Belföld

Közel 400 új szak indul

Megjelent a 2010. év szeptemberében induló képzéseket bemutató felsőoktatási felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítése. Új képzéseket hirdettek az intézmények, néhol változott az irányszám, a költségtérítés összege, a vizsgakövetelmény, de egyes mesterképzéseknél a pontszámítás is. Van olyan képzés is, amely nem indul.

Az idei kínálat 63 alapképzési, 69 felsőfokú szakképzési, valamint 253 mesterképzési jelentkezési lehetőséggel bővült.

A hivatalos kiegészítésben helyet kap minden, ami a tájékoztató köteteiből kimaradt: új képzések, jelentkezési lehetőségek, valamint egyes esetekben a megjelent adatok módosítása, kiegészítése. A kiegészítés megjelent az Oktatási Hivatal, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a felsőoktatási felvételi eljárás hivatalos honlapján, a Felvi.hu-n is. Ez utóbbin a hivatalos kiegészítésnek megfelelően frissültek a meghirdetéseket tartalmazó adatbázisok is.

A 2010. február 15-ig benyújtandó felsőoktatási felvételi jelentkezésnél a Felsőoktatási felvételi tájékoztató – 2010. szeptemberben induló képzések érettségizetteknek, illetve diplomásoknak szóló köteteit és ezt a kiegészítést együtt kell figyelembe venni.

Főleg a mesterképzéseket érinti

A Tájékoztató két kötete kéziratának lezárását követően engedélyezett alapképzési, mesterképzési szakokat és felsőfokú szakképzéseket hirdetik meg az intézmények a kiegészítésben, többnyire párban, tehát államilag támogatott és költségtérítéses képzésben.

Több mint félszáz új alapképzési lehetőséget hirdettek meg az intézmények, és közel ugyanennyi felsőfokú szakképzés közül választhatnak a jelentkezők. A tavalyi felsőoktatási felvételi eljáráshoz hasonlóan 2010-ben is főleg a mesterképzésre, ezen belül is a tanári szakokra készülők választási lehetősége bővül: több mint kétszáz új meghirdetés közül választhatnak az oklevéllel már rendelkezők, amelynek fele tanári szakképzettségeket takar.

Módosultak a feltételek

Más változások is történtek. Néhány szak esetében az intézmény módosította a felvételi feltételeket vagy épp a vizsgakövetelményeket, a szakirányokat (vagy épp újakat hirdettek meg), esetleg – egyes mesterszakokon – a pontszámítást. Egyes helyeken változott a költségtérítés összege.

A jelentkezők ezeket a változásokat megtalálják a Felvi.hu weblapon, ahol már a kiegészítés alapján frissített adatbázisokat böngészhetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik