Belföld

Minden párt támogatta a kettős államolgárságot

Januártól több millió határon túli magyar nemzetiségű szerezhet magyar állampolgárságot a szerdán elfogadott törvénymódosítás értelmében. A döntést még Sólyom Lászlónak is jóvá kell hagynia, mielőtt a változtatás augusztus 20-án hatályba lépne. A szlovák ellencsapásra alig fél napot kellett várni. A pozsonyi kormány már elfogadott egy javaslatot, mely szerint elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki felvesz egy másik állampolgárságot.

Elsöprő többséggel mondott igent a kettős állampolgárság könnyítésére tett javaslatra a magyar parlament. A képviselők 344 igen, 3 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett szavazták meg a törvény módosítását. Nemmel voksolt az előterjesztésre a szocialista Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Szanyi Tibor, a tartózkodók között MSZP-s és LMP-s politikusok voltak. A nemmel szavazók indokairól itt olvashat bővebben!

Vona Gábor egyike volt annak a 34 honatyának, aki nem volt a teremben a szavazás idején. A Jobbik elnöke később közleményben tudatta, hogy technikai hiba történt. Nem tudta ugyanis, hogy szerdán lesz a döntés, így egy rádiómeghívásnak tett eleget. „Mindenki elhiheti, hogy akár a Marsra is elmentem volna, hogy ezen a történelmi szavazáson személyesen legyek jelen. Szégyellem magam, hogy ez meghiúsult, hogy ilyen hibát követtem el…”- fogalmazott a pártelnök.

Minden párt támogatta a kettős államolgárságot 1

Kérésre, 2011-től

A jogszabálytervezetet öt politikus nyújtotta be: Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Kövér László, Németh Zsolt és Kósa Lajos. Indoklásukban hivatkoznak az Alkotmányra, amely kimondja: „A Magyar Köztársaság felelősséget érez a határain kívül élő magyarok sorsáért, és előmozdítja a Magyarországgal való kapcsolatuk ápolását.” Hangsúlyozzák, hogy a javaslat nem jelenti az állampolgárság kollektív és automatikus megadását, csak egyedi kérelem alapján lehetséges az igény elismerése.

A törvényjavaslat kezdeményezői szerint a jogszabály nemzetközi jogi alapja vitathatatlan, mert az állam szuverenitása alapján szabadon határoz állampolgársága megszerzésének szabályairól, és a kettős állampolgárság nem ellentétes Magyarország nemzetközi kötelezettségeivel és a diszkrimináció tilalmába sem ütközik.

Az augusztus 20-tól hatályos, de csak 2011 januárjától alkalmazható törvény szerint a nyelvtudás, a magyar felmenők, a magyar öntudat, a büntetlen előélet, és a nemzetbiztonsági kockázat hiánya a feltétele a kettős állampolgárság megadásának.

Határon túli magyarok

• Erdélyi magyarok (Románia): 1 440 000
• Felvidéki magyarok (Szlovákia): 520 500
• Vajdasági magyarok (Szerbia): 293 000
• Kárpátaljai magyarok (Ukrajna): 170 000
• Ausztriai magyarok: 70 000
• Horvátországi magyarok: 16 500
• Szlovéniai magyarok: 10 000

A kérelmekről Navracsis Tibor leendő közigazgatási miniszter és kormányfőhelyettes ajánlása alapján az államfő dönt majd. A törvény szövege alapján nem egyértelmű, hogy a magyarországi származás alatt a jelenlegi,vagy a történelmi Magyarországot értik-e, ahogy azt sem derül ki egyértelműen, hogy milyen időintervallumon belül számít a származás.

A jogszabály most Sólyom László köztársasági elnök elé kerül, aki ellenjegyezheti azt, visszaküldheti a törvényhozásnak, vagy az Alkotmánybírósághoz fordulhat – ugyanúgy, mint minden más jogszabály esetén. Az államfő hivatalosan még nem döntött az ügyben.

További részletek az elfogadott törvényről itt.

MSZP: A Fideszé a felelősség

Mesterházy Attila szerint a Fidesz-kormány lesz a felelős minden olyan problémáért, amelyet az új törvény elfogadása okoz és az ő feladata az is, hogy orvosolja, illetve kezelje a problémákat.

Mint mondta, három aggályuk van a törvénnyel kapcsolatban: az időzítése, az előkészítetlensége, illetve az, hogy elmaradtak az előzetes egyeztetések a határon túli magyarokkal, valamint a szomszédos országokkal.

Arról, hogy miért támogatta az MSZP frakció többsége a javaslatot, elmondta, hogy mert a mostani körülmények között ez egy szimbolikus gesztus, amely a kulturális összetartozást fejezi ki a nemzet egészét tekintve.

Semjén: egy magyar nemzet van, egy magyar állampolgárság van

Semjén Zsolt szerint semmiféle etnikai vagy egyéb diszkrimináció nem szerepel a kettős állampolgárságról szóló törvényben, az semmilyen európai, nemzetközi fórumon nem támadható.

A KDNP elnöke a szavazás után Szlovákiával kapcsolatban azt mondta: “mi mindenkivel megpróbáltunk és megpróbálunk szót érteni, akivel lehet, azonban akik nem akarnak velünk szót érteni, azoknak a kedvéért nem adhatjuk fel a legtermészetesebb jogainkat”. számára sem, ha a határon túli magyarok élnek természetes jogaikkal – hangsúlyozta.

Semjén Zsolt a szerda reggeli szavazásra utalva úgy fogalmazott: egy soha nem látott nemzeti egység jött létre annak érdekében, hogy “a határon túli magyar testvéreink közjogi értelemben is a nemzet részei legyenek”.

Martonyi: nincs kockázat

A leendő külügyminiszter szerint semmiféle biztonságpolitikai kockázatot nem jelent az, hogy Magyarország egyéni kérelmek alapján lehetővé teszi a szomszédos országokban élő magyaroknak a magyar állampolgárság megszerzését.

Martonyi János szerint hátrányos megkülönböztetést jelentene, ha a szlovák parlament automatikusan megfosztaná a szlovák állampolgárságuktól azokat, akik egy másik állam állampolgárságát kérik.

Közölte, az “ilyen típusú megtorlás”, amelyre most a pozsonyi parlament készül, semmivel nem igazolható, és szerinte az nyilvánvalóan a magyarok ellen irányul. Ezzel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy Szlovákiában ma is sok kettős állampolgár él.

Martonyi János szerint “ez a fajta automatikus megfosztás” beleütközik a vonatkozó nemzetközi jogba, normákba, továbbá diszkriminatív.

Szlovák ellencsapás várható

Bár korábban Románia és Szerbia is nemtetszését fejezte ki, Ukrajna pedig hangsúlyozta: törvényei nem teszik lehetővé a többes állampolgárságot, Szlovákia rohant ki a legerőteljesebben az ötlet ellen.

Minden párt támogatta a kettős államolgárságot 1

A szlovák kormányfő szerint “rosszul” kezdett az új magyar kormány. Robert Fico úgy véli: a kettős állampolgárságot lehetővé tevő törvény elfogadása, valamint az a tény, hogy Orbán Viktor első hivatalos útja Lengyelországba vezet, “felesleges idegességet váltott ki”.

A kormány szerdai ülése után Fico újságíróknak azt mondta: “Orbán bejelentett lengyelországi látogatása úgy fest, mintha jelképesen átugraná saját területét és egy Magyarországgal szomszédos országba menne.” Hozzátette: “Ilyet nem szokás tenni.”
Egyúttal megismételte korábbi kijelentését, miszerint Magyarország nem önmagával határos, ahogy azt a magyar politikusok hangoztatják, hanem “egy öntudatos és szuverén Szlovákiával”.

A pozsonyi kormány szerdai ülésén javaslatot fogadott el a szlovák állampolgársági törvény módosításáról, amely szerint az a szlovák állampolgár, aki felveszi a magyar állampolgárságot, automatikusan elveszíti a szlovákot.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) ugyanakkor üdvözölte a budapesti döntés és elfogadhatatlannak tartja, hogy a Szlovák Köztársaság bármely polgárának hátránya származzon abból, hogy kettős állampolgár. Szóvivőjük elmondta, hogy készen állnak arra, hogy a nemzetközi fórumokon is védelmet nyújtsanak az embereknek.

A lapunk által korábban megkérdezett szakértők arra számítanak, hogy az igénylők elsősorban hazaszeretetük okán kérnek majd magyar állampolgárságot, tömeges áttelepülésre, vagy lakcím igénylésével átszavazásokra nem kell számítanunk.

A törvény lehetséges következményeiről itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik