Belföld

Káosz a chipsadó körül

Szeptember elsejétõl hatályos, de az érintett gyártók még nem tudják, pontosan hogyan, mennyit kell fizetniük népegészségügyi termékdíjként - írja a Népszabadság.

A lap szerint ennek oka, hogy a nyáron elfogadott jogszabály több passzusa vagy túl általános, vagy kétértelmû. A törvény elfogadásakor elfelejtették felhatalmazni a szaktárcát a késõbbi végrehajtási rendelet megalkotására.

Így nem tudni, hogy a gyártónak-importõrnek a teljes, szeptember elseje után meglévõ készlete után kell-e fizetnie, vagy csak azon termékek után, amelyet ezután dob piacra? Azt sem tudni, mennyi adót kell fizetni a koffeint és cukrot is tartalmazó termékek után, és a népegészségügyi adó áfaalapba vagy nem?

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) ötoldalnyi kérdést küldött el az ellenõrzésért felelõs Nemzeti Adó és Vámhivatalnak (NAV) és a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, de a tárca csak késõbbre ígért választ.

Ugyanakkor az adót a törvény alapján – bár ez sem teljesen egyértelmû – már szeptember elsejétõl fizetni kell a gyártóknak, importõröknek, akik most esetleg vagy milliárdokkal többet fizetnek be az államkasszába, vagy egy jókora, késõbbi bírságot kockáztatnak adóhiány miatt – emlékeztet a Népszabadság.

Kimaradt a hamburger

A korábban hamburgeradónak nevezett közteher egyik különlegessége, hogy a hamburgerek nem kerültek be alá – amit a Lehet Más a Politika szóvá is tett, bírálva, hogy a kormány 132 millióval támogatta a McDonald’s átképzési programját. Az LMP szerint inkább a magyar cégeket kellene támogatni, és igen visszás, hogy a kormányzat olyan hamburgeradót vezet be, amelybõl a hamburgert az utolsó pillanatban kivették. Az fn.hu által korábban megkérdezett szakértõk szerint az is kérdéses, hogy egy ilyen büntetõadó miatt csökken-e érdemben a fogyasztás. Ezt csak nagyon alapos hatástanulmányokkal lehet elõrejelezni, és még úgy is csak hozzávetõleges pontossággal. Ennél jobb ötletnek tartották volna az alapvetõ élelmiszerek áfáját csökkenteni. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint a termékadó miatt nõni fog a feketézés és az adómegkerülés, miközben az érintett termékekbõl többet vásárol majd külföldön a magyar lakosság, fõleg a határ menti területeken élõk és az utazók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik