Pénzügy

Dolgozni Európában? – Barcelona

Jó ha tud katalánul is, aki Barcelonában akar dolgozni. Sikerszakma az informatika. A túlzsúfolt, hangos városban egyébként pezseg a kulturális élet, amellett a szórakozási lehetőségek sem szűkösek.

A baszk függetlenségi mozgalomról mindenki hallott, de kevesen tudják, hogy a katalánok legalább annyira őrzik nemzeti identitásukat. Sőt kulturális és ipari fölényüket is hirdetik a kasztíliaiakkal szemben. Spanyolországban valóban az északkeleti Katalónia a legiparosodottabb, a polgári hagyományok is ott a legerősebbek. A híres déli mentalitás a katalánokra kevésbé
Dolgozni Európában? – Barcelona 1

jellemző, az emberek jóval távolságtartóbbak és hűvösebbek, mint például az andalúziaiak.

Barcelonában székel a katalán kormány. Saját költségvetése van, számos területen autonómiát élvez. A spanyol mellett a katalán is hivatalos nyelv, és bár külföldiként egy vállalatnál biztosan elég a spanyoltudás, bolti eladóként például csak olyanok helyezkedhetnek el, akik katalánul is jól beszélnek. Aki családjával költözik oda, készüljön fel arra, hogy gyerekének az iskolában minden tárgyat katalánul oktatnak, kivéve a spanyol irodalmat. S a megélhetés sem annyira olcsó, bár az élelmiszerárak nem sokkal magasabbak, mint itthon, a lakások bérleti díja annál inkább.






Távolságtartóbbak

A Spanyolország északi részén élő emberekre kevésbé jellemző az a jókedv, közvetlenség és vidámság, amiről a spanyolok egész Európában elhíresültek. Ezért, aki Barcelonába megy dolgozni, készüljön fel arra, hogy munkatársai távolságtartóbbak lesznek, kevesebbet beszélnek a magánéletükről. Bizonyos idő után azonban ők is megnyílnak, de semmiképp az első hónapokban.


Munkaerőpiac – átlag fölött keresnek



Mivel Katalónia iparilag a legfejlettebb része Spanyolországnak, az országos átlagbérnél többet keresnek az emberek, körülbelül havi 1600 eurót. A minimálbér havi 500 euró. Az álláskeresés során kevés katalán megy el a helyi munkaügyi szervezetekhez, amelyek lassan és alacsony hatékonysági fokkal dolgoznak. Öt éve azonban a katalán kormány hatáskörébe került a Foglalkoztatási Hivatal, s ettől a katalánok a munkaügyi központok szolgáltatásának javulását várják.

Álláshirdetésből rengeteget találhatunk a La Vanguardia nevű lap vasárnapi kiadásában. Az interneten is lehet keresni. Az adózásról a spanyol minisztérium honlapján olvashatnak a déli országba vágyók. Érdemes még a katalán kormány, és a barcelonai önkormányzat honlapját böngészni.

Katalóniában még mindig a sikerszakmák közé tartozik az informatika. Akik erre a szakra járnak az egyetemen, gyakran be sem fejezik a tanulmányaikat, mert már diákként jó állásajánlatot kapnak. Szintén könnyen találnak állást a fordítók, ehhez azonban tökéletes katalán nyelvtudásra van szükség.





Szokatlan a villamos

Barcelonában hagyományosan csak buszok és metrók közlekedtek, tavaly üzembe helyezték az első villamost. Az új jármű zajtalansága azonban annyira szokatlan az ottani embereknek, hogy az első hónapban 20 balesetet történt a villamos miatt.


Az autót a külvárosban hagyni



Barcelona repülőteréről vonattal könnyedén be lehet jutni a városba. Autóval közlekedni nem ajánlott, szinte állandóan dugó van a városban, mert az utcák szűkek. Ráadásul parkolóhelyet szinte lehetetlen nap közben találni, és még fizetni is kell érte.

A tömegközlekedés azonban megbízható, a hat metróvonal közül a két újonnan építetten légkondicionált kocsik közlekednek. A metrók mellett busszal és az egyetlen villamossal könnyen elérhető a város bármely pontja. A vonaljegy 1,1 euró, ami más európai nagyvároshoz képest olcsó, a havi bérlet ára azonban már vetekedik a többi városéval. Legalább két zónára kell váltani, ami így 55,85 euróba kerül.

A metrók éjjel egy óráig közlekednek, majd öt órakor indulnak újra. Közben éjszakai busszal lehet a városban utazgatni.






A havi megélhetés

A havi megélhetéshez minimum 1200 euró szükséges.


Hol érdemes lakni?



A városnegyedek közül az óvárosban, a Cuitat vella (Barri Gótic) kerületben régiek a lakások, és középkori hangulat uralkodik. A L’Eixample negyedben új építésű lakások és irodák találhatók. A Les Corts városrész már inkább családoknak ajánlott, csendesebb utcákkal és iskolákkal. Ez a három városnegyed alkotja a gyakorlatilag Barcelona központját, a legtöbb szórakozási és kulturális lehetőség is ide koncentrálódik.

A nem annyira központi fekvésű részeken jóval olcsóbb lakást bérelni. Sants, Pobelanau vagy Zora Franca közel fekszik a centrumhoz, és jó közlekedésük miatt kedveltek például a diákok körében, akik közül a legtöbben a legutóbbiban laknak.

Veszélyes negyed a Besós Mar –, amit a helyiek csak La Minának becéznek – valamint a Can Tunis. Ezekben nem ajánlott lakást keresni, akármennyire is csábítóak az alacsony albérleti díjak.





Délben bezárnak

A boltok reggel tíztől egyig, majd délután öt órától este kilencig tartanak nyitva.


Megélhetési költségek



Az élelmiszerek nem sokkal drágábbak, mint Magyarországon. Egy liter tej például hatvan cent, ami nagyjából 160 forintnak felel meg. A hazai árak durván másfélszeresével kell számolniuk az ott élőknek. A Dia, valamint a Lidl bolthálózatban érdemes vásárolni, ezek a legolcsóbbak. Az előbbi régebb óta jelen van a spanyol piacon, ezért több üzlete van a belvárosban. A német Lidl csak az utóbbi években jelent meg, ezért boltjai kijjebb szorultak.

A legdrágább élelmiszerbolt a Caprabo, ahol azonban olyan árukat is megtalálhatunk, amelyeket máshol hiába keresnénk. Az élelmiszerek termékismertetője katalánul olvasható ezekben a boltokban. Éjjel-nappal nyitva tartó üzletek nincsenek, de cserébe sok a bolt minden városrészben, nem kell őket keresni. Ez vonatkozik a bankautomatákra és bankokra is, szemben jó néhány európai fővárossal.

A lakások bérleti díja nagyon magas, ez a lakásárakra is igaz. Egy 45-50 négyzetméteres lakásért havonta legalább 500 eurót (125-130 ezer forintot) kell fizetni, a központban még többet. Barcelonaiak becslése szerint egy család havi jövedelmének közel 60 százaléka megy el a lakásbérlésre, ha nem sajátjukban laknak.

Az éttermek szintén drágábbak, legalább 10 eurót (2500-2600 forint) otthagynak a vendégek egy-egy alkalommal. Olcsó és gyors a közkedvelt Pans & Company nevű gyorsétteremlánc, ahol bocattákat, vagyis mindenfélével megrakott bagetteket lehet kapni.






Hosszú ebédszünet

Bár nem minden vállalatnál tartanak hosszú ebédszünetet, ami lehetőséget ad rövid sziesztára is, minden iskolában két órányi szünet szeli ketté a tanítási napot. Ilyenkor a gyerekek többsége hazamegy, akinek senkije sincs ilyenkor otthon, az iskolában is megebédelhet. A tanítás reggel kilenctől egyig tart, majd délután háromtól ötig vagy hatig. A szülőknek tehát inkább az ebédszünetet kell megoldaniuk, mint az iskola utáni felügyeletet.


Óvoda, iskola – nehéz bejutni



Ha valaki a családjával költözik Barcelonába, fel kell készülnie egy-két kellemetlenségre. Kevés az óvoda, ezért nehéz helyet találni a gyerekeknek, és ha fel is veszik őket, viszonylag sokat kell fizetni érte. Az ebből keletkező feszültségek állandó közéleti viták alapjául szolgálnak.

Ennél kicsit jobb a helyzet az iskolákban, a helyek azonban itt is szűkösek, és bár felvételi nincs, pontrendszert alapján döntik el, ki kerülhet be. A tanulmányi eredményért, a lakóhely közelségéért, a család szociális helyzetéért kapnak pontokat a gyerekek. De azért is jár pont, ha valakinek oda járt a testvére. A hat évig tartó általános iskolát a négyéves Enseńanza secundaria obligatoria követi, ezek közel egyharmada magániskola. Katalóniában is ugyanaz a helyzet, mint nálunk: amiért fizetni kell, annak jobb a minősége. Vagyis a magán iskolákban általában magasabb színvonalon folyik az oktatás.

A középiskola elvégzése után kétéves, egyetemre felkészítő, úgynevezett Batxillerat iskolába kell járniuk a diákoknak. Az összes oktatási intézményben katalánul folyik az oktatás, még az egyetemeken is. Kivéve persze a spanyol irodalmat.





Az utcán kezdik

Szinte minden spanyol fiatal az utcán kezdte el két évvel ezelőttig az éjszakai mulatozást. Bizonyos városnegyedek éjszakánként a fiataloktól voltak zajosak, akik a tereken és utcákon fogyasztották el a boltban olcsón vásárolt alkoholt. Mára mindenhol betiltották a közterületeken az alkoholfogyasztást. Barcelonában azonban a mai napig elnézőek a rendőrök, aminek a katalán fiatalok nagyon örülnek.


Pezseg az élet – de csak későn



Barcelonában rengeteg szórakozási lehetőség van, a kulturális élményekre vágyóknak sem kell máshova utazniuk . A Miró és a Picasso múzeum mellett a Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) múzeumban az állandó kiállítás mellett érdekes időszaki kiállításokat rendeznek.

A belvárosban szinte minden utcában találhatunk kávéházat, bárt vagy táncos szórakozóhelyet. A fiatal Dalí által tervezett Plaza Reial a barcelonaiak egyik kedvelt tere, ahol a pálmafák és az árkádok alá is ki lehet ülni a meleg estéken. Azokba a bárokba, ahol táncolni is lehet, általában belépőt kell venni (5 euró körül). Gyakran előfordul, hogy a lányoknak nem kell fizetniük.

A magyarok számára meglepő lehet, hogy a spanyolok éjjel egykor találkoznak, és kezdenek neki a szórakozásnak. Ennek csupán az az


Dolgozni Európában? – Barcelona 50


oka, hogy a meleg idő miatt minden átlagos spanyol (és katalán) család este tíz körül kezd neki a vacsorához. A kényelmes tempóban elfogyasztott ételek után legkorábban éjjel egyre ér oda mindenki a találkozóra. Így azután reggel nyolcig, kilencig is eltart a mulatozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik