Belföld

Nem várnak sok kelet-európai munkást Ausztriában

Legfeljebb húszezer kelet-közép-európai új munkavállaló érkezésére lehet számítani azután, hogy jövőre megszűnnek az osztrák munkaerő-piaci korlátozások - vélte nyilatkozatában az osztrák szociális miniszter.

„Abból indulunk ki, hogy megbirkózunk ezzel a létszámmal” – mondta Rudolf Hundstorfer a Kurier című osztrák lap szombati számában megjelent interjúban. Burgenlandban már jelenleg is a munkavállalók tíz százaléka érkezik Magyarországról, többségükben ingázók – tette hozzá.

Az eddigi tapasztalatok kedvezőek. Az osztrák és a magyar gazdasági kamara közös, kétnyelvű tanácsadó szolgáltatásával sikerült megakadályozni a bérdömpinget – hangoztatta a miniszter.

A tárcavezető úgy látja, Ausztriának „rendezett bevándorlásra” van szüksége, hogy megakadályozza a társadalom elöregedését, az eddigi intézkedések, a nyugdíjkorhatár felemelése és a nők foglalkoztatásának elősegítése nem elegendőek.

Az Osztrák Munkaügyi Szolgálat adatai szerint Burgenlandban a 13 ezer engedéllyel foglalkoztatott külföldiből nyolcezer-hétszáz a magyar állampolgár. Az összes foglalkoztatott létszáma 93 ezer körül van a tartományban.

Az Európai Unió 2004 május elsejei bővítésekor a tagállamok legfeljebb hét évre szóló átmeneti mentességet kaptak a szabad munkavállalás uniós elvének alkalmazása alól. Az akkor korlátozásokkal élő tagországok jó része már feloldotta ezeket.

2009 májusa óta a magyar állampolgároknak már csak Németországban és Ausztriában van szükségük munkavállalási engedélyre. Egy osztrák-magyar kétoldalú egyezmény alapján meghatározott számú határ menti ingázó vállalhat munkát Ausztriában, emellett Ausztria bizonyos esetekben, így például ötven hiányszakmában könnyített feltételeket alkalmaz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik