Belföld

Tüntettek a Margit hídon

Több száz kerékpáros demonstrált a felújítás előtt álló Margit hídon azért, hogy a főváros egyik legforgalmasabb hídjának mindkét oldalán alakítsanak ki önálló kerékpársávot. Az FN Tudósító (Balta Attila) beszámolója a tüntetésről.

A Critical Mass és a Magyar Kerékpárosklub kedden 18 órakor tömegdemonstrációt szervezett a Margit híd déli járdájára, a felújítás terveiből kiemelt Pestre vezető kerékpársávért. A „felvonulás” célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a városvezetés korábban deklarált és a most megvalósuló tervek között húzódó ellentmondásra – írta beszámolójában az FN Tudósító (Balta Attila).



Nézze meg az FN Tudósító (Balta Attila) fotóit!



Nézegessen fotókat a tüntetésről!

(fotó: Balta Attila/FN Tudósító)


Az MTI az eseményről szóló tudósításban azt írta; László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke a megmozdulás elején közölte: azt szeretnék elérni, hogy a híd északi és déli oldalán is hozzanak létre önálló kerékpársávot, ugyanis a Margit hídon óránként 200-300 kerékpáros halad át balesetveszélyes körülmények között, zavarva a gyalogosokat.

Hozzátette, hogy a Fővárosi Önkormányzat nem veszi figyelembe az egyre növekvő létszámú kerékpáros társadalmat, ráadásul figyelmen kívül hagyja februárban elfogadott rendeletét, amely szerint 2015-re 10 százalékra kívánják növelni a kerékpáron közlekedők jelenlegi, alig 3 százalékos arányát.

A kerékpárosok szószólójának közlése szerint a Margit híd azért is fontos a biciklisek és a családok számára, mert a Margitszigetet itt tudják megközelíteni, ráadásul kerékpárral csak a Lágymányosi hídon vagy az Árpád hídon lehet átkelni a Dunán, ugyanis a többi szerkezet erre alkalmatlan.

A megmozduláson, amelyet a Magyar Kerékpárosklub és a Critical Mass szervezett, mintegy ötszázan vettek részt, a jelenlévők a Margit híd déli oldalán egymás mellett állva egy adott jelre egyszerre emelték a fejük fölé kerékpárjukat. Figyelemfelkeltő akciójukat azzal folytatták, hogy a híd szélső sávjában haladtak, ezzel jelentősen lelassítva a közlekedést.

A Margit híd felújítása pénteken kezdődik meg, a tervek szerint több mint 20 milliárd forintba kerül a teljes rekonstrukció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik