Pénzügy

Ütemezett nyitás a magyar munkaerőpiacon

Magyarország ütemezetten nyitja majd meg munkaerőpiacát a bolgár és a román munkavállalók előtt, ami azt jelenti, hogy a két ország uniós tagságának első két évében 219 szakmára terjed ki az automatikus engedélykiadás.

Danks Emese kormányszóvivő hangsúlyozta: az érintett szakmában a Magyarországon dolgozni szándékozó román és bolgár állampolgároknak kérni kell ugyan munkavállalási engedélyt, de annak megadása automatikus lesz. Olyan szakmákról van szó, amelyekben Magyarországon munkaerőhiány van, ilyen például az élelmiszer-, a textil-, az építőipar és az egészségügy.

Kitért arra, hogy az eredeti javaslatban 140 szakma szerepelt, de ez az RMDSZ javaslatára bővült. A szakmákat tartalmazó lista az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján a oldalon található – tette hozzá. A meghatározott szakmák és ágazatok mellett továbbra is könnyítetten juthatnak majd a munkaerőpiacra azok, akik gyakornokként dolgoznak vagy szezonális munkát vállalnak Magyarországon. Ezekben az esetekben megmaradna az eddig alkalmazott kvóta-rendszer, vagyis továbbra is évente 700 gyakornok, illetve 8000 szezonális munkás dolgozhat hazánkban.

Azokon a területeken, ahol nincs szükség többlet munkaerőre, fennmarad a jelenlegi munkavállalási rendszer, és csak fokozatosan, egy-egy szektor munkaerőigényét is figyelembe véve nyitják meg a munkaerőpiacot. A kormány egy év elteltével felülvizsgálja majd a kérdést, és az addigi tapasztalatoknak megfelelően dönt a további lépésekről – fűzte hozzá.

Danks Emese közölte azt is, hogy a munkaerőpiac fokozatos megnyitásával párhuzamosan fokozottabbá válik a külföldiek magyarországi munkavégzésének nyomon követése, és erőteljesebb lesz az illegális foglalkoztatás elleni fellépés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik