Pénzügy

A legjobb munkahely – netes szemmel

A magyar netezők szemében még mindig a magasabb fizetés a döntő érv, ami egy új munkahely mellett szól... T-Mobile, Mol, OTP, Matáv, Vodafone – ezek a 2004-es év legjobb munkahelyei, a netezők legalábbis így gondolják.

Idén már negyedik alkalommal szállhatnak ringbe a magyar vállalatok a „legjobb munkahely” címért. A Figyelő Hewitt Legjobb Munkahely-felmérést kísérte az az online kérdőív, melynek segítségével a FigyelőNet olvasói is elmondhatták véleményüket, szerintük milyen az „ideális” munkahely, és jelenlegi vállalatuk mennyiben felel meg ennek az képnek.





Vállalati felmérés
A Figyelő Hewitt Legjobb Munkahely-felmérés eredményeiről, Magyarország tíz legjobb munkahelyének listáját és a részleteket a Figyelő november 4-ei számában olvashatnak az érdeklődők. 

Idén több mint kétezer olvasónk válasza alapján derült ki, a netezők milyen szempontok szerint választanak munkahelyet, valamint hogy melyek az „irigyelt” ágazatok. A bank és biztosítási, illetve az IT/Telecom szektort, úgy tűnik, lehetetlen letaszítani a csúcsról, habár a dobogó legfelső fokát évente cserélgetik egymás közt. Annak ellenére, hogy ezúttal a pénzügyi szféra az aranyérmes, a „legjobb vállalatok” közt mégis a nagy vetélytárs, az IT/Telecom iparág vállalatai szerepelnek nagyobb számban.

A netezők szerint pedig a legjobb magyar munkahelyeksorrendben a következőek: T-Moblie (34 százalék), Mol Rt. (22 százalék), OTP (18 százalék), Matáv Rt. (12 százalék) és a Vodaevone (12 százalék).  








A gyenge pontok
Az alkalmazottaknak nyújtott karrierlehetőségek hiánya a magyar vállalatok régi problémája. Akárcsak tavaly, idén is majdnem minden második válaszadó elégedetlen ezzel a területtel. A fizetések elvégzett munkához viszonyított aránya és a béren kívüli juttatások megítélése is a problémás területek közé tartozik, az elégedetlenek aránya 40 százalék körüli. Biztató viszont, hogy bérüket kollégáik jövedelméhez, illetve más elhelyezkedési lehetőségeikhez viszonyítva már kevesebben látják ilyen sötéten a helyzetet.

Nagy vagy közepes? – a gyakorlatban a multik a nyerők


A trend, amely már tavaly is éreztette hatását, tovább erősítette a 20-100 embert foglalkoztató, közepes méretű vállalatok népszerűségi listán elfoglalt helyét. Idén már a válaszadók 45 százaléka gondolta úgy, hogy dolgozói létszám szempontjából nem a végleteket jelentő kisvállalatok vagy a vállalatóriások a legjobbak, hanem a kettő közti átmenetet képező „emberléptékű”, ámde mégis kellő gazdasági súlyú cégek.

Annak ellenére azonban, hogy az eredmények alapján a közepes méretű cégek a listavezetők, az elégedettségi területek zöméről mégis a nagyvállalatok alkalmazottai vannak a legjobb véleménnyel. A multik még egyik tavalyi nagy hátrányukból – a felsővezetés megítéléséből – is előnyt kovácsoltak, de aki „önmegvalósításra” vágyik, az továbbra se náluk kopogtasson. A közepes méretű vállalatok azok, amelyeknél a dolgozók fele maradéktalanul elégedett hatásköre kiterjedtségével, és munkájuk értelmét is ők látják leginkább. A kisvállalatok erősségét pedig az érdekes és kihívó munkafeladatok jelentik.








Mely iparágban dolgozna?
1. Bank és biztosítás 28,9%
2. IT/Telecom 17,8%
3. Szolgáltatás 15,9%
4. Kereskedelem 8,0%
5. Gyógyszeripar 6,9%
6. Tanácsadás 6,6%
7. Termelés 4,6%
8. Energia 3,8%
9. Szállítmányozás 3,4%
10. Nyomda 1,8%
11. FMCG 1,3%
12. Élelmiszeripar 1,0%

Minden második válaszadó az EU-nál dolgozna


Az Európai Unió (EU) mint munkáltató továbbra is vonzó alternatívát jelent mind az állami, mind pedig a versenyszféra szervezeteinél való elhelyezkedéshez képest, bár tavaly óta érezhetően vesztett népszerűségéből – a privát szektorban működő vállalatok javára.

Az EU azonban nemcsak magyarországi szervezetei révén jelenik meg potenciális munkahelyként, hiszen a kérdőívet kitöltők 46 százaléka – közel minden második válaszadó – szívesen vállalna munkát az EU más tagországaiban. Különösen érdekes ez az eredmény annak fényében, hogy a magyar munkavállalók jellemzően nem „mobilak”, és az is meglepő, hogy nem a felső-, illetve középvezetőkre jellemző leginkább ez az attitűd, hanem a munkatársi beosztásban dolgozókra, akiknek több mint fele élne szívesen az EU adta munkalehetőségekkel az országhatárokon kívül is.

Az unió fő vonzereje feltehetően továbbra is a magasabb bér. A válaszadók szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy a csatlakozást követően jelentős változások történnének a magyar munkaerőpiacon, mint például a bérszint 1-2 éven belüli érezhető növekedése. A kérdőív kitöltőinek csupán 18 százaléka táplál ilyen reményeket. Emellett viszont minden második válaszadó meg van győződve arról, hogy az EU más országaiban jobb dolgozni, mint itthon, ők készek is „szerencsét próbálni”.








Mivel a legelégedettebbek
A legtöbben (58 százalék) idén is a munkakörnyezettel elégedettek, ezt követi a kollégákkal és a közvetlen felettessel kialakított viszony megítélése. Ezekkel a területekkel a válaszadók fele teljesen elégedett, bár a felettese által nyújtott támogatást minden negyedik netező kevesli.

Növekvő elégedettség, csökkenő bizonytalanság


A FigyelőNet eredményei szerint, ha kis mértékben is, de az elmúlt egy év alatt szélesedett az elégedett munkavállalók tábora. Idén 42 százalékot tesznek ki a kérdőív kitöltői között (tavaly ez az arány 35 százalék volt).

Emellett azonban csökkent azok száma, akik „inkább elégedettnek” vallották magukat: 27 százalékról 23 százalékra. Vagyis az eredmények arra utalnak, hogy ez a létszámnövekedés a bizonytalanság csökkenésének az eredménye.








Munkahely-választási szempontok
1. Magasabb fizetés
és juttatás (29,1%)
2. Tartalmasabb, kihívóbb munkafeladatok (23,5%)
3. Több idő
a magánéletre (21,0%)
4. Biztonságos
álláslehetőség (20,1%)
5. Magasabb beosztás, karrierlehetőség (16,1%)
6. Jó kapcsolat a kollégákkal, munkatársakkal (15,8%)
7. Neves és elismert
cég (15,0%)
8. Jó munkakörnyezet
és technikai felszereltség (14,0%)

Demográfiai adatok


A FigyelőNet kérdőívét idén 2252 olvasónk töltötte ki, 61 százalékban nők, 39 százalékban férfiak. Korukat tekintve a válaszadók több mint fele, 52 százalék, a 25-34 éves korosztályból került ki, további 16-16 százalékuk a 20-24, illetve a 35-44, 12 százalék a 45-54 évesek közül, a fennmaradó 4 százalék pedig a 20 évnél fiatalabbak, illetve az 55 évnél idősebbek korosztályából.

A kitöltők zöme (58 százalék) felsőfokú végzettségű, 23 százalékuk szakközépiskolát vagy technikumot, 10 százalék pedig gimnáziumot végzett. Kisvállalatnál dolgozik a válaszadók 27 százaléka, közepes méretűnél 28, nagyvállalatnál pedig 45 százalék. Felsővezetői beosztást 6 százalékuk, középvezetőit 22 százalékuk tölt be, munkatársként dolgozik 55, adminisztratív, illetve asszisztensi munkakörben pedig 17 százalékuk.

Ha kíváncsi arra, hogy a nők szerint melyek Magyarország legjobb munkahelyei, látogasson el a Nők Lapja Cafe oldalára, ahol szintén egy online felmérés keretében mondhatták el az olvasók a véleményüket.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik