Pénzügy

Alkalmi munkavállaló

Az alkalmi munkavállaló alkalmi munkavállalói könyv (AM) birtokában létesíthet alkalmi foglalkoztatásnak minősülő jogviszonyt.

Az AM kiállítására a foglalkoztatás helye szerint illetékes munkaügy központ, és annak kirendeltsége, a Pest Megyei Munkaügyi Központ illetékességi területén a váci kirendeltség, a fővárosban a Fővárosi Munkaügyi Központ VIII. kerületi kirendeltsége illetékes. A kiállító a tárgyévet megelőző december 15-ig állítja ki az AM-t, melyet a tárgyévet követő január 15-ig kell a kiállítónak leadni.

Az alkalmi munkavállaló ismételten jogot szerezhet munkanélküli ellátásra (két év alatt összegyűjtheti az ehhez szükséges 200 nap munkaviszonyt), valamint egészségügyi szolgáltatásra. Ezenfelül az alkalmi foglalkoztatás ideje nyugdíjra jogosító szolgálati időnek minősül. Az alkalmi munkavállaló nem jogosult az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaira (kivéve a baleseti táppénzt), csak egészségügyi szolgáltatásra.

A munkavállaló a tárgyévet követő január 15-éig köteles leadni az alkalmi munkavállalói könyvet a kiállító hatóságnak. A kiállító január 31-éig igazolást ad ki a munkavállalónak, amely többek között tartalmazza a munkaviszony időtartamát és az ellátási alapot (bruttó munkadíj). Ezt követően a munkavállaló visszakapja az AM-könyvét.


Vonatkozó jogszabály:
1997. évi LXXIV. törvény

Ajánlott videó

Olvasói sztorik