Belföld

Az iszapkatasztrófa harmadik napja

A szennyezés elérte Győr-Moson-Sopron megyét. A katasztrófavédelem emberei gipsszel próbálják megvédeni Marcal folyót. A lakosságot Devecseren és Kolontáron beengedik a lezárt utcákba, összeszedhetik a megmaradt holmijukat. Az fn.hu kiderítette: már évek óta folyamatosan szennyezi a MAL a Torna-patakot.


A Rába megúszhatja

Fokozatosan csökken a Marcal folyó szennyezettsége, jelenleg 10 körüli pH-értéket mutat. Ha így marad, remélhetőleg nem okoz környezeti kárt a Rábában.
A vészben mindenki teszi a dolgát

A katasztrófa sújtotta térségben folyamatosan történik a talajvíz és a felszíni vizek monitorozása, újabb védőeszközök érkeznek a térségbe, épül a gát, folyik a takarítás.

Földcsere és rombolás

A kolontáriak lakhatatlanná vált településrészük megsemmisítését, a devecseriek teljes földcserét követeltek a lakossági fórumon.
Már kívülről tisztítják a házakat

Az utcák és járdák takarítását követően elkezdődhet a lakóházak külső tisztítása a vörösiszappal elöntött területeken. Jelenleg három magasnyomású eszközzel dolgoznak, később még 12-t állítanak munkába.
A MAL-nak volt védelmi terve

Volt kárelhárítási és katasztrófavédelmi terve a MAL Zrt.-nek, de az események villámgyorsan következtek be hétfő délután – mondta Deák József, a cég műszaki igazgatója.
Rólunk beszél Amerika

A címlapján, a fejléc alatt közölt fotóval harangozta be a magyarországi vörösiszap-tragédiáról szóló beszámolóját szerdai számában a The New York Times. A vezető amerikai lapok is beszámolnak a történtekről.
Almásfüzitő biztonságos

Biztonságos az almásfüzitői timföldgyár közelében lévő két vörösiszap-tározó, amelyben 3,5-4 millió köbméter vörösiszapot helyeztek el, közvetlenül a Duna mellett 1983 és 1997 között.
Amire szükségük van az iszapömlés áldozatainak

Különösen állatbefogadókra, takarókra, vízre, gumicsizmára van nagy szükség. Az adományokat gyűjtőpontokon várják országszerte, de akár egy telefonhívással is segíthet az iszapömlés áldozatain.

KÉPGALÉRIA!

KÉPGALÉRIA!

A MAL újraindítaná a termelést

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) már a hét végén szeretné újraindítani a termelést az ajkai timföldgyárban egy új iszaptároló kazettával. Délután lesz víz Kolontáron

Várhatóan szerda délután helyreáll a vízszolgáltatás Kolontár elzárt részén is, a víz szennyező anyagot nem tartalmaz. A településen már szerelik a fővezetéket, amelyet a lezúduló vörösiszap hétfő délután elszakított, és délutánra mindenki hozzájuthat a vezetékes ivóvízhez.

Együttérez az EP

Együttérzéséről és az Európai Parlament teljes támogatásáról biztosította Magyarországot az Ajka körzetében bekövetkezett iszapömlés miatt Jerzy Buzek, a testület elnöke.

KÉPGALÉRIA!

KÉPGALÉRIA!

Egy ember még életveszélyben

A vörösiszapömlés Győrben ápolt három sérültje közül egy állapota életveszélyes. Az idős ember testfelülete több mint hetven százalékán sérült meg a vegyi égés következtében. A budapesti Honvédkórházban már csak egy ember van az intenzívosztályon abból a kettőből, akiket az iszapömlés miatt szállítottak be.
Nem kerül méreg a Dunába

A szakemberek a Marcal folyóban kezelni tudják a Kolontár melletti tározóból kiszabadult vörösiszap lúgos kémhatását, így a remények szerint a káros anyagok nem kerülnek a Dunába – közölte a belügyminiszter.
Az iszap nem öl egyedül

Egykori csalóka nagyhatalmi álmaink átkos maradéka a vörösiszap. Az alumínium és a titán, nem beszélve a számos ritkaföldfémről, Moszkvát gazdagította, a szemét maradt nekünk: mar, és mérgez, de egy ideig még biztosan együtt kell élnünk vele. Bemutatjuk a vörösiszap útját, ami nem feltétlenül falvakon keresztülgázolva vezet – csak rajtunk múlik.

Évek óta mérgez a MAL

Folyamatosan szennyezik a patakot, mégis működhet a Magyar Alumínium Zrt. Az eddigi károkozást igyekeztek saját kezűleg enyhíteni. Idáig csak légszennyezés miatt kaptak bírságot.
A Mátrából visznek gipszet az iszapra

A Mátrai Erőműből szállítják a gipszet a Veszprém megyében kiömlött vörösiszap semlegesítésére – tájékoztatta a társaság igazgatóságának az elnöke. A környezetvédelemért felelős államtitkár kérésére eddig 2 ezer tonna gipszet szállítottak ki az üzemből.
Az NNI nyomoz tovább a gátszakadás ügyében

Az országos rendőrfőkapitány szerdán úgy döntött: a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) veszi át a hétfőn Kolontáron történt tragédiával kapcsolatos nyomozást.
Vízhiány van Kolontáron

A katasztrófavédelem vezetője szerint a kolontári embereknek elsősorban vízre, tartós élelmiszerre, takaróra, kabátra, zoknira van szüksége, de mindenféle adományt továbbítanak, ha az bontatlanul, a szavatossági idő figyelembevételével érkezik. Devecserben már ma elkezdik kiosztani a gyorssegélyt.
Elérte Győr megyét a szennyezés

A vörösiszap elérte Győr-Moson-Sopron megyét. Szakács Imre, a megyei védelmi bizottság vezetője szerint nem lesz olyan nagy mértékű az ökológiai károsodás, mint Vas megyében. Bővebben >>>

KÉPGALÉRIA!

KÉPGALÉRIA!

Az EU segítséget ajánlott

Az Európai Unió aggódik amiatt, hogy a Magyarországon kiömlött mérgező vörös iszap más országokban is környezeti katasztrófát okozhat. Ezért kész segíteni.
Sósavat adományozott a BorsodChem

Százötvenezer liternyi sósavat ajánlott fel – ingyen – a kazincbarcikai székhelyű BorsodChem Zrt. a vörösiszap lúgos kémhatásának közömbösítéséhez.

Mentik a menthetőt a kolontáriak (fotó: MTI) - KÉPGALÉRIA

Mentik a menthetőt a kolontáriak (fotó: MTI) – KÉPGALÉRIA

Csütörtökön kezdik a kárfelmérést

Három biztosítótársaságot jelöltek ki arra, hogy mérjék fel a károkat a vörösiszappal elöntött ajkai térségben, a munkafolyamat az érintett önkormányzatok reményei szerint csütörtök reggel megkezdődik.
Évek óta mérgez a MAL

Folyamatosan szennyezik a patakot, mégis működhet a Magyar Alumínium Zrt. Az eddigi károkozást igyekeztek saját kezűleg enyhíteni. Kifizeti a temetéseket a timföldgyár

Magára vállalta a vörösiszap-lavina okozta katasztrófa áldozatainak temetési költségét a MAL Zrt.
Kolontárra mennek a MAL vezetői

Lakossági fórumot tartanak a vörösiszappal elöntött Kolontáron szerdán kora este a sérült tározót működtető MAL Zrt. vezetőinek részvételével.
Délben ér a szennyezés Győr-Moson-Sopronba

Szerdán dél körül éri el Győr-Moson-Sopron megyét a vörösiszap-szennyezés. Az ár lúgossága valamelyest csökkent, de a Marcal élővilágában így is súlyos károkat okoz a szennyezés. A vegyszeres semlegesítésnek és az esti, éjszakai esőnek köszönhetően a Rába ennél jóval enyhébb károsodást szenvedhet. Pótolták a kolontári átkelőt

Honvédségi híddal pótolták Kolontáron az iszapömlés miatt összeomlott átkelőt.Hetekig tarthat a takarítás

Az éjszaka folyamán tovább folytatódtak a zagytározó töltésének erősítési munkálatai, a háromlépcsős gyűrű kiépítése, melyet az üzemeltető kivitelez – áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleményében. Ezek a megerősítési folyamatok megakadályozzák a túlfolyást, szivárgás pedig továbbra sincsen.

Toldi Tamás, Devecser polgármestere az MTV reggeli Híradójában elmondta, hogy a városban még mindig 280 ház van lezárva, hetekbe telhet, hogy a lakók ezekbe visszaköltözhessenek. Tegnap éjjel elkezdték a kézi és gépi takarítást. A vörösiszapot összegyűjtik konténeres autókba, és: “…visszavisszük oda, ahonnan eljött” – mondta a városvezető. Hozzátette: nagyon köszönik a felajánlásokat.

Újra él a Nemzeti Segélyvonal

Folyamatosan érkeznek a segélyek az iszapömlésben érintett településekre, de még további felajánlásokra számítanak a segélyszervezetek. Elsőként alapvető élelmiszereket, higiéniai termékeket és a kisgyermekek gondozásához szükséges felszereléseket vittek a helyszínre. A Nemzeti Segélyvonalon keresztül bárki segíthet: a 1752-es telefonszám felhívásával 250 forintot lehet eljuttatni a károsultaknak. Eddig 140-ezerszer hívták föl a 1752-es számot, 35 millió forint gyűlt már össze. Taszár befogad 20-25 embert a vörösiszap-katasztrófa károsultjai közül, a Somogy megyei település a katonai repülőtér pilótáinak lakásait ajánlja fel átmenetileg.

A film honlapja

->

Géppisztolyos rendőrök őrizték a házakat

Az éjszaka nyugodt volt, mindenhol van áram, gáz és víz a vörösiszappal elöntött településeken. Szerdán ismét megnyitják néhány órára Kolontár iszaptól elzárt utcáját, amelyet géppisztolyos rendőrök óvtak az éjjel. Foró: Gáti Andtás/FigyelőNet - KÉPGALÉRIA

Fotó: Gáti András/FigyelőNet – KÉPGALÉRIA

Gipsszel védik a folyót

A Marcal folyó szegrényi részén gipsszel és műtrágyával védekeznek a vörösiszap-szennyezés ellen. A szakemberek folyamatosan mérték a víz kémiai értékeit, és kedden késő este a beavatkozásról döntöttek.

Iszapkatasztrófa

A A film honlapja

->

Kora reggel újabb mentesítő anyagok érkeztek a térségbe, ami biztosítja a házakban folyó mentesítési munkálatok folyamatosságát. A mentesítési folyamatok után statikai vizsgálatok következnek. Megismétlődő veszélyhelyzettel, akut sugáregészségi ártalommal továbbra sem kell számolni – állítja az OKF.

A katasztrófavédelem szakemberei két településen, Devecseren és Kolontáron 500 fővel kezdik meg a kárelhárítási munkálatokat szerda reggel. A honvédség még 100 fővel kiegészülve, a MAL Zrt. pedig 50 dolgozójával vesz részt a munkákban – írja az MTI.

Somlóvásárhely önerőből védekezik

A védelmi bizottság kedd esti ülése után Lasztovicza Jenő elnök elmondta, hogy az iszapömlés által érintett harmadik településen, Somlóvásárhelyen önerőből folytatnak védekezést, mert nem annyira súlyos a helyzet mint Devecseren és Kolontáron. Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb dolguk most a lakosság kárenyhítése és az, hogy a családokat az otthonaikba vissza tudják juttatni.

A védelmi bizottság döntött a szerdai munkálatokról, a szállítójárművek és a védőfelszerelések mennyiségéről. Összegekről nincs szó, a fontos, hogy a munkák megkezdődjenek – tájékoztatott az elnök.

Még nem kértünk segítséget az EU-tól

Szijjártó Péter a Magyar Televízió Este című műsorában beszélt arról, hogy a kormány nem hagyja magára a bajba jutottakat, a kárfelmérés után elkezdődhet a kárenyhítés.

A miniszterelnök szóvivője közölte, hogy Magyarország még nem kért segítséget az Európai Uniótól, de bejelentette a katasztrófa tényét. Szijjártó Péter az Estében azt mondta: “a későbbiekben, ha van rá mód, akkor kérünk és elfogadunk segítséget az Uniótól”.

Magyarország hivatalosan értesítette az Európai Uniót az iszapkatasztrófáról, de segítséget még nem kért. Áder János fideszes európai parlamenti képviselő az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, kevés esélyt lát a brüsszeli kárenyhítésre. Annak ugyanis, hogy a szolidaritási alapból pénzt kapjunk, két feltétele van: az egyik, hogy természeti katasztrófáról legyen szó, a másik, hogy a kár elérje a nemzeti össztermék 0,6 százalékát, hazánk esetében a 160 milliárd forintot.

A hétfői baleset azonban ipari katasztrófának minősül, a kár pedig kisebb. Áder János hozzátette: vizsgálják a kivételes esetekre vonatkozó uniós szabályokat is. Szintén a 180 percben Csepregi István, az Országos Vízügyi Főfelügyelőség főigazgatója bejelentette: az ajkai vörösiszap-tározó gátjának átszakadása után az összes hasonló zagytározót átvizsgálják, és a tulajdonosoktól is bekérik a jelentéseket. A főigazgató hozzátette: a hazai ellenőrzési rendszer mindenben megfelel az uniós szabályoknak.

A tiszai ciánszennyezéshez fogható

A tíz évvel ezelőtti nagybányai ciánkatasztrófához hasonló környezeti károsodástól lehet tartani, ha az Ajkához közeli tárolóból kiömlött vörösiszap eléri a Dunát – közölte a Természetvédelmi Világalap (WWF).

Több nemzetközi médium, így az amerikai CNN, a brit közszolgálati csatorna, a BBC és több nemzetközi hírügynökség is beszámolt a hétfőn történt katasztrófáról. A francia TV5 Monde, a katari székhelyű Al-Dzsazíra, valamint a Sky News honlapján közölt tudósítást. Az amerikai CNN hírcsatorna szintén online felületén számolt be a Kolontár mellett történtekről, az európai hírek között kiemelten kezelik a tragédiát, amiről nemcsak írásban, de képekben is hírt adnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik