Pénzügy

Át a Csatornán – álláskeresés Nagy-Britanniában

Mit kell feltétlenül beleírni az önéletrajzba, és mit kell mindenképp kihagyni belőle? Milyen hangvételűnek kell lennie a kísérőlevélnek? Mi illik és mi nem a felvételi interjún? Ha valaki ezekre a kérdésekre nem tudja a választ, hátránnyal indul az álláskeresésben.

A FigyelőNet cikksorozata a külföldre vágyó magyar munkavállalók helyzetét szeretné megkönnyíteni. Az első részben Nagy-Britannia álláskeresési szokásait ismerhetik meg a nemzetközi karrier felé kacsingatók.



Mit nem?
Az angol CV-t általában nem írják alá, nem dátumozzák, nem csatolnak fényképet hozzá, és semmiképp nem említik meg benne a fizetést.

Önéletrajz

Nagy-Britanniában is az önéletrajz, a CV (Curriculum Vitae) a jelentkezés legfontosabb része. A legfeljebb kétoldalas, táblázatszerű összefoglaló dönti el javarészt, hogy behívnak-e valakit felvételi interjúra. A brit cégek és fejvadászok általában kevés jelentkezővel beszélgetnek el személyesen, emiatt nagy figyelmet kell fordítani az önéletrajz elkészítésére.

A CV elején, a bal oldalon jelennek meg a személyes adatok (Personal Details). A név, a cím és a Magyarország hívószámával kiegészített telefonszám után érdemes az állampolgáráságot is feltüntetni.

A második részben a szakmai tapasztalatok következnek, ennek angolul több kifejezés is megfelel: Career Development, Work Experience, Professional Experience, Employment, Career Review. Bármelyiket lehet használni. A felsorolásnál a fordított kronologikus sorrendet kell követni, és a munkakör megnevezése alatt rövid, egyértelmű mondatokban össze kell foglalni, hogy a jelentkező milyen feladatokat látott el.

Pályakezdők esetén a személyes adatok után rögtön a tanulmányok következzenek (Education and Training), szintén a jelenből a múlt felé haladva kell sorolni az elvégzett képzéseket, az általános iskolai tanulmányok azonban már nem szerepelnek a brit önéletrajzban. A friss diplomások részletesebben is taglalhatják iskoláikat – diplomamunka címe, tanulmányi versenyek -, valamint a tanulmányok alatt a szakmai gyakorlatot (Practical Experience) is feltűntethetik.

Az egyéb ismeretek (Additionl Skills) közé a nyelvi és a számítógépes ismeretek kerülnek. A nyelvtudásnak általában hat szintjét különböztetik meg: native speaker, fluent (spoken and written), everyday competence, intermadiate, working knowledge és vegül beginner, ezt a legalsó szintet azonban nem érdemes megemlíteni.

A hobbik (Personal Interests) zárják az önéletrajzot. Ezek között ugyanazokat a tevékenységeket lehet említeni, mint a magyar önéletrajzokban szokás.

Egy önéletrajzminta >>
Egy másik önéletrajzminta >>



Személyes hang
Ha valaki nem konkrét álláshirdetésre jelentkezik, akkor sem címezheti általános alanynak a levelet, a vállalat honlapján vagy egy telefon segítségével ki kell derítenie, ki felelős a felvételért. Az álláshirdetésben esetleg megfogalmazott speciális elvárásokon kívül a cégről kell még minél több információt gyűjteni, és azok alapján megfogalmazni a levelet.

Kísérőlevél

A kísérőlevél megírásában sokat segíthet az álláshirdetés, hiszen a cég elvárásainak megfelelően lehet kiemelni az önéletrajz egyes elemeit. Célja, hogy személyes hangvételre adjon lehetőséget.

A megszólításnál fontos, hogy mindenképp valakihez szóljon a levél, egy általános címzett nem jó pont a munkaadónál. A rövid, legfeljebb egyoldalas levél három részre tagolt. Az elején hivatkozás szerepel: melyik álláshirdetésre ragál a jelentkező. A második részben a önéletrajz egyes részeit emeli ki. Végül a bevett formulával „interjú reményében” zárja a levelet. Fontos, hogy az önéletrajz elemeit ne egyszerűen csak elismételje és részletesebben kifejtse, hanem az álláshirdetés alapján a vállalat elvárásaira reflektálva foglalja össze kiemelendő képességeit.

A jelentkező neve és címe a papír jobb oldalán szerepel, alatta a bal oldalon a címzett neve, pozíciója, a cég neve és címe. A levélnek az egész oldalt be kell töltenie, és búcsúzáskor nem ajánlatos a „Yours faithfully” kifejezést használni, mert az csak az általános címzés esetén helyes.

Egy kísérőlevél-minta >>
Egy másik kísérőlevél-minta >>


Speciálisan
Nők esetében Nagy-Britanniában általában tabutéma a családi állapot, ritkán tesznek fel olyan kérdést, mely a családtervezésre vonatkozik. Külföldi jelentkezőként azonban arra is fel kell készülni, hogy a munkaadót meggyőzzük arról, miért érdemes más országban élő külföldinek adnia a munkát.

Pályázati anyag és interjú

Fejvadász cégek esetében gyakran online vagy hagyományos formátumú jelentkezési lapot kell kitölteni, melynek nem minden eleme egyezik meg az önéletrajzzal. Előfordulhat, hogy rákérdeznek a korábbi fizetésre, sőt arra is, hogy a pályázott pozícióban mennyit szeretne keresni a jelentkező. Ebben az esetben se írjunk be konkrét összeget, inkább csak annyit, hogy a fizetési elképzelésekről a felvételi interjún szeretnénk tárgyalni.

A jelentkezési lapon előkerülhet a munkakeresés oka. Nem ajánlatos személyi okokra hivatkozni vagy a korábbi munkaadót szidni. Ha az okok között a munkanélküliség szerepel, nyugodtan beírhatja a jelentkező, az angolok szemében ez nem jelent hátrányt. A jelentkezési lap végén általában szerepel az „egyéb megjegyzések, kérdések” rész, ahol szerencsés a kísérőlevélben megfogalmazottakat feltűntetni.

Nagy-Britanniában általában se referenciát, se munkaanyagot nem csatolnak a pályázati anyaghoz.

Az interjúra nehéz felkészülni, a Magyarországon elfogadott általános szabályok itt is követhetőek. Mindenesetre az biztos, hogy jóval kevesebb embert hívnak be személyes elbeszélgetésre, mint itthon. Ha valaki már bekerült a kiválasztottak szűk körébe, érdemes alaposan felkészülnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik