Belföld

Betelt a pohár a közszférában

A közszolgálati munkavállalókat tömörítő szakszervetek mindenképpen tárgyalni akarnak a kormánnyal a dolgozókat hátrányosan érintő törvények és a bérbefagyasztás miatt. Ám ha nem tudnak megegyezni, demonstrációt tartanak.

Három érdekvédelmi konföderáció – a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, az Autonóm Szakszervetek Szövetsége és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége – vezetői pénteken bejelentették: december elejére demonstrációt készítenek elő.

Nem cél a demonstráció, csak eszköz arra, hogy elfogadható megállapodás jöjjön létre a kormánnyal. Tárgyalni akarunk – szögezte le Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke a három szakszervezeti szövetség nevében. Fehér József, a SZEF alelnöke szerint a 2011-es költségvetésnek a közszféra lesz a vesztese, és úgy látják: folytatódnak a 2006 óta tartó megszorítások és a létszámcsökkentés.

Az érdekképviseleti vezetők elmondták: a közszolgálati dolgozók bérét már évek óta nem emelték, és a szakszervezeteknek a hétfői Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) ülésén sem sikerült megállapodni a kormánnyal a fizetések megemeléséről. A keresetek reálértéke így csökken, Fehér József szerint a a 2002 előtti szintre zuhan vissza. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a közszférában dolgozók 81
százalékát hátrányosan érintik az új adójogszabályok, és a 16
százalékos egykulcsos adót „igazságtalannak és aránytalannak tartják”.

2005 és 2009 között 180 ezer fővel csökkent a közszolgák száma, azok pedig, akiknek megmaradt a munkahelye, a legtöbb esetben napi 8 óránál jóval többet dolgoznak. A kormány tervei szerint 25-30 ezer státusz megszűnik, de Fehér szerint ennél magasabb lesz azok száma, akik elvesztik az állásukat. „Az átszervezések miatt elképzelhető, hogy egy pécsi köztisztviselőnek az mondják: Győrben kellene tovább dolgoznia. A magyarok migrációs hajlandósága alacsony, ezért nagy a valószínűsége, hogy elveszíti emiatt a munkáját az adott dolgozó” – tette hozzá.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke felhívta a figyelmet: a tagjaik szolidaritást vállalnak a közszolgálati munkavállalókkal. Felszólította emellett a kormányt, hogy üljenek le a szakszervezetekkel, hívják össze az OKÉT-et, tárgyaljanak, hallgassák meg a munkavállalók véleményét is.

A mostani kormány „ott folytatja, ahol az előző kormány befejezte” – mondta Fehér József. Azt is elmondta, hogy 2008-ban és 2009-ben – akkor még ellenzéki politikusként – a mostani kormánytagok voltak a legjobban felháborodva többek között a 13. havi fizetés megszüntetése miatt. Ennek visszaszerzéséről a közszolgák nem mondtak le, de arra azért kíváncsiak, hogy hol vannak és miért hallgatnak a korábban őket támogató képviselők, miért változott meg a véleményük egy-két év alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik