Belföld

Totális kontroll alatt a közbeszerzések

Április elsejétől a nemzeti fejlesztési miniszter ellenőrzi a költségvetési szervezetek, a többségi állami tulajdonú vállalatok és a kormány közalapítványainak közbeszerzéseit, valamint ezeknek a szervezeteknek és alapítványoknak nem közbeszerzéssel kötött nettó 50 millió forint feletti szerződéseit.

A Napi Gazdaságban az erről szóló kormányrendeletet ismertetve azt írja, a beszerzések jóváhagyása és ellenőrzése a miniszter feladata, de dönthet helyette a vagyonpolitikáért felelős államtitkár is. Az ezzel összefüggő feladatokat és a közbeszerzések nyilvántartását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium látja el.

A lap írása szerint a teljes kontrollt valósítják meg azzal, hogy az eljárások ajánlattételi szakaszának eredményhirdetése előtt az érintett szervezeteknek meg kell küldeniük az Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak az eljárás eredményéről szóló összegzést, valamint a nyertesként kihirdetni tervezett ajánlattevő közbeszerzésben benyújtott valamennyi iratát.

Ennek alapján a fejlesztési miniszter állást foglal a közbeszerzésről, az ajánlatkérő pedig csak ezt követően, ennek figyelembevételével hirdetheti ki az eljárás eredményét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik