Belföld

Balassagyarmat nem kér Ficóból

Balassagyarmat vezetői arra kérik Robert Fico szlovák miniszterelnököt, hogy más határátkelőhelyet válasszon, és kerülje el Balassagyarmatot, amikor csütörtökön a közeli Szécsénybe utazik Bajnai Gordonnal való találkozójára - áll abban a nyílt levélben, melyet a Nógrád megyei város vezetői a szlovák nagykövetségre is elküldtek.

Medvácz Lajos (Fidesz) polgármester és Csach Gábor (Fidesz) alpolgármester indoklásként egyaránt hivatkozik a magyar államfő Révkomáromból való kitiltására és a nyelvtörvényre, valamint Balassagyarmat 1919-es, a csehszlovák katonaság által végrehajtott megszállására.

Mindezek miatt Robert Ficót – mint írták – “nemkívánatos személynek” tekintik Balassagyarmaton. Levelükben felidézik, hogy 1919 januárjában az akkoriban formálódó csehszlovák hatalom önhatalmúlag átlépte a demarkációs vonalat, megszállt több települést az Ipolyság-Losonc vasútvonal mentén, hogy délebbre tolja Csehszlovákia államhatárát.

A megszállókat véráldozatokkal verték ki 1919. január 29-én, Balassagyarmat emiatt viselheti a Civitas Fortissima (Legbátrabb Város) nevet, amit 2005-ben törvényben is megerősített az országgyűlés. Balassagyarmat vezetői úgy fogalmaznak: “Ön, mint a Szlovák Köztársaság jelenlegi miniszterelnöke, a Magyar Köztársaság elnöke, Sólyom László 2009. augusztus 21-i Révkomáromból való kitiltásával és az úgynevezett szlovák nyelvtörvény legutóbbi módosításával durván megsértette Magyarországot, a szlovákiai magyar kisebbséget, a magyar-szlovák egyezményeket, és az Európai Unió rendelkezéseit.

Éppen ezért Ön, miniszterelnök úr – hasonlóan az 1919-es törvénytelen megszállást elrendelő csehszlovák felelős vezetőkhöz – nemkívánatos személy Balassagyarmaton.”
Hozzáteszik: Balassagyarmat önkormányzata durva provokációnak és a Civitas Fortissima iránti tiszteletlenségnek fogja tekinteni, ha Robert Fico mégis Balassagyarmaton áthaladva érkezne Szécsénybe, vagy távozna onnan.
Bajnai Gordon és Robert Fico csütörtökön találkozik a – Balassagyarmattól 20 kilométerre lévő – Nógrád megyei Szécsényben. A megbeszélést a magyar kormányfő kezdeményezte a két ország közti feszültség csökkentése érdekében. Ha Robert Fico figyelembe kívánná venni Balassagyarmat vezetőinek kérését, akkor az ipolytarnóci vagy a salgótarjáni határátkelőhelyet kellene választania.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik