Belföld

Sólyom megállt a határnál

Sólyom László magyar köztársasági elnök pénteken nem ment át Szlovákiába egy szoboravatásra, hanem a határ magyar oldalán adott nyilatkozatot. Korábban Robert Fico kijelentette: nem engedik be a magyar elnököt az országba, majd azt mondta, a magyar elnök nem mondott igazat.

Sólyom László magyar köztársasági elnök mégsem ment át Szlovákiába, hanem a határ magyar oldalán adott nyilatkozatot. Az elnök azért nem ment el végül Révkomáromba a Szent István szobor avatására, mert nem akart jogsértő lenni: Robert Fico szlovák miniszterelnök ugyanis péntek éjfélig megtiltotta Sólyom belépését Szlovákiába.

Példátlan és megmagyarázhatatlan

Példátlan és a két szövetséges állam viszonyában megmagyarázhatatlan és kimenthetetlen lépésnek nevezte Sólyom László, hogy péntekre megtagadták tőle a belépést a szlovákiai Komáromba, ahol részt vett volna Szent István szobrának leleplezésén.

A köztársasági elnök a határátkelőtől gyalog jött el az Erzsébet hídon a határig, és magyar területen maradva tájékoztatta az újságírókat arról, hogy a szlovák külügyminisztérium jegyzéke szerint biztonsági kockázatot jelent a részvétele az ünnepségen.

Nem kergetik tudatos jogsértésbe

“Visszafordulok, mert nem tudnak engem egy tudatos jogsértésbe belehajszolni, hiszen jogász vagyok, államelnök vagyok. Remélem, hogy a komáromiak ezt a látogatást így is megőrzik szívükben, és visszajövök még” – mondta az újságírók gyűrűjében Sólyom László.

Szent István lovasszobra Révkomáromban - Sólyom avatta volna fel (Fotó: MTI)

Szent István lovasszobra Révkomáromban – Sólyom avatta volna fel (Fotó: MTI)

A köztársasági elnök rámutatott, a szlovák fél több, mint két hónapja tudja az átadás tényét, a legutóbbi napokig mindenben együttműködést tapasztaltak, majd kijelentette “remélem, hogy az utolsó két napban kitört hisztéria a legfelsőbb szinteken nem a szlovák fél érzelmeit tükrözi”.

Újságírók kérdésére Sólyom László úgy fogalmazott: egy ilyen lépést nem lehet válasz nélkül hagyni és reméli, hogy a magyar diplomácia mindent elkövet, hogy ennek a lépésnek a súlyát éreztesse nemzetközileg, de rámutatott, ettől függetlenül törekedni kell a jó viszonyra.

Szívesen látja a szlovákokat

“Nagyon szeretném, ha a jogi lépések mellett történne valami a lelkekben is” – fogalmazott és kijelentette, hogy történtek ellenére a szlovák vezetőket bármikor szívesen látják Magyarországon, az itt élő szlovákság körében is.

A köztársasági elnök rámutatott, hogy szerinte semmiféle biztonsági kockázat nem állt fent és éppen arról szólt volna beszédében, hogy Szent István közös királya a magyar és a szlovák népnek.

a kormány szerint elfogadhatatlan a szlovák lépés

A Magyar Köztársaság Kormánya a szlovák kormányzati döntést, arról, hogy megtagadják Sólyom László köztársasági elnök belépését Szlovákiába “megalapozatlannak, indoklását pedig sajnálatosnak és elfogadhatatlannak tartja” – közölte a Kormányszóvivői Iroda. “A magyar köztársasági elnököt egy civil szervezet, a révkomáromi Szent István Szobor Bizottság hívta meg, hogy vegyen részt a közadakozásból létesített Szent István szobor avatási ünnepségén. Elnök úr a meghívást elfogadta, szándékáról június végén tájékoztatta a budapesti szlovák nagykövetet. A látogatás előkészítése az ilyenkor szokásos módon rendben megtörtént, melyben részt vettek a szlovák illetékes szervek (Elnöki Hivatal, Külügyminisztérium, rendőrség, biztonsági szolgálatok) képviselői is. Az említettek semmilyen kifogást nem jeleztek akkor sem, amikor mindkét ország szakembereinek a részvételével augusztus 18-i megtörtént az ünnepség helyszínének közös megtekintése” – áll a közleményben.

Elküldte a beszédét

Az elnök hozzátette, beszédét átadta Magyarország Szlovákiai nagykövetének, kérve, hogy olvassa fel az ünneplőknek és végül tolmácsával mindkét nyelven felolvastatta a belépését megtiltó jegyzéket.

el nem mondott beszéd

Sólyom László el nem mondott beszédét itt olvashatja el!

A szoboravatást a szlovák rendőrök körülbelül kétszáz rendőrrel biztosították, a Lúdpiac teret vasrácsokkal kerítették el, a több ezer néző a helyszínt 5-6 méter távolságból figyelhette, a sajtó munkatársait táskaátvizsgálás és fémdetektoros vizsgálat után engedték be az elkerített területre. Az MTI helyszínen lévő tudósítója csoportosan gyülekező szélsőségeseket nem látott, egyik nemzet részéről sem.

Szent István lovasszobrát közadakozásból állította fel Révkomárom önkormányzata, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület és a Palatinus Polgári Társulás, közel egy év alatt. Az alkotás Györfi Lajos munkája, Felvidék legnagyobb lovasszobra. A másfél méter magas szobor alapjául a kalocsai királyfej szolgált.

Fico szerint Sólyom hazudott

A szlovák miniszterelnök szerint Sólyom László nem mondott igazat, amikor pénteken újságírók előtt azt állította, hogy a szlovák fél több mint két hónapja tud a révkomáromi szoboravatásra tervezett látogatásáról.

“A magyar elnök nem mondott igazat, mert nem két hónapja, hanem csak augusztus 13-tól, tehát 7-8 napja tudunk látogatási tervéről” – jelentette ki Robert Fico pénteken este a TA3 szlovák hírtelevíziónak nyilatkozva.

Sólyom László rögtönzött sajtóértekezletén este rámutatott: a szlovák fél több, mint két hónapja tudja az átadás tényét, a legutóbbi napokig mindenben együttműködést tapasztaltak, majd kijelentette: “remélem, hogy az utolsó két napban kitört hisztéria a legfelsőbb szinteken nem a szlovák fél érzelmeit tükrözi”.

Fico nem engedte be

Szlovákia nem engedi be területére Sólyom László magyar államfőt – jelentette be nem sokkal korábban Robert Fico szlovák miniszterelnök rendkívüli pozsonyi sajtóértekezletén.

Sólyom László Komáromban - csak a hídig jutott (Fotó: MTI)

Sólyom László Komáromban – csak a hídig jutott (Fotó: MTI)

Az erről szóló diplomáciai jegyzéket délután adták át Magyarország pozsonyi nagykövetségének.

Fico szerint a határon figyelmeztetni fogják Sólyom Lászlót a diplomáciai jegyzékre, hogy szlovákiai látogatása nem kívánatos, de a döntésnek a szlovák hatóságok nem kívánnak erővel érvényt szerezni. Ha Sólyom mégis Révkomáromba látogat, Szlovákia azt durva provokációnak fogja tekinteni.

Miroslav Lajcák külügyminiszter szerint az ügy már most is megrontotta a szlovák-magyar viszont, dehogy milyen a kár mértéke, azt a következő órák fogják eldönteni. Szerinte a magyar fél ebben az esetben tudatosan lábbal tiporta a diplomáciai szokásokat.

összehívják a külügyi bizottságot

Az Országgyűlés külügyi bizottságának összehívását és a külügyminiszter meghallgatását kezdeményezi a bizottság elnöke annak kapcsán, hogy Sólyom László köztársasági elnököt nem engedték be pénteken Szlovákia területére – ezt Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke közölte. A szlovák kormánynak az a döntése, amellyel kitiltották egy napra a magyar köztársasági elnököt, ellentétes az európai normákkal, és különösen ellentétes az európai unión belüli jószomszédi együttműködés elvével – hangsúlyozta a bizottsági elnök. A körülményekre tekintettel Németh Zsolt összehívja a külügyi bizottság rendkívüli ülését, és kezdeményezi, hogy a bizottság hallgassa meg a külügyminisztert a kérdésben.

Provokációnak minősítették

A három legfőbb szlovák közjogi méltóság a Szlovák Köztársaság elleni tudatos provokációnak minősítette a magyar államfő tervezett révkomáromi látogatását. Ivan Gasparovic államfő, Robert Fico kormányfő és Ivan Paska házelnök szerdán délután kiadott közös nyilatkozata szerint a három politikus nem vállal felelősséget a látogatás következményeiért, beleértve a szlovák-magyar viszony rosszabbodását is. Közölték továbbá, a magyar államfő ezen a napon nem szívesen látott vendég Szlovákiában.

Ivan Gasparovic szlovák elnök pénteken arra kérte Sólyom László magyar köztársasági elnököt, hogy vegye fontolóra aznapi szlovákiai látogatását.

Gasparovic ezt a kérést Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövettel közölte, akit bekéretett hivatalába. Leszögezte, hogy elsősorban a látogatás dátuma ellen van kifogása: augusztus 21-én van ugyanis 41 éve, hogy a Varsói Szerződés öt tagállamának csapatai – köztük magyar katonák is – bevonultak Csehszlovákiába, hogy véget vessenek a prágai tavaszként ismert reformfolyamatnak. Kijelentette, hogy a magyar államfő döntése hatással lesz a kétoldalú kapcsolatokra és az együttműködés további alakulására, de kizárta, hogy Sólyom látogatása a szlovák-magyar diplomáciai kapcsolatok megszakításához vezethetne.

Azt tanácsolták, ne menjen

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szintén azt tanácsolta a magyar államfőnek, hogy tekintettel a kialakult helyzetre, a pénteki nap folyamán ne utazzon Szlovákiába. Lajcák csütörtök este azt mondta a pozsonyi magyar nagykövetnek, okkal feltételezhető, hogy a látogatás ártani fog a szlovák-magyar kapcsolatoknak.

Robert Fico szlovák miniszterelnök pénteken jelezte, hogy várhatóan lemondja délutánra tervezett programját, mert Sólyom László révkomáromi látogatása kapcsán mindkét országban készülődnek a szélsőségesek, s Pozsonynak ezzel meg kell birkóznia.

Bajnai is odatelefonált

A magyar és a szlovák kormányfő Sólyom László péntekre tervezett révkomáromi látogatásáról egyeztetett. Bajnai kifejtette: a magyar köztársasági elnök látogatása nem tekinthető a szlovák szuverenitás elleni támadásnak, a prágai tavasz leveréséért pedig már bocsánatot kért a magyar kormány.

A magyar miniszterelnök a két nappal ezelőtt a három legfőbb szlovák közjogi méltóság által kiadott nyilatkozatra reagálva emlékeztetett, hogy a népeinket összekötő közös királyunk, Szent István emlékének szentelt szoboravatás nehezen tekinthető a szlovák szuverenitás elleni támadásnak – áll a Kormányszóvivői Iroda lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A csehek Sólyomnak adnak igazat

Bírálta az elutasító hivatalos szlovák álláspontot Sólyom László révkomáromi útja kapcsán a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap.

Lubos Palata, a tekintélyes lap neves kommentátora érthetetlennek tartja, miért von Pozsony párhuzamot az 1968-as bevonulás és a Sólyom-látogatás között. “A magyarok ugyanis Csehszlovákia 1968 augusztusi megszállásáért már 1989-ben bocsánatot kértek. “Augusztus 21-ét már Csehországban sem tartják olyan napnak, amelyen külföldieknek nem illő látogatóba jönni. Különösen nem érvényes ez Magyarországra vagy Lengyelországra” – mutat rá a szerző.

Megdöbbentőnek tartja azt a tényt, hogy a szlovákokat a látogatás oka – Szent István szobrának felavatása – is zavarja.

Nem Szent Istvánnal van bajuk

A szlovák külügyminiszter pénteken találkozott a pozsonyi külföldi nagykövetségek képviselőivel és tájékozatta őket a szlovák-magyar kapcsolatok jelenlegi problémáiról – közölte Peter Stano külügyminisztériumi szóvivő.

Miroslav Lajcák a szóvivő szerint a találkozón azt mondta, hogy Sólyom László látogatása bátoríthatja a szélsőségeseket, s Szlovákiának kötelessége ezt megakadályozni.

Kifejtette: Szent Istvánt a szlovákok is királyuknak tekintik, szobrával nincs probléma, de a látogatás időpontja (a Varsói Szerződés hadseregei – köztük a magyar katonák – 1968-as bevonulásának évfordulója), és az előkészítés módja Pozsony számára elfogadhatatlan.

a kdnp azonnali reakciót sürget

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) megdöbbentőnek és felháborítónak tartja, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnök kitiltotta Sólyom László köztársasági elnököt a Szlovák Köztársaság területéről; a KDNP szerint szükséges a magyar parlamenti pártok és az Európai Unió közös fellépése az eset kapcsán – közölte Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője. A KDNP szerint az eljárás nem csak az Európai Unió szellemével, hanem jogszabályaival is ellentétes. A párt szükségesnek tartja a magyar parlamenti pártok és az Európai Unió magyar képviselőinek közös fellépését.
“Erre a tűrhetetlen provokációra azonnali és határozott választ kell adni!” – szögezte le közleményében a szóvivő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik