Belföld

Visszavont törvényről népszavaznánk 4 milliárdért

Befejeződött az Albert-házaspár által gyűjtött aláírások ellenőrzése, ennek alapján megállapítható, hogy összegyűlt a törvényben meghatározott számú aláírás - közölte az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője. A közel 4 milliárdba kerülő népszavazást valószínüleg összel tartanák.

A társadalombiztosítási reform törvényéhez kapcsolódó népszavazás nagy kérdése azonban maradt. Lesz-e, és ha lesz miről szól majd? Az új egészségügyi miniszter Székely Tamás ugyanis már benyújtotta a parlamentnek a februárban elfogadott pénztártörvény hatályon kívül helyezéséről szóló javaslatát. Amennyiben a képviselők ezt megszavazzák, állampolgári kezdeményezésre már az Alkotmánybíróság elé kerülhet a népszavazás ügye is, amelyet ezt követően a taláros testület okafogyottnak nyilváníthat.

Az egészségbiztosítás privatizációjának megakadályozását célzó népszavazást egyébként várhatóan ősszel tartanák. Az OVB hétfő esti ülésén várhatóan megállapítja az ellenőrzés eredményességét, majd erről írásban tájékoztatja az Országgyűlés elnökét; a házelnöknek pedig három napon belül a parlamentet kell erről értesítenie.

A törvény szerint, amennyiben az ellenőrzésnél 200 ezer hiteles aláírást találnak, az Országgyűlésnek mérlegelés nélkül el kell majd rendelnie a népszavazást.

Az egészségbiztosítás privatizációjának megakadályozását célzó népszavazás kezdeményezői, az Albert-házaspár a szükségesnél majd két és félszer több, csaknem 492 ezer aláírást tartalmazó ívet adott át ellenőrzésre. A népszavazási kezdeményezés ekkor vált visszavonhatatlanná.

Az Albert-házaspár a következő kérdésben kezdeményezett népszavazást: “Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?”.

A népszavazás akkor eredményes, ha legalább kétmillió választó azonos választ ad a kérdésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik