Belföld

Kirúgásokkal tennék szerethetővé a közmédiát

Jogi, munkakeresési és pszichológiai tanácsadással is segítené a közmédiából kirúgottakat az MTVA, ahol még a héten is kézbesítettek elbocsátó, szép üzeneteket – változatos formában. A tényleges kirúgások azonban csak most következnek. A közmédia vezetői ígérik: ősszel folytatják a leépítést a „hatékony, szeretett, magas nézettségű és hallgatottságú” közmédiáért.

Bár július eleje óta közel hatszáz – addig a közmédiában (MTV, Magyar Rádió, Duna TV, MTI) dolgozó – embernek nem kell bejárni a munkahelyére, hivatalosan csak a hétvégén kezdődnek meg az elbocsátások. Eddig ugyanis az előzetes értesítések átadása zajlott, mely után harminc napig még állományban vannak az érintettek. Néhány tévés és rádiós pedig csak a napokban értesült elbocsátásáról, mivel eddig szabadságon voltak.

A rossz hír feldolgozására az MTVA – az ideiglenes Üzemi Tanáccsal, valamint a szakszervezetekkel kötött megállapodás értelmében – mintegy 250 millió forint értékű támogatást, segítséget biztosít, valamint munkakeresési, jogi és pszichológiai tanácsadást is felkínálnak a munkavállalók számára.

Úgy tudjuk, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kirúgottakkal közölték: szerdánként a Benczúr utcában mehetnek pszichológiai tanácsadásra, de van jogi és munkaügyi tanácsadás is. A munkakereséshez előzékenyen internetes linkeket is összegyűjtött a korábbi munkaadó, és lépésről lépésre leírják, hogyan írjon az érintett kapós önéletrajzot.

Fotó: Manek Attila / MTI

Fotó: Manek Attila / MTI

Lapunk beszélt egy olyan újságíróval, aki közölte a munkaügyi tanácsadóval, hogy rádióriporter a szakmája, mire a tanácsadó azt mondta, az annyira speciális terület, hogy nem tud segíteni.

Kit így, kit úgy

Arról nincs információnk, eddig hányan vették igénybe a pszichológiai tanácsadást, bár az elbocsátások nem mindig úgy zajlottak, ahogy a HR-tankönyvekben javasolják. Volt olyan elbocsátott képernyős, akinek sokadik kérésére végül indoklásként a szemébe mondták, hogy a „többiek tehetségesebbek voltak”, a dolog szépséghibája, hogy az új főnök akkor találkozott először a (a közelmúltban egyébként díjazott) beosztottal.

De küldtek úgy el nyugdíj előtt álló rádióst is, hogy először tíz percen keresztül vázolták a közrádió fényes jövőjét, majd hozzátették, hogy „ezt sajnos nem veled fogjuk megélni”.

néhány tanács korábbi cikkünkből

– Senkit ne alázzunk, ne szégyenítsünk meg!
– Ugyanez velünk is megeshetne.
– Szükség van szabályzatokra (munkahelyi viselkedési és etikai kódex, fegyelmi eljárás szabályozása, szervezeti és működési szabályzat, kollektív szerződés)!
– A kiválasztás, a munkaerő felvétele cégünkön is múlott, így a munkavállaló kudarca a miénk is.
– Az elbocsátást az összes dolgozó megéli! (A leépítés tervezése rendkívül fontos a maradók, a vezetés stabilitása szempontjából is.)
– Fontos a törvényesség megtartása, de a törvény nem ismerete sem mentesít – sem jogi, sem etikai szempontból.
– Táppénz ideje alatt felmondani nem lehet!
– Ne hazudozzunk! Az őszinteség alapvető emberi gesztus a legnehezebb helyzetben is.

Átszervezés

Az elbocsátások miatt több munkaterületet is azonnal át kellett szervezni a közmédiában, ez vélhetően a szakmai színvonal csökkenésével jár majd. Egyrészt azért, mert olyan újságírókat (vagy akár gyakornokokat) is be kell vetni bizonyos feladatokra, akik soha nem foglalkoztak az adott szakterülettel. Másrészt a konkurencia miatt amúgy is folyamatos hírversenyben dolgozó szerkesztő-riporterek a feladatok halmozása és az idő rövidsége miatt nem tudnak megfelelően felkészülni egy-egy riport elkészítéséhez.

A külpolitikai híreket például mostantól ugyanazok az újságírók készítik a Magyar Televíziónak és a Magyar Rádiónak. Könnyű belátni, hogy ha például az MTV és az MR déli hírműsorba kétféle anyagot kell valakinek megírnia és megvágnia ugyanarról a témáról (ráadásul olyan eseményekről, amelyek sokszor akkor történnek), akkor kevesebb idő jut azok megszerkesztésére. Ha pedig ugyanazt a riportot változatlanul adják le mindkét adásban, az alapvető szakmai hiba. Az újságíró-iskolákban az első órákon tanítják, hogy mekkora különbség van a televíziós és a rádiós riportok között (a televízióban a nézők 70 százalékban a képi információkból tájékozódnak).

Leépítés a szerethetőségért

Az MTVA Kommunikációs Igazgatóságán lapunknak elmondták, hogy a leépítéssel a közmédiában lévő „párhuzamosságok” megszüntetése és “a korábbi pazarló gazdálkodás megszüntetése miatt” kerül sor. „Célunk hatékony, szeretett, magas nézettségű és hallgatottságú közmédia kialakítása” – tette hozzá Cserháti Ágnes szóvivő.

A 3500 dolgozóból 2100 embert érint az új SZMSZ-módosítás, ebből a jövőben mintegy 1500 munkavállaló maradhat, számukra szerződésük módosítását ajánlotta a cég, melyet körülbelül 90 százalékuk már el is fogadott. A távozók listáját egyébként a kilenc érintett főszerkesztő és az MTVA szakmai vezetői állították össze.

Ősszel további 400 embert értesítenek arról, hogy munkájukra a továbbiakban már nem számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik