Pénzügy

Dolgozni Európában? – Prága

A cseh fővárosban hemzsegnek a turisták, de rengeteg külföldi választja ideiglenes lakhelyének a különleges hangulatú várost. Ráadásul olcsóbb is, mint Budapest.

650 kilométer távolságra, repülővel alig háromnegyed órányira fekszik Budapesttől Kelet-Közép-Európa talán legszebb és leginkább fejlődő fővárosa, az 1,2 milliós Prága. A városban jelenleg közel ötvenezer külföldi dolgozik. 

Közlekedés – a metró többnyire kéznél van!


Ha mégsem, viszonylag könnyen találunk, akár a külvárosokba is közlekedő villamost. A három metróvonalat az elmúlt években újabb külvárosi állomásokkal bővítették, így a legtöbb lakótelep is elérhető vele. Mintha Káposztásmegyerről negyed óra metrózás után a Deákon landolnánk. Az új megállókhoz itthonról ismert, ám felújított szovjet metrókocsik szállítják az utasokat. Számos járat, leginkább a piros „C” vonalon, azonban már vadonatúj vonatokkal közlekedik.

A reptérről

A várostól 11 kilométerre elterülő repülőtér az A (zöld) metróvonal „budai” végállomásától (Dejvicka) a 119-es reptéri busszal hozzávetőlegesen 25-30 percen belül kényelmesen megközelíthető. Az új építésű prágai repülőtér Európa nyugati felén megszokott színvonalon működik, további bővítése pedig folyamatban van.

A város, Európa más nagyvárosaihoz hasonlóan, közlekedési zónákra tagolódik. Ugyanakkor Prágában már megvalósult az integrált fővárosi közlekedési hálózat, azaz a városon belüli utazásainkra használhatjuk a vasutat is. A hatvan, hétvégeken kilencven percig érvényes jegy ára 12 cseh korona. Egy hetijegyet is megúszunk 250 koronából, míg a havi bérlet ára 420 korona. 

Budapestről, a fapados légi társágok beindulásával, reggelente szinte óránként érkezik gép. A repülőjegyek ára idén nyáron a 17,000- 35,000 forintos ársávokban mozog. A repteret a várossal összekötő többféle buszjárat mellett a reptéri mini buszok reggel hat és este kilenc között 90 koronáért visznek be a Namisti Republiky-ra (sárga, „B” vonal), amely a város központjában fekszik. Célfuvart, az itthoninál kissé drágábban, 1-4 személyig 360 koronáért, 5 fő felett 720 koronáért vállalnak. A taxik használatánál készüljünk fel a pesti viszonyokra, kérdezzük meg az árat, mielőtt beszállunk. Normál tarifa esetén a reptérről 600- 700 koronáért juthatunk be a belvárosba. 

Linkek munkavállalóknak

A Belügyminisztérium prágai ügyekkel kapcsolatos honlapján hasznos tájékoztatást kaphatunk. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium valamint a külföldiek csehországi munkavállalását és letelepedését segítő honlapon, amelyen számos információ szerepel angol, orosz, ukrán, vietnámi, grúz és cseh nyelveken az egészségbiztosítás, lakhatás, munkakörülmények és a munkavállalók szabad mozgása témaköreiben. Állandó munkavállalási engedélyt 500 koronáért állítanak ki. A honlap tájékoztatása alapján magyaroknak, mint EU polgároknak nem kell engedélyért folyamodniuk.

Munkaerőpiac


A hivatalos honlapok többsége legalább kétnyelvű, de könnyen találhatunk német és orosz verziókat is. Azonban a város korábbi német orientációja már nem olyan nyomasztó, angollal sok helyütt elboldogulunk. A hivatalos átlagbér 16 917 cseh korona, a minimálbér 6700 korona.

Közel 75 ezer cég és gazdasági társaság működik Prágában. Alig 3000-nek van azonban 25 főnél több alkalmazottja. A privát szektor a város gazdaságának 95 százalékát teszi ki.
 
Prágában több mint 770 ezren dolgoznak, amely 15 százaléka az ország teljes munkavállalói létszámának. Ebben a létszámban benne foglaltatik 110 ezer fő napi ingázó, akik Közép-Csehország egyes kistérségeiből járnak be a fővárosba. Jelenleg hozzávetőlegesen 50 ezer külföldi dolgozik a cseh fővárosban.

A rendszerváltás óta eltelt másfél évtizedben a gazdaság szerkezete megváltozott, jelenleg az alkalmazásban állók 75 százaléka a szolgáltató szektorban tevékenykedik. A munkanélküliség számaránya Budapesthez hasonlóan, sokkalta alacsonyabb, mint az ország többi részén. Jelenleg négy százalék alatt van. 

Álláskeresés


A csehek és a Prágában dolgozó külföldiek jó része munkahelyet nem az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál keres. Keddenként és csütörtökönként jól jöhet a Dnes, hétfőn a Hospodářské noviny-t érdemes olvasni, persze ott van az itthonról ismerős Metró újság is. 

Az ismerős munkaközvetítők, mint az Addecco szintén megtalálhatóak a cseh fővárosban. Az unió állásközvetítő rendszere az EURES adatai alapján a következő szakterületeken keresnek munkatársakat: építőipari dolgozók, tanárok, biztonsági őrök, sofőrök, étkeztetés-vendéglátás, szalagmunkások, fémmunkások, azonban az állások többségénél feltétel a cseh nyelvtudás. A Prágában dolgozó külföldiek többsége nem ezeken a területeken tevékenykedik.

Családdal Prágában

Az óvodák és iskolák többségében könnyű helyet találni. Néhány külföldi intézmény is működik a városban német vagy angol nyelvű képzésekkel.

Lakásbérlés, életkörülmények


Lakást szerencsés esetben 8000 korona körül találhatunk, de a szokványosabb bérleti díj 10-12 ezer korona havonta. Igazán rossz környékek nincsenek a városban. Ugyanakkor a belvárosi első, vagy a várdombon elterülő hatodik kerületi diplomata-negyedekben ne is nagyon ácsingózzunk bérlet után. Prága legtöbb kerülete számos zöld területtel rendelkezik, még a külvárosi lakótelepek is élhetőbbnek tetszenek a hazaiaknál. Az irodabérleti díjak Prága központjában 15 és 19 EURO /m2/ hó, külvárosban 13 és 15 EURO /m2/hó között mozognak.

A boltok többsége hétköznap munkaidőben tart nyitva, a város szélén található TESCO azonban huszonnégy órás nyitva tartással működik. Ugyanakkor a belvárosi TESCO csak este kilencig várja a vásárlókat. Az előre tervezni nem tudók egyébként nyugodtan Prágába költözhetnek, mivel a boltok hétvégén is szinte a hétköznapi menetrend szerint tartanak nyitva. Sőt, a boltosok még az ünnepnapokon sem kímélik magukat: karácsony estét kivéve minden jeles napon várják a vásárlókat. Az átlagélelmiszerek ára hajszálnyival alacsonyabb, mint idehaza. 

A turisták által nem látogatott belvárosi éttermekben akár 150-220 koronáért kellemesen megvacsorázhatunk a tradicionális cseh ételekből, kiegészítve egy- két korsó barna sörrel.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik