Belföld

Segítette a Kádár-rendszert Paul Lendvai?

Paul Lendvai újságíró, a német nyelvű sajtó első számú Magyarország-felelőse a kommunista diktatúra önkéntes informátora volt - állítja nyilvános levéltári dokumentumokra hivatkozva a Heti Válasz.

A csütörtökön utcára kerülő Heti Válasz szerint a kommunista rendszerrel való szembenállását hirdető Paul Lendvai önkéntes informátorként segítette a Kádár-diktatúrát. Ezt öt dokumentummal igyekszik bizonyítani a konzervatív hetilap.

Az egyik irat szerint a magyar származású újságíró a bécsi nagykövetségen keresztül jelentett a pártvezetésnek a hazai (például Konrád Györgyöt, Csoóri Sándort) és külföldi értelmiségieket összehozó 1985-as ellenzéki csúcsról. De az újságíró nemcsak rendezvényekről informált: más esetekben beszámolt az osztrák televízióban tervezett műsorának hangvételéről, s a diktatúra ízlésének is megfelelő adást készített 1956-ról.

A magyar közéletben időről-időre nagy port vert fel, amikor kiderült, hogy egy-egy író vagy könnyűzenész – olykor zsarolás hatására – beszámolt környezetéről a kommunista állambiztonságnak. Lendvain azonban semmifajta kényszer nem volt, amikor informálta a kádári külügyet. Miközben az is igaz, hogy nem szervezte be őt a magyar elhárítás.

Lendvai a Klubrádióban „nevetségesnek” nevezte az „ügynökvádat”, s azt mondta, hogy családját negyven éven keresztül figyelte a rendszer, és – idézzük – „soha, semmilyen információt nem szolgáltattam magyar szerveknek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik