Pénzügy

Az érettségi vizsgák értékelése

Az elégséges alsó határa mind közép-, mind emelt szinten az összpontszám 20 százaléka, azzal a megszorítással, hogy a tanulónak a vizsga sikeres teljesítéséhez minden egyes vizsgarészen (például írásbelin és szóbelin egyaránt) külön-külön is el kell érnie a 10 százalékos teljesítményt.

A vizsga összpontszámát százalékban is kifejezik és a vizsga érdemjegyét ezen százalékértékek alapján állapítják meg. A százalékérték mindig egész szám, melynek kiszámításakor csak az egész értékekig számolnak, a tizedes jegyeket nem határozzák meg (így kerekítés nem lehetséges).

A százalékok és az osztályzatok megfeleltetése nem azonos a két szinten. Ugyanaz a százalék emelt szinten általában jobb osztályzatnak felelhet meg, mint középszinten. A jeles alsó határa középszinten 80%, emelt szinten 60%. Például: a fizika 62%-os vizsgaeredmény középszinten jó (4) osztályzatot jelent, de emelt szinten a 62% már jelest (5) ér. A pontos megfeleltetéseket a vizsgaszabályzat tartalmazza.

A vizsgateljesítmény az érettségi bizonyítványban %-os eredményként is megjelenik. (Például ez kerül be a bizonyítványba: fizika, emelt szint, 62%, jeles (5). )

A kétszintű érettségi vizsga bevezetése előtt a korábbi vizsgarendszerben tett tantárgyi érettségi vizsga automatikusan középszintű vizsgának minősül, és az érdemjegyek az alábbi százalékos teljesítésnek felelnek meg (ezeket a százalékokat számítják majd át felvételi pontokká):

a) jeles (5) 100 %,
b) jó (4) 79 %,
c) közepes (3) 59 %,
d) elégséges (2) 39 %.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik