Pénzügy

Gyermekgondozási segély (GYES)

Gyermekgondozási támogatás keretében gyermekgondozási segély (GYES) és gyereknevelési támogatás (GYET) illeti meg a szülőket. Ezeknek összege azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével.

GYES-re a gyermek 3 éves koráig, ikergyermekek esetén a tankötelessé válásig jogosult a szülő (illetve a gyermek 1 éves korától a nevelőszülő, gyám, nagyszülő, ha a gyermeket a saját háztartásában neveli és a szülők lemondanak javára a gyermekgondozási segélyről). Ez alól kivétel, ha a gyermek tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos. Ekkor a jogosultság a gyermek 10. életévének betöltéséig fennáll. GYES csak az egyik szülő részére igényelhető. A szülők eldönthetik, melyikük folyamodik ezért a támogatásokért. A GYES odaítélésének feltétele, hogy az igénylő ne folytasson kereső tevékenységet a gyermek egy éves koráig. Ezután időkorlátozás nélkül folytathat munkát, emellett a GYES teljes összege jár neki.

Nem jogosult GYES-re,
• aki a rendszeres pénzellátások valamelyikében részesül. Ide tartozik: táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, az öregségi nyugdíj, a rokkantsági nyugdíj, az öregségi járadék, a munkaképtelenségi járadék, az özvegyi járadék, a növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadék, az özvegyi nyugdíj – kivéve az ideiglenes özvegyi nyugdíjat, továbbá a házastársa jogán legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodó személy özvegyi nyugdíját -, a baleseti táppénz, a baleseti rokkantsági nyugdíj, a hozzátartozói baleseti nyugellátás, az foglalkoztatásról szóló törvény alapján folyósított pénzbeli ellátás, az átmeneti járadék, a rendszeres szociális járadék, a bányászok egészségkárosodási járadéka, a rokkantsági járadék, a hadigondozottak és nemzeti gondozottak pénzbeli ellátásai, az időskorúak járadéka, a munkanélküliek jövedelempótló támogatása, a rendszeres szociális segély, az ápolási díj, a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék, valamint a külföldi szerv által folyósított egyéb azonos típusú ellátás
• ha a gyermeket szociális intézményben vagy nevelőszülőknél helyezték el,
• előzetes letartóztatásban van, illetve szabadságvesztés büntetését tölti.


Vonatkozó jogszabály:
1998. évi LXXXIV. törvény 20-22. §

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik