 hónapig – pályakezdő esetében legalább 8 hónapig – nyilvántartott álláskereső volt. A Start Extra-program pedig a munkanélküliek közül az 50 év felettieket, illetve életkorra való tekintet nélkül az alacsony iskolai végzettségűeket célozza meg.

A Start Plusz és Start Extra kártyák mintái. Forrás: SZMM

A Start Plusz és Start Extra kártyák mintái. Forrás: SZMM



Az APEH-nél váltható ki

A munkaadó mindkét program esetében két évig mentesül a tételes egészségügyi hozzájárulás (jelenleg 1950 forint) megfizetése alól. A Start Plusz-programban részt vevőkre a munkaadó az első évben a bruttó bér után összesen 15 százalék közterhet fizet, a második évben 25 százalékot. A Start Extra-program még ennél is kedvezőbb: az első évben a munkaadó teljes mértékben mentesül a közterhek megfizetése alól, a második esztendőben a bruttó kereset után 15 százalékos járulékot kell fizetnie. Aki a programban részt kíván venni, az APEH-nál válthatja ki a Start Plusz-, illetve a Start Extra-kártyát, amely két évig érvényes és egymás után több munkáltatónál is használható.

Több százezres megtakarítás

Járulékkedvezmények

Start Plusz
Nincs tételes egészségügyi hozzájárulás (1950 forint)
1. év: 15 százalékos járulékteher
2. év: 25 százalékos járulékteher
(32 százalék helyett)

Start Extra
Nincs tételes egészségügyi hozzájárulás (1950 forint)
1. év: nincs járulék
2. év: 15 százalékos járulékteher
(32 százalék helyett)

Hogy ezzel mennyi pénzt takaríthat meg a munkaadó? Ha Start Plusz-kártyával rendelkező, felsőfokú végzettségű kismamát alkalmaz 131 ezer forintos bruttó fizetésért, akkor az első évben 290 640 forintot, a másodikban 133 400 forintot, tehát összesen 424 040 forintot spórol. Ha Start Extra-kártyás, 50 év feletti álláskeresőt vesz fel, akkor az első évben 526 400 forinttal fizet kevesebb járulékot, így a második évben 290 640 forint, összességében pedig 817 040 forint a megtakarítás. Ha viszont a minimálbér másfélszeresét kínálja a fizetésben – bruttó 98 ezer forintot – akkor a kismamáknál 329 760 forinttal, az 50-en túliaknál pedig 624 510 forinttal fizet kevesebb járulékot a két év alatt.

Nem a kártya alapján vesznek fel

„Legalább fél évnek el kell telnie, hogy meg lehessen ítélni az új Start-programok hatását” – mondta a FigyelőNetnek Horváth Éva, a Jobserver Személyzeti Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója. „Az biztos, hogy kizárólag a Start-kártya miatt egy munkaadó sem vesz fel munkavállalót. A cégek számára a szaktudás, a munkatapasztalat, a nyereségtermelés játszik döntő szerepet, és csak ezután nézik meg az alkalmazáskor igénybe vehető kedvezményeket. Alacsonyabb képzettséget igénylő munkáknál talán többet érhet a Start-kártya, ugyanis itt kisebb a tudásbeli elvárás, alacsonyabb a fizetés és arányaiban több pénz takarítható meg a munkaadónak” – fogalmaz a személyzeti tanácsadó.

A gyesről visszatérők és az 50 év feletti álláskeresők közül az utóbbiak vannak nehezebb helyzetben, esetükben nagyobb is a járulékkedvezmény. Gyakori előítélet velük szemben az alkalmazkodás hiánya, a rugalmatlanság, a lassabb betanulás, a fiatalok közé való nehezebb beilleszkedés. „Állásinterjún vagy az írásbeli pályázatban az 50 év feletti pályázóknak fontos kidomborítani tapasztalatukat, kitartásukat, lelkesedésüket. Ezzel ellensúlyozhatják a velük szemben felmerülő előítéleteket” – tanácsolja Horváth Éva.

Önbizalom-növelő eszköz

„A kártyában önbizalom-növelő eszközt is látok, mely érv a kisgyermeket nevelők kezében” – véli Keveházi Katalin a kismamák elhelyezkedését segítő Jól Lét Közhasznú Alapítvány igazgatója. A szervezet elsősorban munkaerő-piaci tanácsadással, az érdeklődési kör megkeresésével, igény esetén pszichológiai tanácsadással segíti az álláskeresésben elbizonytalanodott kismamákat. „Az állásinterjún ugyanis a kisgyermeket nevelő álláskeresők a munkáltatói szempontokat értő, kooperatív munkavállalóként jelenhetnek meg. Jelezhetik, hogy alkalmazásukkal pénzt takaríthat meg a cég. A kedvezményt egy magasabb munkabér elérésében is ki lehet használni” – teszi hozzá.

Az igazgató pozitívumnak tartja a Start Plusz-programban, hogy a gyes lejárta után egy évig igényelni lehet a kártyát. Eddig ugyanis a kismamák gyakori problémája volt, hogy a régi munkahelyre való visszatérés után egy hónappal elbocsátották őket, így kevés támogatási lehetőséget tudnak igénybe venni, mivel akkor már nem voltak gyesen. Keveházi Katalin elismeri, a munkaadók szemében problémás rétegnek számítanak a szülés után visszatérő anyák. A leggyakoribb előítélet velük szemben, hogy nem teljes értékű munkaerők, kevesebbet teljesítenek, a gyermeknevelés miatt többet hiányoznak, nehezen foghatók túlórára.

Hűségesebbek munkaadójukhoz a kismamák

Való igaz, hogy a kisgyermekes nők a család és a munka kettős terhelését nehezen viselik, és a rugalmas munkalehetőségeket keresik. Egy részük részmunkaidőt szeretne, ám ilyen lehetőséget csak alacsony képzettséget igénylő munkakörökben kínálnak. Keveházi Katalin hozzáteszi, erényeik is vannak a gyesről visszatérőknek: „az átlagnál hűségesebbek a munkaadójukhoz, nehéz elhelyezkedésük miatt megbecsülik munkájukat és motiváltak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik