Belföld

Orbán: nagy átalakítás jön

Megmutatjuk, hogy az állam lehet jó gazda – mondta a második gazdasági akcióterv részleteit ismertetve a miniszterelnök. Orbán Viktor szavaiból kiderül: a következő három évben nagy átalakítások jönnek, és a magánnyugdíjpénztáraknak valószínűleg végük.

Nagy munka vár ránk – mondta ismét napirend előtti felszólalása elején Orbán Viktor miniszterelnök, aki az októberi választási eredményeket értékelve úgy vélte: az ellenzék értékes hozzájárulása volt, hogy a kormány munkáját állították a kampány középpontjába; az eredmény ismert, a változás kora lezárult.

Az állam piacosítása öngyilkos modell; a közérdeket csak az állam tudja képviselni. A modern állam kicsi, de erős, és kizárólag a közéletet képviseli. Az állam eddig a magánérdekeket képviselte, amit bürokráciával álcázott – értékelte az eddigi állapotokat a kormányfő.

A mi dolgunk, hogy megmutassuk: az állam lehet jó gazda. Ehhez az államot magánérdekmentessé kell tenni; az a dolgunk, hogy megfogalmazzuk, miként jut szerephez a közérdek a gazdaságban. Ez a második akcióterv lényege – közölte a miniszterelnök.

Orbán: nagy átalakítás jön 1

Közérdek, hogy mindenki arányos részt vállaljon a közterhekből; az adófizetőkről már nagyon sok bőrt lehúztak, most azok segítsenek, akik túl vannak a nehezén, akik jelentős profittal rendelkeznek. A gazdaság sikerágazatait nagy tisztelettel arra kérjük, hogy vállaljanak szerepet a válság leküzdésében – mondta Orbán Viktor, bejelentve a már ismert, új válságadókat. Sejtelmes utalásként hozzátette: a választások második fordulója után a leköszönő kormány 178 milliárd forintról mondott le az energetikai cégek javára.

Nem mondhatunk le a közszolgáltatások ésszerű átalakításáról, amire három évünk van. Eddig tart a különadók hatása, és a kormány máris tárgyal az önkormányzatokkal az általuk üzemeltetett közszolgáltatások jövőjéről – közölte a kormányfő.

Vége a magánnyugdíjpénztáraknak

Tipikus példa a magánérdek közérdekké nyilvánítására a magánnyugdíjpénztárak esete. Senkit nem lehet kötelezni arra, hogy pénzét kockáztassa – mondta a miniszterelnök. Emlékeztetett: Európában csak az új tagállamokban van a hazaihoz hasonló, kötelező második nyugdíjpillér.

Csak az állam olyan erős, hogy átvészeljen egy válságot. Semmilyen magánvállalkozás nem tudja ezt garantálni, azt sem, hogy bárkinek a nyugdíját ki tudják fizetni. Senkit sem lehet arra kötelezni, hogy tőzsdére vigye a pénzét. Az államnak kötelessége megvédeni a nyugdíjasokat és a nyugdíjak értékét, ezért lehetőséget adunk a visszalépésre – mondta Orbán Vikror. Mindenkinek meg kell adni a választás szabadságát, nem kényszeríthetünk senkit, hogy rulettasztalra tegye a pénzét – vélte a kormányfő.

A közérdek azt kívánja, hogy közös holding legyen a Volán és a MÁV, és ezek működjenek együtt a BKV-val – mondta Orbán Viktor, az átláthatósággal és a spórolással indokolva a lépést.

Orbán: nagy átalakítás jön 1
Ki mit lép most?

A magán-nyugdíjpénztári rendszer jövőjéről, és az újabb válságadókkal sújtott szektorok (kiskereskedelem, energetika, távközlés) lehetséges válaszlépéseiről olvashat bővebben a csütörtökön utcára kerülő Figyelőben!

A kormányfő azt is megígérte, hogy a kormány jövőre 5 százalékot, több tízmilliárd forintot spórol majd az állami bürokrácián. Orbán közölte: közérdek az adófizetés becsületének visszaállítása is, majd ismertette az új szja-rendszer alapjait.

Orbán Viktor bejelentette: a munkahelyteremtés érdekében német típusú duális szakképzést vezetnek be az MKIK-val közösen; a nők foglalkoztatásának növelése érdekében az a cég, amely egy nyolcórás munkaidő helyett két 4 órás, részmunkaidős alkalmazottat foglalkoztat, 27 helyett 20 százaléknyi tb-járulékot fizet; a Széchenyi Kártyát bevezetik az agráriumban, ahol forgóeszközhitelt lehet igényelni a segítségével.

Új rendszer van, mostantól nincsenek kiváltságosok – zárta beszédét a miniszterelnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik