Belföld

Jobbik: aggályos a rendészeti törvényjavaslat

A Jobbik több mint aggályosnak tartja a parlament előtt lévő rendészeti tárgyú törvényjavaslatot, amelynek alapján szerintük válsághelyzetekben külföldi rendfenntartókat lehetne behívni Magyarországra - mondta Kiss Sándor, az ellenzéki parlamenti párt országgyűlési képviselője.

Az elképzelés szerint a külföldi rendfenntartó alakulatokat a mindenkori kormány hívhatná be, s ahhoz nem kellene parlamenti felhatalmazást kérnie a kabinetnek – mondta a politikus. Hozzátette: ráadásul a javaslatban nincs korlát sem arra, hogy milyen létszámban, milyen felszereltséggel jöhetnének Magyarországra a külföldi rendfenntartók, és mennyi időre.

Kiss Sándor szerint a törvényjavaslat alapján 1956 és 1968 jut az emberek eszébe, amikor a szovjet csapatokat is az akkori kormány hívta be állítólag. A valamikori Varsói Szerződés szocialista tagállamainak katonái szintén ilyen alapon vonulhattak be az azóta megszűnt Csehszlovákiába – tette hozzá. A képviselő úgy véli, nem helyes jogi alapot teremteni arra, hogy külföldi alakulatok jöhessenek be Magyarországra, ha a mindenkori kormány úgy ítéli meg, válsághelyzet van.

Példaként megemlítette, hogy a törvényjavaslat alapján akár tömegrendezvények biztosítására, így tüntetések, vagy labdarúgó-mérkőzések rendfenntartására is lehetne külföldi egységeket hívni a jövőben, ami – emelte ki – elfogadhatatlan.

Az elképzeléssel kapcsolatban aggályosnak tartotta azt is, hogy “terrorizmus veszélyére hivatkozva ezentúl bírói felhatalmazás nélkül is megfigyelhetnének embereket titkosszolgálati módszerekkel hazánkban”.

Ugyancsak pártja által elfogathatatlannak nevezte, hogy a terrorelhárítóknak “extrafizetést lehessen adni a törvényjavaslat elfogadása alapján”. Kiss Sándor hangsúlyozta: a Jobbik módosító javaslatok benyújtásával igyekszik mindenki számára elfogadhatóvá tenni a törvényjavaslatot. Ugyanakkor megjegyezte: nincsenek illúzióik, szerintük a kétharmaddal bíró kormánytöbbség “lesöpri javaslataikat és elfogadja a tervezet”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik