Pénzügy

Dotáció (A munkáltatók rehabilitációs tevékenységét segítő támogatás)

A társasági adóról szóló törvényben maghatározott adóalanyt, gazdálkodó szervezetet, ha húsznál több munkavállalót foglalkoztat és az átlagos statisztikai állomány több, mint öt százaléka megváltozott munkaképességű dolgozó, dotáció illeti meg. A dotáció vetítési alapja a kijelölt célszervezet esetén a foglalkoztatott megváltozott munkaképességű dolgozók tárgyhavi átlagos statisztikai állományi létszáma.

A nem kijelölt célszervezet gazdálkodó szervezet esetén az 5 %-os arányon felül foglalkoztatott megváltozott munkaképességű dolgozók tárgyhavi átlagos statisztikai állományi létszáma,
és ötvenháromezer forint szorzata alapján számított összeg. Ha az így számított meghatározott megváltozott munkaképességű dolgozók részére ténylegesen kifizetett bruttó havi munkabér egy főre jutó átlaga nem éri el az ötvenháromezer forintot, a dotáció alapjának számításakor ez utóbbi összeget kell figyelembe venni.

A dotáció mértéke a megváltozott munkaképességű munkavállalók számától függ. Az a munkáltató például, ahol a az ilyen dolgozók aránya 5 százalék és 10 százalék között van, akkor 45 százalék, ha eléri vagy meghaladja az összes foglalkoztatott 60 százalékát, 135 százalékos dotációban részesül. A támogatást az erre szolgáló formanyomtatványon minden hónap 20-ától lehet igényelni az APEH-től.

Azt úgynevezett kijelölt célszervezetek, azaz az elsősorban rehabilitációs foglalkoztatást végző szervezetek magasabb dotációra, illetve telephelyi dotációra is jogosultak.


Vonatkozó jogszabály:
8/1983. (VI. 29.) EüM-PM együttes rendelet 27/A-30. §

Ajánlott videó

Olvasói sztorik