Pénzügy

Meglepődnek a cégek a pályakezdők fizetési igényein

A pályakezdők fizetési elvárásai jóval magasabbak, mint a vállalat által felajánlott tényleges bérek. Pontos bérek az FN "Mindent a fizetésről" című sorozatának első részében.

Csúcsfizetések

A Magyarországon egyre szaporodó szolgáltató központokkal a különleges nyelveket beszélő frissdiplomások fizetése megugrott az utóbbi időben. Így például egy multinacionális cég pénzügyi tszolgáltatásokat nyújtó magyarországi egységében egy jó közgazdász diplomával rendelkező ám csak a szokásos (angol, német, francia) nyelveket beszélő pályakezdő fele annyi fizetésre számíthat, mint például egy holland, vagy hasonló ritka nyelvet ismerő bölcsész. Az ő fizetésük gyakran 400 ezer forint bruttónál kezdődik.

A Watson Wyatt ösztönzésmenedzsmentre szakosodott tanácsadó cég gyakran kap olyan felkérést vállalatoktól, hogy végezzenek összehasonlítást és vizsgálják meg, mekkora a pályakezdőknek felajánlott átlagos fizetés saját iparágukban. Ugyanis a meghirdetett pozíciókra jelentkező frissdiplomások szinte kivétel nélkül keveslik a felvételi interjún felajánlott jövedelmet. Aztán a felmérések mindig azt mutatják: a piacon reális a kínált bér, csak a pályakezdőknek ennél jóval magasabb elvárásaik vannak.

Ki mit gondol

A konfliktus a friss diploma eltérő szempontból történő megítéléséből fakad. A pályakezdők általában azt gondolják, hogy miután időt, energiát és – a fizetős képzések elterjedésével – pénzt áldoztak tanulmányaikra, piacképes tudással rendelkeznek, amelyet a munkaadók jól kereső állással jutalmaznak meg. „Sajnos azonban hamis képzetük van arról, hogy befektetésüket milyen gyorsan „fizeti meg” a munkaerőpiac” – véli Kerti Piroska, a Watson Wyatt magyarországi képviselője. A cégeknél ugyanis inkább azt gondolják a pályakezdőkről, hogy általános intelligenciával rendelkező munkavállalók, akiknek még sokat kell tanulniuk. Inkább hálásaknak kellene lenniük, hogy az adott vállalatnál gyakorlati ismereteket és szakmai tapasztalatot szerezhetnek.

Ráadásul a kezdők nem ismerik a reális piaci „árakat”, manapság már messze túlbecsülik azt az összeget, amelyet egy munkaadó hajlandó kifizetni nekik. Ugyanis igaz, hogy a rendszerváltás után egészen 6–8 évvel ezelőttig még nagy pénzeket ajánlottak fel a fiataloknak, akik nyelveket beszéltek és rugalmasak voltak, mára azonban a nyugat-európai országokhoz hasonlóan Magyarországon is a hátrányos helyzetűek soraiba fokozódtak le a pályakezdők.

Mennyi az annyi?

A Watson Wyatt tavalyi felmérésében 150 magyarországi multinacionális cég fizetési adatait vetették össze. Az így kapott átlagjövedelmek eleve magasabbnak számítanak a munkaerőpiacon, hiszen a tapasztalatok alapján a külföldi tulajdonú vállalatoknál magasabb a bérszínvonal. A felmérés értelmében a nem egyetemi végzettséggel rendelkező pályakezdők a multinacionális vállalatoknál 208 ezer forintos havi bruttó fizetésre számíthatnak (ami a jelenlegi adózás mellett körülbelül nettó 125 ezer forintot jelent), ha képzettségüknek megfelelő állásban tudnak elhelyezkedni. Ha más területen találnak csak munkát, még lejjebb kell adniuk a fizetési igényeiket, átlagosan havi bruttó 149 ezer forintot keresnek.

A felsőfokú diplomát szerzőket már jobban jutalmazzaák a multik, a saját szakterületükön elhelyezkedni tudók éves szinten bruttó 3,8 millió forintra (bruttó 317 ezer forint havonta) számíthatnak a Watson Wyatt adatai szerint. Itt is óriási különbség mutatkozik aszerint, hogy egy frissdiplomás képzettségének megfelelően tud-e elhelyezkedni vagy sem, mivel az eltérő területen állást szerzők a szerencsésebb társaiknál 32 százalékkal kevesebbet keresnek, évente átlagosan bruttó 2,6 millió forintot (havi bruttó 216 ezer forint).


Meglepődnek a cégek a pályakezdők fizetési igényein 1

„Felmérésünk tanúsága szerint a munkaerőpiac rugalmasabbnak értékeli a minél magasabb képzettséget, mivel a PhD-fokozattal rendelkezők átlagfizetése jóval magasabb, még ha nem is a papírjuknak megfelelő munkakörben tudnak csak állást találni” – foglalja össze eredményeiket Kerti Piroska. A munkaerőpiacra doktori fokozattal lépők átlagos éves bruttó jövedelme 4 millió forint (333 ezer forint havonta).

Munkakörökre bontva is összegzi az eredményeket a tanácsadó cég. Az IT munkakörökben dolgozókat átlagosan bruttó havi 308 ezer forinttal fogadják a munkaadók az iskola elvégzése után, de ha nem releváns diplomával rendelkeznek a munkakör betöltéséhez, csak 221 ezer forintos fizetésre számíthatnak. A mérnöki feladatokat ellátók havi jövedelme aszerint, hogy megfelelő diplomával rendelkeznek-e, 240 ezer és 319 ezer forint között mozog. A közgazdászok csillaga már a Watson Wyatt felmérése szerint is leáldozott: egy pályakezdő marketingasszisztens átlagosan 224 és 193 ezer forintos bruttó keresetet remélhet attól függően, hogy munkájának megfelelő papírt tud-e felmutatni. A könyvviteli munkakörökben a kezdő átlagfizetés bruttó 247 és 190 ezer forint között mozog. Az adminisztrációs jellegű feladatokat végző pályakezdőket 204 és 166 ezres bruttó jövedelemmel értékelte a piac 2004-ben.


Meglepődnek a cégek a pályakezdők fizetési igényein 2

Egyre jobban számít az intézmény

A felsőoktatás expanziójával megnövekedett diplomás munkavállalók száma az egyes diplomák eltérő munkaerő-piaci értékeléséhez vezetett. Így például informatikusokra a rendszerváltás óta szükség van a mai napig, ám az informatikusokat kinevelő intézmények száma is megszaporodott, így ebben a szakmában komoly eltéréseket okozhat egy pályakezdő fizetésében, hogy melyik egyetem vagy főiskola diplomája szerepel az önéletrajzban. „A felsőoktatási intézmények számának növekedésével feltehetően minden területen elindul ez a Nyugat-Európában általánosnak mondható tendencia” – véli a Watson Wyatt tanácsadója.

Akinek ma jó

„A kapós munkavállalók helyét a pályakezdőktől a 2–4 éves szakmai tapasztalattal rendelkező fiatalok vették át. Nagyon nehéz ma ilyen kondíciókkal rendelkező alkalmazottakat találni, akik a megbízható középvezetői réteget biztosítják a munkaadók számára. Ennek megfelelően őket jobban is értékeli az utóbbi időben a munkaerőpiac” – mondja Kerti Piroska.

A pályakezdők a béren kívüli juttatásokra való alkudozásokkal sem tudják feljebb tornázni fizetésüket, hiszen a cégeknél nem differenciálják a juttatási csomagjaikat az életkor szerint. „Amire talán érdemes rákérdezniük a béralku során, hogy a vállalat támogatja-e a továbbtanulásukat vagy kiegészítő képzettségek megszerzését, illetve hogy milyen lehetőségeik vannak – rotációs rendszer, mentorálás – szélesebb tapasztalatok megszerzésére. Ezek ugyanis felmérésünk tapasztalatai szerint tovább növelik a munkaerő-piaci értéküket” – javasolja Kerti Piroska.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik