Belföld

Nem engedik vissza a Nap-keltét

A MTV nem engedi vissza a képernyőre a Nap-kelte című műsort, mert jogellenesnek tartja a kuratórium erről szóló hétfői döntését. Az FN.hu-nak nyilatkozó alkotmányjogász szerint mindkét félnek vannak erős érvei, de a vitának egyre kevesebb köze van a joghoz. Most úgy tűnik, bíróság dönt az ügyben, ezért sokáig nem lesz Nap-kelte a köztévén.

A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége eljutatta az MTV-hez tegnap este elfogadott határozatának szövegét, amelyben a testület egyrészt megállapítja, hogy érvényes az St. Plusz Kft.-vel korábban kötött szerződés, másrészt úgy foglal állást, hogy jogszabályba ütközik és érvénytelen a Nap-kelte szerződésének megszűnésről szóló 2009. szeptember 23-án kelt írásbeli értesítés. Az MTV jogi álláspontja szerint viszont a kuratóriumi elnökség határozata jogszabályba ütközik, így jogszabályba ütközik „az eredeti állapot helyreállítására” vonatkozó felszólítás is – áll az MTV lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Eszerint a testületnek nem volt és nincs hatásköre arra, hogy szerződések érvényességéről és a közmédium műsorstruktúrájának meghatározásáról döntsön, különös tekintettel arra, hogy a médiatörvény kifejezetten megtiltja a tulajdonosi testület számára a műsorszerkezet meghatározását.

Folytatódik a Ma Reggel

A közlemény hangsúlyozza: szerdán folytatódik a hétfőn indult Ma Reggel című új műsorsorozat a Magyar Televízióban. A műsor változatlanul a Közéleti Főszerkesztőség égisze alatt készül. A reggeli műsorsávban korábban jelentkező adás belsős felelős szerkesztője, Lakat T. Károly kedden személyesen jelezte, hogy nem kíván részt venni az új reggeli adásfolyam elkészítésében.

Dobos Menyhért közéleti főszerkesztő és Horváth Szilárd, a Ma Reggel megbízott felelős szerkesztője megerősítette, hogy a fontos és közérdekű témákat igyekeznek tényszerűen és sokoldalúan, pártatlanul és kiegyensúlyozottan feldolgozni az új reggeli műsorban – írja az MTV közleménye. Kifejtik: változatlanul bíznak abban, hogy a képernyős vitákban a kormány- és az ellenzéki oldal képviselői egyaránt részt vesznek, mert – mint fogalmaznak – közösségi érdek, hogy az MTV teret adjon a társadalmi párbeszédnek.

Új műsorvezető jön

Süveges Gergő mellett hamarosan új műsorvezető is bekapcsolódik a Ma Reggelbe, Jegyes-Tóth Kriszta személyében. Ő hetente egyszer, csütörtökönként vezeti majd a Ma Reggelt, először október 8-án.

A számok azt mutatják, a nézők hűségesek az MTV-hez – igaz, három nap után érdemi következtetést nem lehet levonni a nézettségi adatokból – teszi hozzá a közlemény. A hétvégén, amikor a Nap-kelte helyett természetfilmeket és gyermekműsorokat sugárzott a köztelevízió egyes és kettes csatornája, a nézettség lényegében változatlan volt. Mindkét napon az eddiginél többen kapcsoltak az m1-re és az m2-re: vasárnap például közel 200 ezerrel. Hétfőn, az első Ma Reggelre a nézők egynegyede volt kíváncsi, vagyis az új MTV-s reggeli műsor legalább annyira érdekli a nézőket, mint a Nap-kelte – zárja közleményét az MTV.

Lesznek még meglepetések

Mindkét álláspont mellett és ellen vannak érvek – kezdte a helyzet jogi értelmezését az FN.hu-nak Kolláth György alkotmányjogász.

A köztévé kuratóriuma a tulajdonosi jogok gyakorlója, és a jogban általános szabály, hogy ha valaminek a keletkezéséhez köze van egy testületnek, akkor módosításához és megszüntetéséhez is köze kell, hogy legyen – ismertette a kuratórium jogos érveit Kolláth. Ezzel együtt az MTV érve is erős, amely szerint a kuratórium nem avatkozhat be a műsorkészítésbe, mert az akár a sajtószabadságot is sértheti – vélte. Ráadásul a Nap-kelte szerződésének ma ismert változatának „vannak necces pontjai” – tette hozzá az alkotmányjogász.

Sok meglepetés ér még minket az ügyben, amelyeknek kevés közük lesz a joghoz – vélte lapunknak Kolláth György, aki szerint végül bíróság dönt majd az ügyben.

Mindebből lapunk arra következtet, hogy Gyárfás Tamás műsora jó ideig nem tér vissza a köztelevízióba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik